Γεγονός αποτελεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, αφού τα τελευταία 24ωρα το πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μπήκε στην… πρίζα.
Το έργο ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά στην εκπνοή του 2024 από την Ariadne Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αυτό μάλιστα έγινε σε χρόνο – ρεκόρ, δηλαδή 4,5 χρόνια – όταν αντίστοιχα έργα στην Ευρώπη απαιτούν περισσότερα από 7 έτη.
Τους μήνες που ακολούθησαν από την ολοκλήρωση των εξοπλισμών και των σταθμών μετατροπέων, ο Διαχειριστής «έτρεχε» τις προκαταρκτικές δοκιμές του εξοπλισμού και τις δοκιμές λειτουργίας των σταθμών μετατροπής για να μπορέσει το Σάββατο 24 Μαΐου να βάλει το έργο στην πρίζα αρχικά σε δοκιμαστική λειτουργία ώστε να ακολουθήσει – μετά το καλοκαίρι – η εμπορική του λειτουργία.
Είχε προηγηθεί, την άνοιξη του 2023, η ολοκλήρωση του υποβρύχιου τμήματος της διασύνδεσης, με την εγκατάσταση συνολικά 1.350 χλμ. καλωδίων υπερυψηλής τάσης και οπτικών ινών σε βάθη έως και 1.200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Για αυτό το σκέλος του έργου χρησιμοποιήθηκαν 5 πλοία πόντισης και προστασίας συμπεριλαμβανομένων των 2 πιο σύγχρονων παγκοσμίως.
Είναι ένα έργο που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα, ενώ τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του το κατατάσσουν μέσα στα κορυφαία έργα διασυνδέσεων στον κόσμο, καθώς βρίσκεται μέσα στις 3 βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως και στη κορυφή όσον αφορά της μεταφορική ικανότητα ισχύος σε νησιωτικό σύστημα (1000MW) μαζί με την διασύνδεση της Σαρδηνίας.
Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, αίρεται πλήρως η ηλεκτρική απομόνωση της Κρήτης. Το 2021 το νησί είχε διασυνδεθεί με την Πελοπόννησο, καλύπτοντας περίπου το 30% των αναγκών σε ρεύμα. Πια, η Κρήτη, είναι αναπόσπαστο τμήμα του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020) και από το «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 μέχρι το ποσό των 535,5 εκατ. ευρώ αντλώντας έτσι σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και μειώνοντας, κατά πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή.
Τα χαρακτηριστικά της διασύνδεσης
Πρόκειται για ένα έργο ισχύος 1 GW και προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ.
Η ονομαστική τάση του συνδέσμου είναι 525 kV με μεταφορική ικανότητα ισχύος 1.000 MW χρησιμοποιώντας τεχνολογία VSC (Voltage Source Converter) και στις δύο πλευρές, Αττική και Κρήτη.
Ο σταθμός μετατροπής Αττικής, AC/DC (400kV / 500kV), διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος 2×500 MW, βρίσκεται βόρεια του υφιστάμενου υποσταθμού υπερυψηλής τάσης 400 kV Κουμουνδούρου. Το άλλο άκρο του συνδέσμου στην πλευρά της Κρήτης, είναι ο σταθμός μετατροπής (150kV / 500kV) που βρίσκεται στην περιοχή της Δαμάστας. Στην Κρήτη έχει κατασκευαστεί επίσης υποσταθμός υψηλής τάσης GIS 150 kV AC για τη σύνδεση του σταθμός μετατροπής Δαμάστας με το υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 150 kV Κρήτης.
Οι δύο σταθμοί μετατροπής συνδέονται με το καλωδιακό σύστημα, το οποίο διακρίνεται στα ακόλουθα κύρια υποέργα:
– 2 υποθαλάσσια καλώδια τεχνολογίας εμποτισμένου χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV και μήκους 335 χλμ το καθένα.
– 2 υπόγεια καλώδια τεχνολογίας εμποτισμένου χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV μήκους 32 + 11 χλμ (Αττική και Κρήτη αντίστοιχα) το καθένα.
– 2 υποθαλάσσια και 2 υπόγεια καλώδια οπτικών ινών συνολικού μήκους 378 τεχνολογία έκαστο.
Το έργο χρειάστηκε να «σπάσει» σε μεγάλα υποέργα και ανάδοχοι των εργολαβιών ήταν τα σχήματα: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ, Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ. Η δημοπράτηση τους έγινε το 2019 και συμβασιοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2020.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV