Το έργο αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες,της ΕUNICE, ύψους επένδυσης 280 εκατ- 300 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 250 MW, αναμένεται να απασχολήσει 300 άτομα στη φάση της κατασκευής και 100 σε εκείνη της λειτουργίας, σύμφωνα με τον κ. Λιάση, Δήμαρχος του Δήμου Αμυνταίου, ο οποίος διευκρινίζει ότι ήδη ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο η απόφαση αλλαγής χρήσης γης για τη χωροθέτηση της επένδυσης σε έκταση περίπου 140 στρεμμάτων. Πρόκειται για το πρότζεκτ «PTOLEMAIDA BESS», που έχει ενταχθεί στο πακέτο των PCI της ΕΕ, ήτοι των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, στο οποίο η κατασκευή αναμένεται επίσης να μπει στην αφετηρία το 2026, σύμφωνα με τον κ. Λιάση.
Παρά την επωνυμία του, που περιλαμβάνει το τοπωνύμιο «Πτολεμαΐδα», το πρότζεκτ χωροθετείται κατά τον κ. Λιάση μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Αμυνταίου και Λεβαίας. Από το σύνολο της έκτασης των περίπου 140 στρεμμάτων, γύρω στα 60-70 θα διατεθούν για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, η λειτουργία του οποίου θα έχει σημαντικό ανταποδοτικό όφελος για την περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάση, η συγκεκριμένη επένδυση «θα υπερκαλύψει της ενεργειακές ανάγκες των δημοτικών και σχολικών κτηρίων του δήμου Φλώρινας, του ΦΟΠ (Φωτισμού Οδών και Πλατειών), της δημοτικής επιχείρησης “Ξυνό Νερό” και σημαντικού μέρους της τηλεθέρμανσης».
Επιπλέον, η μονάδα «πράσινου» υδρογόνου της «Hellenic Hydrogen» σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αμυνταίου, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στην τοπική οικονομία όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως και διαμορφώνει προϋποθέσεις για τη δημιουργία εκατοντάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή. Όπως είχε δηλώσει (Ιανουάριος 2024) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Hellenic Hydrogen», κοινοπραξίας των Motor Oil και ΔΕΗ, το επιχειρηματικό μοντέλο δημιουργίας τέτοιων μονάδων διεθνώς εδράζεται συνήθως στη σταδιακή ανάπτυξή τους, βάσει της ζήτησης του παραγόμενου καυσίμου: «δηλαδή, το τελικό ύψος της επένδυσής μας, η οποία ονομάζεται “North-1”, θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα κάνουμε με τους υποψήφιους πελάτες μας. Ξεκινάμε από ένα επίπεδο και αν σε δύο – τρία χρόνια έχουμε περισσότερους καταναλωτές ανανεώσιμου υδρογόνου, προσθέτουμε MW (μεγαβάτ) στη μονάδα. Η αρχική μας επένδυση αφορά 50-100 MW και αντιστοιχεί σε 70-120 εκατ. ευρώ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV