Μαρίνα
Ξυπνητού

Διαδοχικές θετικές γνωμοδοτήσεις για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή, έδωσε η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι για να μπει σε φάση υλοποίησης το project του ΔΕΣΦΑ που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2027.

Μεσολαβεί, η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης που υπολογίζεται να παρθεί το επόμενο δίμηνο, προκειμένου να ξεκινήσει η τμηματική κατασκευή του αγωγού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 310,56 εκατ. ευρώ.

Ο νέος αγωγός μήκους 215 χλμ., που θα συνδέει την Καρπερή με την Κομοτηνή, θα αναπτυχθεί παράλληλα με την υφιστάμενη υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η όδευση του αγωγού θα εκκινήσει από το νέο σταθμό ξέστρου αποστολής (SCL) U-9510, εντός οικοπέδου υφιστάμενου σταθμού του ΔΕΣΦΑ, του αγροκτήματος Καρπερής του Δήμου Ηράκλειας και θα διέρχεται από τους Δήμους Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Καβάλας, Νέστου, Τοπείρου, Αβδήρων, Ιάσμου, Κομοτηνής και θα καταλήξει στο νέο βαλβιδοστάσιο και σταθμό ξέστρου (SCR) Κομοτηνής U-9660 στο Πάμφορο, που βρίσκεται περίπου 1,5 km νοτιοανατολικά της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών.

Να σημειωθεί ότι το έργο θα μπορεί να μεταφέρει υδρογόνο (100% υδρογόνο ή μείγμα υδρογόνου – φυσικού αερίου). Αρχικά, θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου ενισχύοντας τη δυναμικότητα του Εθνικού Σύστηματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Λόγω του τεχνικού σχεδιασμού και των προδιαγραφών το έργο είναι απολύτως έτοιμο, χωρίς μελλοντικές παρεμβάσεις, να δεχτεί και μεταφέρει υδρογόνο, συμβάλλοντας άμεσα στην προσπάθεια εναρμόνισης της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων αερίων με ακόμα χαμηλότερο του φυσικού αερίου περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τι περιλαμβάνει το έργο

– Νέο αγωγό υψηλής πίεσης ονομαστικής διαμέτρου 30 ιντσών και γραμμικού μήκους 215 km
– Εγκαταστάσεις αγωγού κατά μήκος της διαδρομής του:
– 9 Βαλβιδοστάσια (LVS)
– 4 σταθμούς Ξέστρου/ Ξεστροπαγίδας (SS).

Είναι έργο προτεραιότητας για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς θα αυξήσει τη δυνατότητα του ΕΣΦΑ να μεταφέρει πρόσθετες ροές φυσικού αερίου μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος του Συστήματος. Κύριος στόχος του είναι η εξάλειψη των σημείων συμφόρησης για την παροχή αδιάλειπτης δυναμικότητας στα νέα σημεία εισόδου και εξόδου του βόρειου τμήματος του ΕΣΦΑ, καθώς και η παροχή αδιάλειπτης πρόσβασης στο Εικονικό Σημείο Συναλλαγών (ΕΣΣ). Η εξάλειψη των σημείων συμφόρησης θα αυξήσει τη ρευστότητα του ελληνικού ΕΣΣ και θα παράσχει σε όλους τους χρήστες του ΕΣΦΑ ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα βόρεια σημεία εξόδου, αυξάνοντας με τέτοιο τρόπο τα οφέλη για την ελληνική αγορά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV