Νίκος
Καραγιάννης

Σειρά από έργα που μπορούν να κάνουν την Αθήνα μια διαφορετική πόλη σε μερικά χρόνια είτε υλοποιούνται είτε προγραμματίζονται με το βλέμμα να πέφτει περισσότερο στο Μετρό αλλά και στην Δυτική Αττική λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που παρουσιάζει.

Τα έργα τα οποία είτε κατασκευάζονται είτε είναι σε φάση εξέτασης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις ΔΕΚΟ του υπόσχονται μια νέα εικόνα της πόλης αλλά και της Αττικής. Δυστυχώς η προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης δεν επέτρεψε την παραγωγή έργων που να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε κυκλοφοριακό επίπεδο, έχοντας ως αποτέλεσμα την γρήγορη επιστροφή σε ρυθμούς κορεσμού σε πολλούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, ακόμα και στην Αττική Οδό.

Στα έργα σταθερής τροχιάς, το Μετρό το 2030 (αν δεν υπάρξουν παρατάσεις) θα αποκτήσει μια νέα 4η γραμμή που θα καλύψει περιοχές του κέντρου, των ανατολικών και βόρειων προαστίων. Επίσης, εφόσον καλυφθεί και χρηματοδοτικά θα δούμε και την γραμμή 2 να επεκτείνεται με τρεις νέους σταθμούς μέχρι το Ίλιον.

Παράλληλα ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα επεκταθεί στη Δυτική Αττική και θα καλύψει και το εμπορικό λιμάνι της Ελευσίνας αναβιώνοντας μια  παλιά γραμμή καλύπτοντας και περιοχές οι οποίες είναι σε μεγάλη οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Στα οδικά έργα είμαστε ένα βήμα πιο πίσω. Πέρα από το έργο της επέκτασης της Λ.Κύμης -που και αυτό είναι ακόμα μπλοκαρισμένο-, αναμένουμε την έναρξη των διαγωνισμών για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω και την πρόταση για τον νέο άξονα Ελευσίνα-Οινόφυτα που θα δώσει ανάσες στον Κηφισό. Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα των έργων για το Μετρό, τον Προαστιακό και τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Με 89 σταθμούς το Μετρό

Στην παρούσα φάση με τα δύο έργα που τρέχει η Ελληνικό Μετρό, το αθηναϊκό δίκτυο θα αποκτήσει 18 νέους σταθμούς σε κρίσιμες περιοχές της πόλης.  Στόχος είναι από τους 71 σταθμούς που έχει σήμερα το δίκτυο Μετρό της Αθήνας, να σκαρφαλώσει στους 89 σταθμούς. Σε αυτό θα δούμε να συμβάλλουν δύο έργα:

Η γραμμή 4, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε το 2021, κλείνει φέτος το ήμισυ της προγραμματισμένςη περνάει φέτος σε πιο ώριμη φάση και θα δούμε φέτος να ξεκινά ο Μετροπόντικας και να εκκινά η κατασκευή των πρώτων σταθμών. 15 νέοι σταθμοί θα προστεθούν στο δίκτυο από τη νέα πορτοκαλί γραμμή: ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΙΛΙΣΙΑ, ΓΟΥΔΗ. Τα έργα τρέχει το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM ενώ τις πρόδρομες εργασίες η ΕΡΕΤΒΟ.

Το έργο της Ελληνικό Μετρό, η γραμμή 4 θα συνδεθεί με τις άλλες γραμμές του δίκτυου με 2 σταθμούς: Με τον σταθμό Ακαδημία (σύνδεση με τον σταθμό Πανεπιστήμιο της γραμμής 2 μέσω μιας υπόγειας διάβασης) και με τον σταθμό Ευαγγελισμό όπου θα συνδεθεί με τον ομώνυμο σταθμό της Γραμμής 3. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε την παραδοξότητα κατά την διάρκεια ωρίμανσης του έργου καθώς δεν προβλέφθηκε στο έργο να κατασκευαστεί και ο σταθμός ΚΑΤΕΧΑΚΗ που θα συνδέει τις γραμμές 3 και 4. Ο σταθμός περιλαμβάνεται στην επόμενη επέκταση της γραμμής 4 προς Μαρούσι-Εθνική Οδό, ωστόσο θα μπορούσε να γίνει ένας μικρός συμπληρωματικός διαγωνισμός που να διορθώσει αυτή την “έλλειψη”.

Το δεύτερο έργο της Ελληνικό Μετρό είναι η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον. Το έργο είναι σε διαδικασία έναρξης της Β`φάσης του διαγωνισμού και 4 σχήματα διεκδικούν τη σύμβαση. Ο διαγωνισμός είναι σε φάση αναμονής καθώς αναζητείται η χρηματοδότηση του έργου που έχει κόστος πάνω από μισό δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει 3 σταθμούς; ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Μάλιστα ο σταθμός ΙΛΙΟΝ θα είναι μελλοντικά σταθμός σύνδεσης με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 4 (μελλοντική επέκταση της γραμμής προς Πετρούπολη). Στην κατασκευή του σταθμού προβλέπονται οι αναμονές σύνδεσης.

Προαστιακός στη Δυτική Αττική

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει σε φάση διαγωνισμού μέσω του ΟΣΕ την νέα προαστιακή γραμμή Αθήνα-Άνω Λιόσια-Ελευσίνα-Μέγαρα. Το έργο τρέχει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο είναι μήκους 36χλμ και αφορά στην αναβίωση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Κορίνθου που έχει καταργηθεί εδώ και περίπου 15 χρόνια. Στόχος της είναι να καλύψει μέρος της Δυτικής Αττικής και τις μεγάλες ΒΙΠΕ που βρίσκονται στην περιοχή. Το έργο ξεκίνησε στα τέλη του 2023 με ανάδοχο την ΜΕΤΚΑ μέλος της Μytilineos. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε η νέα αυτή γραμμή θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Με την ολοκλήρωση των έργων ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας, θα έχει δίκτυο 5 γραμμών απλωμένο στην Ανατολική και την Δυτική Αττική, την Κορινθία και την περιοχή της Χαλκίδας..

Τα οδικά έργα στα Δυτικά και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Φεύγοντας από τα έργα σταθερής τροχιάς, θα διαπιστώσουμε κινητικότητα και στα οδικά έργα. Στην Δυτική Αττική, προετοιμάζεται και ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και του τριπλού κόμβου στον Σκαραμαγκά. Το έργο αυτό αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη των οδικών μετακινήσεων από/προς το λιμάνι του Πειραιά αλλά και των περιοχών γύρω από αυτό.

Στα βόρεια, σε φάση αναμονής είναι η πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού που αφορά στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι τον κόμβο Καλυφτάκη στην Λυκόβρυση. Το έργο θα κατασκευαστεί από το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αυτό θα γίνει εφόσον περάσει τον σκόπελο της δικαστικής προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου που συζητήθηκε στο ΣτΕ πριν λίγες ημέρες.

Σε αναμονή αποφάσεων είμαστε όμως για τις τρεις μεγάλες επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Η πρώτη, η σήραγγα Ηλιούπολης θεωρείται η πιο σημαντική οδική παρέμβαση στην πρωτεύουσα. Περιλαμβάνει και τις ανάγκες της ταχείας σύνδεσης του Ελληνικού με το Αεροδρόμιο με τα βόρεια προάστια της πόλης.

Παράλληλα θα έχουμε ακόμα δύο επεκτάσεις, προς Ραφήνα και Λαύριο. Με αυτές τις δύο επεκτάσεις θα καλυφθεί στο σύνολο της η Ανατολική Αττική και θα κλείσει για την επόμενη 20ετία, το κεφάλαιο ανάπτυξης της Αττικής Οδού.

Για τα έργα αυτά έχει κατατεθεί Πρότυπη Πρόταση από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Είναι η πρώτη του είδους της και εδώ αναμένουμε εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα για το Μετρό, τον Προαστιακό και τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια λόγω της σπουδαιότητας τους.

Τέλος, πρότυπη πρόταση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κατατεθεί για ένα νέο άξονα  τον Ελευσίνα-Οινόφυτα με μήκος περίπου 45 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα έργο που υπόσχεται να πραγματοποιήσει την λεγόμενη Παράκαμψη Αττικής καθώς μεγάλο μέρος της κίνησης του Κηφισού θα μεταφερθεί στον νέο αυτό άξονα. Αυτό μαζί με την μετακίνηση των μεταφορικών εταιρειών στη Φυλή εκτιμάται ότι θα επιφέρει μεγάλη ανακούφιση στον άξονα του Κηφισού που σήμερα χαρακτηρίζεται από καθημερινά μποτιλιαρίσματα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV