Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη του μήνα οι δοκιμές πλήρους λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, προκειμένου το έργο αμέσως μετά να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ «έτρεχε» τις προκαταρκτικές δοκιμές του εξοπλισμού και τις δοκιμές λειτουργίας των σταθμών μετατροπής και τώρα, μέχρι το τέλος Μαΐου, θα πάρουν την σκυτάλη οι δοκιμές λειτουργίας του συστήματος (System Tests) με την ενσωμάτωση της νέας διασύνδεσης, διαδικασία που αποτελεί το τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο για την ένταξη της νέας γραμμής στο σύστημα.
Όπως περιγράφει ο ΑΔΜΗΕ στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2024, μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ολοκληρώθηκε και το χερσαίο καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης σε Αττική και Κρήτη, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση του συνόλου του καλωδιακού συστήματος των 500kV.
Όσον αφορά στους σταθμούς μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού και βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση οι προκαταρκτικές δοκιμές του (pre-commissioning) και οι δοκιμές λειτουργίας των υποσυστημάτων (sub-system testing). Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και η δοκιμαστική ηλέκτριση του ζυγού των 150kV του νέου GIS υποσταθμού στην Δαμάστα Κρήτης.
Αναφορικά με τους σταθμούς Ηλεκτροδίου, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιρίων. Στην Σταχτορρόη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος (pre-commissioning) του εξοπλισμού. Στην Κορακιά είναι σε εξέλιξη και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση η εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής είναι το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, έχει προϋπολογισμό που ξεπερνάει το 1,1 δις ευρώ και έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αιχμής συνεχούς ρεύματος διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος (2x500MW) καθώς και Voltage Source Converter (VSC) στους σταθμούς μετατροπής.
Παράλληλα, το έργο αποτελεί την δεύτερη φάση διασύνδεσης του συστήματος της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα και σε συνδυασμό με την AC διασύνδεση θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση και θα εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Η ονομαστική τάση του συνδέσμου είναι 525 kV με μεταφορική ικανότητα ισχύος 1.000 MW χρησιμοποιώντας τεχνολογία VSC (Voltage Source Converter) και στις δύο πλευρές, Αττική και Κρήτη.
Ο σταθμός μετατροπής Αττικής, AC/DC (400kV / 500kV), διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος 2×500 MW, βρίσκεται βόρεια του υφιστάμενου υποσταθμού υπερυψηλής τάσης 400 kV Κουμουνδούρου. Το άλλο άκρο του συνδέσμου στην πλευρά της Κρήτης, είναι ο σταθμός μετατροπής (150kV / 500kV) που βρίσκεται στην περιοχή της Δαμάστας. Στην Κρήτη έχει κατασκευαστεί επίσης υποσταθμός υψηλής τάσης GIS 150 kV AC για τη σύνδεση του σταθμός μετατροπής Δαμάστας με το υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 150 kV Κρήτης.
Οι δύο σταθμοί μετατροπής συνδέονται με το καλωδιακό σύστημα, το οποίο διακρίνεται στα ακόλουθα κύρια υποέργα:
– 2 υποθαλάσσια καλώδια τεχνολογίας εμποτισμένου χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV και μήκους 335 χλμ το καθένα.
– 2 υπόγεια καλώδια τεχνολογίας εμποτισμένου χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV μήκους 32 + 11 χλμ (Αττική και Κρήτη αντίστοιχα) το καθένα.
– 2 υποθαλάσσια και 2 υπόγεια καλώδια οπτικών ινών συνολικού μήκους 378 τεχνολογία έκαστο.
Ανάδοχοι των εργολαβιών ήταν τα σχήματα: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ, Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ. Τα έργα δημοπρατήθηκαν το 2019 και συμβασιοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2020.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV