Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει στον ΔΕΣΦΑ το πράσινο φως για την εγκατάσταση του έργου στο τμήμα Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Όπως προκύπτει από την σχετική Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο αγωγός ξεκινά από Βαλβιδοστάσιο στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης μέσα στο χώρο του υπάρχοντος Κέντρου Λειτουργίας & Συντήρησης Βόρειου Τομέα ΕΣΜΦΑ Νέας Μεσημβρίας. Ως εκ τούτου, ο νέος αγωγός Φ.Α. «Νέα Μεσημβρία – Εύζωνοι/Γευγελή» θα διέρχεται από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς συνολικού μήκους 54.524 μέτρων.

«Τα 53.250μ θα είναι διαμέτρου 30” και τα τελευταία 1.274μ. θα είναι διαμέτρου 28” για λόγους συμβατότητας με το σύστημα μεταφοράς ΑΦΑ της Βόρειας Μακεδονίας. Θα καταλήγει στην Τοπική Κοινότητα Ευζώνων, Ιδωμένη/Γευγελή όπου θα κατασκευαστεί o Μεθοριακός Μετρητικός Σταθμός U-7550, ο οποίος δεν αποτελεί μέρος της παρούσας έγκρισης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το έργο περιλαμβάνει υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, βανοστάσια (Line Valve Stations), και σταθμούς αποστολής/παραλαβής Ξέστρων (Scraper Launcher/Receiver Stations), ως εξής:
– Σταθμός Αποστολής Ξέστρου «SCR (L) (U-7510)» στη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.
– Βαλβιδοστάσιο «LVS KILKIS (U-7520)» στην περιοχή του οικισμού Γυναικόκαστρο Κιλκίς.
– Σταθμός Υποδοχής Ξέστρου «SCR (R) (U-7530)» Σταθμός Αποστολής Ξέστρου «SCR (L) (U7540)» στην περιοχή Ποντοηράκλειας Κιλκίς.

Σε κάθε βαλβιδοστάσιο και σταθμό ξέστρου θα υπάρχει κτίριο Ελέγχου.

Η ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας που «τρέχει» ο ΔΕΣΦΑ από ελληνικής πλευράς και η Nomagas από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας, θα γίνει τον Μάρτιο του 2026.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του, ο αγωγός είναι συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και ανοίγοντας στη γειτονική χώρα μια «πύλη» εισόδου τόσο για το αζέρικο αέριο όσο και για τα φορτία LNG που θα εισέρχονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας μέσω των Τερματικών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.

Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό τμήμα, μήκους 55 χλμ, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων/Γευγελής. Από εκεί θα ξεκινά το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, μήκους 68 χλμ., το οποίο θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκοτίνο.

H αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα όμως επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες ώστε ο αγωγός να υιοθετήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV