Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο αντιπλημμυρικό έργο στην Ιθάκη.

Ειδικότερα, έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων έλαβε το έργο «Σχέδιο προληπτικής μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης των οικισμών της Ιθάκης από πλημμυρικά φαινόμενα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, Δήμου Ιθάκης, Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Φορέας του έργου είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων & Περιβάλλοντος.

Φορέας λειτουργίας του έργου θα είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Περιγραφή του έργου

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους αντιπλημμυρικά έργα:

  • Διευθέτηση του υδατορέματος Ρέμα Νερόβουλου (Βαθύ – 1) μήκους 318.35 m με κιβωτοειδή οχετό και ορθογωνική ή τραπεζοειδή ανοικτή διατομή
  • Διευθέτηση του υδατορέματος Ρέμα Περαχωρίου (Βαθύ – 2) μήκους 960 m, με κιβωτοειδή οχετό και ανοικτή ορθογωνική ή βαθμιδωτή διατομή.
  • Διευθέτηση του υδατορέματος Ρέμα Παλιοποτάμου (Βαθύ – 3) μήκους 610 m, με κιβωτοειδή οχετό και βαθμιδωτή ανοικτή διατομή.
  • Οριοθέτηση του ρ. Νερόβουλου (Βαθύ – 1) σε μήκος 480 m τόσο για την υφιστάμενη (χωρίς τα έργα διευθέτησης) όσο και για την προτεινόμενη (με τα έργα διευθέτησης) κατάσταση.
  • Οριοθέτηση του ρ. Περαχωρίου (Βαθύ – 2) σε μήκος 960 m για την προτεινόμενη (με τα έργα διευθέτησης) κατάσταση και σε μήκος 963.85 m για την υφιστάμενη (χωρίς τα έργα διευθέτησης) κατάσταση.
  • Οριοθέτηση του ρ. Παλιοπόταμου (Βαθύ – 3) σε μήκος 610 m τόσο για την προτεινόμενη όσο και για την υφιστάμενη κατάσταση.
  • Φράγμα στο ρ. Φρικών ύψους 2m.
  • Φράγμα στο ρ. Κιονίουύψους 4m.
  • Φράγμα 1 στο ρ. Παλιοποτάμου (Βαθύ – 3) ύψους 4m.
  • Φράγμα 2 στο ρ. Παλιοποτάμου (Βαθύ – 3) ύψους 3m.

Τα υπό μελέτη ρέματα Νερόβουλου, Περαχωρίου και Παλιοποτάμου χωροθετούνται εντός και ανάντη του οικισμού Βαθύ και τα ρέματα Κιονίου και Φρικών πλησίον και ανάντη των οικισμών Κιόνι και Φρίκες αντίστοιχα, στη νήσο Ιθάκη.

Το ρέμα Νερόβουλου (Βαθύ-1) εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του οικισμού Βαθύ, έχει κατεύθυνση από τα νοτιοδυτικά προς το βορρά και εκβάλλει στη θάλασσα.

Το ρέμα Περαχωρίου (Βαθύ-2) εντοπίζεται στο κεντρικό τμήμα του οικισμού Βαθύ, έχει κατεύθυνση από νότο προς βορρά και εκβάλλει στη θάλασσα.

Το ρέμα Παλιοπόταμου (Βαθύ-3) εντοπίζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικισμού Βαθύ, έχει κατεύθυνση από νότο προς βορρά και εκβάλλει στην θάλασσα.

Το ρέμα Φρικών εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του οικισμού Φρίκες. Έχει δύο κλάδους, ο ένας με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ο δεύτερος από νότο προς βορρά. Οι δύο κλάδοι συμβάλλουν εκτός αστικού ιστού και το ρέμα διέρχεται από το κεντρικό τμήμα του οικισμού Φρίκες.

Το ρέμα Κιονίου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του οικισμού Κιόνι. Έχει κατεύθυνση από τα νοτιοδυτικά προς τα ανατολικά, διέρχεται από το κεντρικό τμήμα του οικισμού Κιόνι και εκβάλλει στη θάλασσα.

Περιγραφή των προτεινόμενων έργων διευθέτησης

Ρέμα Νερόβουλου Βαθύ – 1: Η διευθέτηση του υδατορέματος ξεκινάει από τη Χ.Θ. 0+317.90 και εκτείνεται έως την εκβολή του στη θάλασσα (Χ.Θ. 0-000.45). Το συνολικό μήκος επέμβασης είναι 318.35 m. Η προτεινόμενη οριζοντιογραφική χάραξη του ρέματος ξεκινά από τα ανάντη με την κατασκευή μικρής λεκάνης συγκράτησης φερτών σε σημείο πριν τη συμβολή του ρέματος με την υφιστάμενη δημοτική οδό (Χ.Θ.0+317.90). Ακολουθεί η κατασκευή έργου εισόδου στη θέση της υφιστάμενης λεκάνης ανάσχεσης από λιθορριπή, η οποία και καθαιρείται. Μέσω του έργου εισόδου τα όμβρια οδηγούνται σε δίκτυο κιβωτοειδών οχετών οι οποίοι διέρχονται κάτω από υφιστάμενες δημοτικές οδούς εντός ή εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, εφόσον στο υπό μελέτη τμήμα του υδατορέματος δεν εντοπίζεται σήμερα φυσική κοίτη και η δημοτική οδός επί της οποία ρέουν σήμερα τα όμβρια είναι διανοιγμένη και ασφαλτοστρωμένη παρέχοντας πρόσβαση στο δημοτικό κοιμητήριο, την εκκλησία καθώς και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες. Σημειώνεται ότι το τμήμα της προτεινόμενης διευθέτησης που εκτείνεται σε περιοχή εκτός σχεδίου είναι μήκους μόλις 67,90 m (από Χ.Θ. 0+317.90 έως Χ.Θ. 0+250.00) ενώ το υπόλοιπο εκτείνεται σε περιοχή κάτω από υφιστάμενους δρόμους του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού Βαθύ.

Τα έργα διευθέτησης που προβλέπονται στο υπό μελέτη τμήμα θα γίνουν κυρίως με ορθογωνικούς αγωγούς ομβρίων. Προβλέπεται επίσης ανοιχτή ορθογωνική διατομή με σκυρόδεμα στο έργο εισόδου και ανοιχτή τραπεζοειδής διατομή με χωμάτινα πρανή και επενδεδυμένο πυθμένα με λίθους στη θέση της λεκάνης συγκράτησης φερτών.

Ρέμα Περαχωρίου Βαθύ – 2 : Η διευθέτηση του υδατορέματος ξεκινά από τη Χ.Θ. 0+960.00 (στα ανάντη) και εκτείνεται έως την εκβολή του στη θάλασσα (Χ.Θ. 0+000.00). Η προτεινόμενη οριζοντιογραφική χάραξη παραμένει ίδια με αυτή της υφισταμένης κοίτης, όπου αυτή υπάρχει διαμορφωμένη σήμερα, και συγκεκριμένα από τη Χ.Θ. 0+960.00 έως τη Χ.Θ.0+570.00. Από τη Χ.Θ. 0+570.00 έως την εκβολή του στο λιμάνι, τμήμα όπου δεν εντοπίζεται σήμερα φυσική κοίτη υδατορέματος, η όδευση των προτεινόμενων έργων διευθέτησης διέρχεται αρχικά και για 100 m περίπου μέσα από ιδιοκτησίες και στη συνέχεια ακολουθεί την πορεία υφιστάμενων οδών του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, εντός του αστικού ιστού.

Τα έργα διευθέτησης που προβλέπονται στο υπό μελέτη τμήμα του υδατορέματος θα γίνουν με ορθογωνικούς αγωγούς, ορθογωνική τάφρο με σκυρόδεμα, βαθμιδωτές διατομές με συρματοκιβώτια στα πρανή και στρώμνη τύπου Reno στον πυθμένα, καθώς και ειδικά φρεάτια πτώσης.

Ρέμα Παλιοπόταμου Βαθύ – 3 : Η διευθέτηση του υδατορέματος ξεκινά από τη Χ.Θ. 0+610.00 (στα ανάντη) και εκτείνεται έως την εκβολή του στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι στο υπό μελέτη τμήμα δεν υπάρχει σε κανένα σημείο διαμορφωμένη σήμερα φυσική κοίτη υδατορέματος. H όδευση των προτεινόμενων έργων διευθέτησης, από τη Χ.Θ. 0+620.00 έως τη Χ.Θ. 0+549.00, διέρχεται μέσα από ιδιοκτησίες με ανοικτή βαθμιδωτή διατομή με συρματοκιβώτια. Από τη Χ.Θ. 0+549.00 έως τη Χ.Θ. 0+537.00 διασχίζει κάθετα την οδό Λαέρτου με κλειστό κιβωτοειδής οχετό διαστάσεων ΒxH=6.00×1.70 m. Η όδευση των προτεινόμενων έργων ακολουθεί στη συνέχεια πορεία με κατεύθυνση βόρεια από τη Χ.Θ. 0+537.00 έως τη Χ.Θ. 0+322.15 με ανοικτή βαθμιδωτή διατομή με συρματοκιβώτια, όπου διέρχεται ξανά μέσα από ιδιοκτησίες, ενώ από τη Χ.Θ. 0+322.15 έως Χ.Θ. 0+250.00 η προτεινόμενη όδευση διέρχεται με διατομή κλειστού κιβωτοειδούς οχετού διαστάσεων BxH=6.00×1.70m σε θέση που σήμερα υφίστανται ιδιοκτησίες, καθώς και τμήμα αδιάνοικτης οδού η οποία προβλέπεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής. Από τη Χ.Θ. 0+250.00 έως την Χ.Θ. 0+020.00 η προτεινόμενη όδευση ακολουθεί την πορεία της οδού Γεράσιμου Σταθάτου, οδός διανοιγμένη και ασφαλτοστρωμένη σήμερα με βάση το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής. Τέλος από τη Χ.Θ. 0+020.00 έως τη Χ.Θ. 0+000.00 διασχίζει κάθετα την παραλιακή οδό Γ. Δρακούλη έως την εκβολή του υδατορέματος στη θάλασσα.

Τα έργα διευθέτησης που προβλέπονται στο υπό μελέτη τμήμα του υδατορέματος θα γίνουν είτε με ορθογωνικούς αγωγούς είτε με βαθμιδωτές διατομές με συρματοκιβώτια στα πρανή και στρώμνη τύπου Reno στον πυθμένα. Προβλέπεται επίσης ένα έργο εισόδου με φυσικό πυθμένα και πλευρικές διαμορφώσεις με συρματοκιβώτια και λιθορριπή.

Περιγραφή των προτεινόμενων φραγμάτων

Ρέμα Φρικών: Στο ρ. Φρικών προτείνεται ο σχεδιασμός ενός νέου μικρού φράγματος μήκους στέψης 9 m και ύψους 2 m έως τη στάθμη του υπερχειλιστή (+0.20 m πλάκα σκυροδέματος), με επένδυση της δεξιάς κατά τη ροή όχθης του ρέματος πλησίον της παραρεμάτιας αγροτικής οδού. Η επένδυση της δεξιάς (κατά τη ροή) όχθης προτείνεται για μήκος 9 mανάντη του άξονα του προτεινόμενου μικρού φράγματος ρύθμισης της ροής με μορφή βαθμίδων από το ύψος του υφιστάμενου δρόμου έως τον πυθμένα του ρέματος.

Ρέμα Κιονιού: Στο ρ. Κιονίου προτείνεται ο σχεδιασμός ενός νέου μικρού φράγματος μήκους στέψης 21 m και ύψους 4 m έως τη στάθμη του υπερχειλιστή (+0.20 m πλάκα σκυροδέματος).

Ρέμα Βαθύ – 3:

  • Στο Φράγμα 1 του ρ. Παλιοποτάμου (Βαθύ-3) προτείνεται ο σχεδιασμός ενός νέου μικρού φράγματος μήκους στέψης 11 m και ύψους 4 m έως τη στάθμη του υπερχειλιστή (+0.20 m πλάκα σκυροδέματος).
  • Στο Φράγμα 2 του ρ. Παλιοποτάμου (Βαθύ-3) προτείνεται ο σχεδιασμός ενός νέου μικρού φράγματος μήκους στέψης 9 m και ύψους 3 m έως τη στάθμη του υπερχειλιστή (+0.20 m πλάκα σκυροδέματος).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV