Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά έργο για νέο μικρό υδροηλεκτρικό στα Τρίκαλα.

Αναλυτικά, έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) έλαβε το έργο «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 1,36ΜW, που προτείνεται να κατασκευαστεί στο ρέμα «Κακόρεμα», στην Τ.Κ. Νεραϊδοχωρίου, της Δ.Ε. Αιθήκων, του Δήμου Πύλης, της Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚ. ΤΟΛΟΥΔΗΣ.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αναπτύσσεται γραμμικά του ρέματος Κακόρεμα, εντός των ορίων της Τ.Κ. Νεραϊδοχωρίου, της Δ.Ε. Αιθήκων, του Δήμου Πύλης, της Π.Ε. Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου ΜΥΗΕ (υδροληψία, αγωγός προσαγωγής νερού, σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), ισχύος 1,36MW, που θα εκμεταλλεύεται το υδατικό δυναμικό του ρέματος Κακόρεμα, στην Τ.Κ. Νεραϊδοχωρίου, της Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η πτώση που θα εκμεταλλεύεται το έργο είναι 314m. Το νερό μετά την εκμετάλλευση του θα επιστρέφεται στο σύνολο του στο ρέμα, χωρίς να ρυπανθεί, μετατρέποντας την κινητική του ενέργεια σε ηλεκτρική, δηλαδή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική ενέργεια).

Οι περιοχές επέμβασης του έργου περιλαμβάνουν τον χώρο των δύο υδροληψιών συνολικού εμβαδού Ε=3.931,49m2, τον αγωγό προσαγωγής μήκους 2.791,29m με ζώνη κατάληψης εμβαδού Ε=12366,31m2, το χώρο του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής εμβαδού Ε=1.867,33m2, την διώρυγα διαφυγής με εμβαδόν Ε=200,11m2 και την ηλεκτρική διασύνδεση του σταθμού με το δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο Μ.Π.Ε., το έργο στα Τρίκαλα θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια τμήματα:

1. Υδροληψία

Το έργο αποτελείται από δύο διατάξεις υδροληψίας για τους δύο κλάδους του ρέματος Κακόρεμα, μία κύρια με εξαμμωτή και μία δευτερεύουσα χωρίς εξαμμωτή από την οποία το νερό απλά θα οδηγείται με φυσική ροή στην κύρια υδροληψία. Θα είναι τοποθετημένες η 1η σε υψόμετρο 1.258m στον πρωτεύοντα κλάδο του ρέματος ενώ η 2η σε υψόμετρο 1.256m στον δευτερεύοντα κλάδο του ρέματος. Από την 1η υδροληψία (χωρίς εξαμμωτή) το νερό οδηγείται στην 2η κύρια υδροληψία του έργου (με εξαμμωτή) όπου το νερό συγκεντρώνεται και στη συνέχεια οδηγείται με αγωγό προσαγωγής προς το μηχανοστάσιο. Η συνολική έκταση του γηπέδου και των δύο υδροληψιών θα ανέρχεται σε 3.931,49m2.

2. Αγωγός προσαγωγής νερού

Από την 1η υδροληψία το νερό απλά θα οδηγείται με φυσική ροή (κλίση) στην κύρια υδροληψία, χωρίς πίεση, εντός αγωγού μήκους 60m. Ο αγωγός προσαγωγής του νερού από την δεξαμενή φόρτισης της εγκατάστασης της 2ης κύριας υδροληψίας έως τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει συνολικό μήκος 2.791,29m (1835,70m+744,30m+211,29m) και διάμετρο Φ700mm. Ο αγωγός σε όλο το μήκος του θα τοποθετηθεί υπόγεια, σε βάθος τουλάχιστον 1,00m. Ο εγκιβωτισμός του αγωγού, θα γίνει για τα πρώτα 1835,70m επί υφιστάμενου δασικού χωματόδρομου, για τα επόμενα 744,30m με προσωρινή διάνοιξη και στα τελευταία 211,29m επί υφιστάμενου σκυροστρωμένου δρόμου.

3. Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Το κτίριο του ΥΗΣ θα εγκατασταθεί σε γήπεδο εμβαδού 1.867,33m2, θα έχει διαστάσεις 15,00 x 11,00 x 7,80m πλέον στέγης και επιπλέον χώρο μετασχηματιστών διαστάσεων 4,50 x 6,00 x 4,80m. Ο στρόβιλος τοποθετείται σε υψόμετρο περίπου 944,0m, ενώ το διαμορφωμένο έδαφος στο γήπεδο του κτιρίου θα είναι σε υψόμετρο περίπου 945,5m.

4. Διώρυγα φυγής νερού

Το νερό μετά την ενεργειακή του αξιοποίηση καταλήγει στο ρέμα Κακόρεμα, μέσω της διώρυγας διαφυγής. Από την θέση του εργοστασίου και από τα όρια του κτιρίου, θα υπάρχει υπόγεια διώρυγα διαφυγής των υδάτων μέχρι την κοίτη του ρέματος, μήκους 30m. Η έκταση του γηπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί η διώρυγα φυγής νερού έχει εμβαδό 200,11m2.

5. Οδοί προσπέλασης του έργου

Τόσο η θέση της υδροληψίας, όσο και η θέση εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής, εντοπίζονται παραπλεύρως υφιστάμενων οδικών προσβάσεων, συνεπώς δεν απαιτείται διάνοιξη νέου δρόμου. Η μεν υδροληψία γειτνιάζει με υφιστάμενο χωματόδρομο, ο δε σταθμός παραγωγής με σκυροστρωμένο δασικό δρόμο.

6. Οικολογική παροχή

Η οικολογική παροχή, που είναι η ελάχιστη παροχή διατήρησης του οικοσυστήματος, έχει υπολογιστεί με βάση και τους δύο κλάδους του ρέματος και προέκυψε ίση με την ελάχιστη, δηλαδή 30lt/sec για τον 1ο κλάδο και 30lt/sec για τον 2ο κλάδο, οπότε συνολικά η οικολογική παροχή θα είναι 60lt/sec. Στην υδροληψία 1 η οικολογική παροχή θα απελευθερώνεται απευθείας στην κοίτη του ρέματος από τον σωλήνα κατάθλιψης μέσω οπής διαμέτρου Φ120 που θα είναι πάντα ανοιχτή. Στην υδροληψία 2 η έξοδος θα βρίσκεται στον σωλήνα κατάθλιψης, πριν τον εξαμμωτή του έργου.

7. Δίκτυο διασύνδεσης του έργου

Η γραμμή διασύνδεσης Μ.Τ. κινείται παραπλέυρως του υφιστάμενου οδικού δικτύου, υπόγεια με εξαίρεση θέσεις γεφυρών ή δυσπρόσιτων σημείων, ως τον πλησιέστερο μετασχηματιστή στον οικισμό της Πύρρας, σε απόσταση περίπου 2800m.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV