Προχωρά επένδυση για νέο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Φθιώτιδα
έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών αντλησιοταμιευτικού (αποθηκευτικού) σταθμού παραγόμενης ισχύος 7,5 MW και ικανότητας άντλησης 7,6 MW, στη θέση «Τάγμα» του Δήμου Μακρακώμης στο Ν. Φθιώτιδας.
Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ’ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά στη λειτουργία του σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενης ισχύος 7,5 ΜW, του κέντρου ελέγχου και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μέσω συστήματος αντλησιοταμίευσης, ωφέλιμης αποθηκευτικής ικανότητας 30 MWh.
Η θέση εγκατάστασης του σταθμού είναι η τοποθεσία «Τάγμα» στη Δ.Ε Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης, του Ν. Φθιώτιδας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Για την λειτουργία του σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται η κατασκευή και εγκατάσταση αντλησιοταμιευτικής διάταξης για την αποθήκευση ενέργειας με την μορφή δυναμικής υδραυλικής, η οποία θα αποτελείται από δυο χωμάτινους υδροταμιευτήρες χωρητικότητας 65.000 μ.3 έκαστος, ώστε να καλύπτεται η απαιτούμενη ποσότητα των 59.500 μ.3, και οι οποίοι θα κατασκευαστούν σε περιοχές με απόλυτα υψομετρική διαφορά περίπου 225,95 μ. περίπου, δυο (2) υδροστροβίλους τύπου PELTON μηχανικής ισχύος 3,95 MW έκαστος, τέσσερα (4) αντλητικά συγκροτήματα ισχύος 1,9 MW το κάθε ένα και τον αγωγό προσαγωγής υδάτων, μήκους 2.470 μέτρων περίπου, ο οποίος θα συνδέει τον άνω και τον κάτω ταμιευτήρα. Το απόλυτο υψόμετρο πυθμένα του άνω ταμιευτήρα ανέρχεται σε +388,30 μ. και αντίστοιχα του κάτω σε +162,35 μ.
Βασική λειτουργία του έργου αποτελεί η αποθήκευση ενέργειας (με τη μορφή δυναμικής υδραυλικής) στον άνω ταμιευτήρα προκειμένου να είναι δυνατή η επαναπροσφορά της στο δίκτυο όταν αυτή απαιτηθεί. Αυτό επιτυγχάνεται με άντληση ρευστού στον άνω ταμιευτήρα, με λειτουργία συστοιχίας αντλιών, όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο δίκτυο και την προσφορά της αποθηκευμένης ενέργειας του άνω ταμιευτήρα στο δίκτυο με λειτουργία στροβίλου όταν αυτό απαιτηθεί. Εκτός της βασικής λειτουργίας, ο σταθμός έχει δυνατότητα σταθεροποίησης του ηλεκτρικού δικτύου με ταυτόχρονη λειτουργία αντλιών και στροβίλου. Το έργο μεταβάλει με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία του, απορροφώντας ή προσφέροντας ενέργεια στο δίκτυο άμεσα ανταποκρινόμενο στις διακυμάνσεις των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών του (τάση, συχνότητα, cosφ).
Ο σταθμός προβλέπεται να απορροφά ισχύ 7,6 MW κατά τη λειτουργία άντλησης και να παράγει ισχύ 7,5 MW κατά την φάση λειτουργίας των υδροστροβίλων, εκμεταλλευόμενος την αποθηκευμένη ποσότητα νερού στον άνω ταμιευτήρα. Συγκεκριμένα, το έργο θα είναι σε θέση να παρέχει σταθερά τη συγκεκριμένη ισχύ για 4 ώρες, μέσω της συνεχούς παροχής ύδατος 4,13 m3/s για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, στους υδροστροβίλους, όπου με την υφιστάμενη υψομετρική διαφορά μεταξύ του άνω και κάτω ταμιευτήρα, η οποία είναι περίπου 225,95 μ., θα είναι εφικτή η παραγωγή αυτής της ισχύος. Η απαιτούμενη από το αντλητικό σύστημα ενέργεια, για την πλήρωση του άνω ταμιευτήρα, θα απορροφάται από το δίκτυο ΜΤ.
Οι ανάγκες του έργου σε νερό θα καλύπτονται από γεώτρηση που θα ανορυχθεί και υπολογίζεται να έχει μέγιστη αντλούμενη ποσότητα 65.000 m³/έτος.
Το σύνολο του Η/Μ εξοπλισμού του σταθμού θα περιλαμβάνει :
- Δυο στρόβιλους τύπου Pelton μηχανικής ισχύος 3,95 MW
- Δύο Σύγχρονες γεννήτριες ισχύος 4 ΜVA
- Τέσσερεις (4) αντλίες, ειδικά σχεδιασμένες για την εφαρμογή ισχύος 1,9 MW
- Τέσσερεις ασύγχρονους κινητήρες ισχύος 1.9 MW
- Δύο ανεξάρτητες υδραυλικές μονάδες υψηλής πίεσης (στρόβιλος, απομονωτικές βαλβίδες)
- Απομονωτικές βαλβίδες Στροβίλου, Σταθμού
- Διατάξεις αντιπληγματικής προστασίας
- Πίνακες Ισχύος κινητήρων Αντλιών 6,3 kV
- Πίνακα Ισχύος Γεννητριών 6,3 kV
- Σύστημα Αυτοματισμού με τα σχετικά αισθητήρια
- Πίνακες προστασίας
- Μετασχηματιστή Ισχύος 10 ΜVA
- Μετασχηματιστή Ιδιοκαταναλώσεων ισχύος 100 kVA
- Πίνακα ΜΤ
- Σύστημα τηλελέγχου-τηλεχειρισμού και επικοινωνίας με το δίκτυο του σταθμού
Προκειμένου να συνδεθεί ο αντλησιοταμιευτικός σταθμός με το δίκτυο Μ.Τ του ΔΕΔΔΗΕ θα αναχωρεί γραμμή Μέσης Τάσης από τον υποσταθμό Σπερχειάδας μέσω υπόγειας όδευσης γραμμής μέσης τάσης, η οποία θα διανύει μια απόσταση περίπου 3,6 χλμ. και θα φτάνει στον σταθμό.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV