“Πράσινο φως” δόθηκε σε έργο για νέο φωτοβολταϊκό με αποθήκευση ενέργειας στον Έβρο.
Ειδικότερα, έγκριση περιβαλλοντικών όρων έλαβε το έργο για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 25MW με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο εγκατεστημένης ισχύος 25MW, στη θέση «Κριός», της Δ.Ε. Τριγώνου, του Δ. Ορεστιάδας, της Π.Ε. Έβρου.
Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 25ΜW με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στη θέση «ΚΡΙΟΣ» της Δ.Ε. Τριγώνου, του Δ. Ορεστιάδας, Π.Ε. Έβρου, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά του σταθμού ΚΡΙΟΣ είναι:
Ο σταθμός, ισχύος 25MW, θα εγκατασταθεί σε έκταση που αποτελείται από δεκαεννέα (19) αγροτεμάχια, συνολικής επιφάνειας 312.916τ.μ., από τη συνολική επιφάνεια της βεβαίωσης παραγωγού των 388.271,00τ.μ. που περιλαμβάνει επιπρόσθετα τέσσερα (4) επιπλέον αγροτεμάχια, στα οποία δε θα γίνει καμία εγκατάσταση εξοπλισμού.
Ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά θα τοποθετηθούν 34722 μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ, τύπου TSMDEG21C.20 του οίκου VERTEX, ονομαστικής ισχύος 720Wp έκαστο.
Κατάλληλες βάσεις αλουμινίου ή από γαλβανισμένο εν θερμώ χάλυβα ή συνδυασμό αυτών θα εγκατασταθούν με πασσαλόμπηξη (ή ενσφήνωση ή μπετόμπηξη) στο έδαφος ώστε να σχηματίσουν τραπέζια στα οποία θα τοποθετηθούν τα ΦΒ πλαίσια. Κάθε τραπέζι θα έχει διαστάσεις κατάλληλες ώστε να επαρκεί για δύο σειρές των ΦΒ πάνελ σε κατακόρυφη διάταξη και να εξασφαλίζει σταθερό προσανατολισμό προς το νότο και σταθερή κλίση 27ο. Για την ελαχιστοποίηση των φαινομένων σκίασης από τα ΦΒ πάνελ δύο διαδοχικών τραπεζιών σε διεύθυνση Βορρά – Νότου, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους θα είναι περίπου 2,5 μέτρα. Η απόσταση όλων των εγκαταστάσεων από την περίφραξη θα είναι τουλάχιστον 8m, δημιουργώντας έτσι τη ζώνη φύτευσης.
Για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος που παράγουν τα φ/β πλαίσια θα εγκατασταθούν 72 inverters (αντιστροφείς ισχύος) της κατασκευάστριας εταιρείας Sungrow τύπου SG350HX. Η μέγιστη ισχύς εξόδου των inverter είναι 350 kW και ο μέγιστος βαθμός απόδοσής τους είναι 99,0%. Οι αντιστροφείς ισχύος θα τοποθετηθούν επί των βάσεων στήριξης των ΦΒ πλαισίων στη βόρεια πλευρά των τραπεζιών και κάτω από την επιφάνεια αυτών, ώστε να σκιάζονται. Όλοι οι αντιστροφείς του έργου, οδηγούνται σε δεκαεπτά Μ/Σ ανύψωσης Χ.Τ./Μ.Τ. ισχύος από 0,4 έως 2,0MVA, ενώ τελικά οι οδεύσεις οδηγούνται σε ένα κεντρικό διακόπτη, σε οικίσκο στον τερματικό σταθμό Μ.Τ. στο αγροτεμάχιο 780, και από κει η ενέργεια διακλαδώνεται προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός οδηγείται για τη σύνδεση στο Σύστημα και αφετέρου οδηγείται στο σύστημα αποθήκευσης.
Για την αποθήκευση ενέργειας, θα εγκατασταθεί σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης/απορρόφησης 25,0MW, εγκατεστημένης χωρητικότητας συσσωρευτών 55,04ΜWh και εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας 50,0MWh. Οι μπαταρίες που θα χρησιμοποιηθούν ανήκουν στην κατηγορία μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου. Οι μπαταρίες LFP έχουν μεγάλο κύκλο ζωής με καλή θερμική σταθερότητα και ηλεκτροχημική απόδοση.
Σε συγκεκριμένο αγροτεμάχιο θα εγκατασταθούν είκοσι (20) οικίσκοι-container μπαταριών, τύπου Sungrow, διαστάσεων 9,34*1,73*2,60m. Σε κάθε συγκρότημα-οικίσκο οργανώνονται 260 συστοιχίες συσσωρευτών, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2.752kWh. Τα container συνδέονται ομαδοποιημένα με τέσσερις αντιστροφείς DC/AC ισχύος 5.500kVA έκαστος με μετασχηματιστή. Οι αντιστροφείς συνδέονται με τον οικίσκο του τερματικού σταθμού Μ.Τ. στο αγροτεμάχιο, ώστε η συνολική ισχύς του συστήματος αποθήκευσης να ανέρχεται στα 25MVA η οποία καταλήγει στο Σύστημα. Εκτός των παραπάνω container, στο ίδιο αγροτεμάχιο θα τοποθετηθεί ένας οικίσκος αποθήκευσης συσσωρευτών και ένας οικίσκος ελέγχου (controlroom).
Τα container των συστοιχιών θα διαθέτουν αυτόματο σύστημα κλιματισμού για την αποφυγή υπερθέρμανσης του χώρου των συσσωρευτών, σύστημα ανίχνευσης καπνού και σύστημα πυρασφάλειας. Θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διατάξεις για απομακρυσμένο έλεγχο, παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας (ενδείξεις φόρτισης, χρόνοι φόρτισης/εκφόρτισης, στοιχεία από το σύστημα κλιματισμού των συστοιχιών κλπ) και ελέγχου και επικοινωνίας. Θα εγκατασταθεί σύστημα γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας.
Για την όδευση των ασθενών ρευμάτων θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλες υπόγειες σωληνώσεις περιμετρικά του γηπέδου εγκατάστασης. Το γήπεδο μετά τις εργασίες επανέρχεται στην αρχική φυσική του κατάσταση χωρίς να επέλθει αλλοίωση της γεωλογικής και περιβαλλοντικής του μορφής.
Η διασύνδεση του έργου με το Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται να γίνει μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης 33 KV, στον Υποσταθμό Διανομής Ορεστιάδας.
Η αδειοδότηση διασύνδεσης δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας.
Για να προστατευτεί ο ΦΒΣ από μη εξουσιοδοτημένες προσβάσεις, θα κατασκευασθεί περίφραξη στα όρια των αγροτεμαχίων του γηπέδου εγκατάστασης. Στην περίφραξη θα τοποθετηθεί το σύστημα παρακολούθησης και ασφαλείας, ενώ εσωτερικά θα δημιουργηθεί ζώνη φύτευσης πλάτους 8 μέτρων.
Δεν απαιτούνται έργα οδοποιίας για την πρόσβαση στον σταθμό.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV