Την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτούς, συζήτησαν κορυφαίοι νομικοί και στελέχη της ενέργειας στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.
Η Ζωή Στολάκη, Διευθύντρια Εταιρικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε., μίλησε για την ανάπτυξη και ενίσχυση της αγοράς ανανεώσιμων αερίων, αναλύοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις πρόσφατες εξελίξεις. Αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές κατηγορίες ανανεώσιμων αερίων: το βιοαέριο, που προέρχεται από οργανικά απόβλητα, το βιομεθάνιο, μια πιο καθαρή μορφή βιοαερίου που μπορεί να εισαχθεί στα δίκτυα φυσικού αερίου, το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών, και το συνθετικό φυσικό αέριο.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υλοποιεί πιλοτικά προγράμματα για την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο, τη μεταφορά του μέσω του δικτύου φυσικού αερίου και τη χρήση του στη βιομηχανία και τις μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες τεχνολογτοικές λύσεις όπως τα συστήματα αναερόβιας χώνευσης και οι μονάδες αναβάθμισης βιοαερίου.
Όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρουσίασε τις πρόσφατες νομικές εξελίξεις, εστιάζοντας στον Νόμο 5037/2023, που επιτρέπει τη χρήση του βιομεθανίου στα δίκτυα φυσικού αερίου και επεκτείνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ σε θέματα ανανεώσιμων αερίων. Επίσης, αναφέρθηκε σε κανονισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία πρατηρίων βιομεθανίου και υδρογόνου, καθώς και στις ευρωπαϊκές πολιτικές Fit for 55 και REPowerEU, που ενισχύουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων αερίων.
Σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική, ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) 2024 θέτει φιλόδοξους στόχους για την παραγωγή βιομεθανίου. Η ανάπτυξη της αγοράς θα βασιστεί σε μέτρα όπως η αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου, η ίδρυση νέων μονάδων βιομεθανίου, η έγχυση του παραγόμενου αερίου στα δίκτυα και η χρήση του στις μεταφορές.
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και την οικονομική στήριξη των νέων τεχνολογιών, καθώς και την ανάγκη για δημιουργία υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογόνου, καθιστώντας την Ελλάδα κρίκο σε έναν ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και κινήτρων, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αγορά ανανεώσιμων αερίων, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή αυτονομία», τόνισε.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV