Νίκος
Καραγιάννης

Σχεδόν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος στα μεγάλα “αιώνια” έργα έκλεισαν με την χθεσινή υπογραφή του οδικού έργου Ιωάννινα-Κακαβιά. Το τμήμα που φέρνει την Ιόνια Οδό μέχρι το συνοριακό πέρασμα της Κακαβιάς αποτελούσε διακαή πόθο των Ηπειρωτών και δη των Ιωαννιτών που παραπονιούνται πως τα τελευταία χρόνια η περιοχή είχε μείνει έξω από την ανάπτυξη μεγάλων έργων υποδομής.

Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η χθεσινή ημέρα ήταν ακόμα ένα κλείσιμο με παλιούς λογαριασμούς με έργα η ιστορία των οποίων τοποθετείται στην δεκαετία του 2000. Πρόκειται για έργα που πήραν θρυλικές διαστάσεις για την μη υλοποίηση τους και έγιναν αντικείμενο “πόθου” από φορείς και κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται.

Ουσιαστικά από το υπουργείο Υποδομών έγινε ένα μεθοδικό κλείσιμο με σειρά από έργα για τα οποία γράφτηκαν πολλά και τα οποία αφήνουν μεγάλο αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και ευρύτερα.

Η χρονιά του κλεισίματος των εκκρεμοτήτων ξεκίνησε στις αρχές του έτους με την συνολική παράδοση στην κυκλοφορία του άξονα της Αμβρακίας Οδού. Ο άξονας αυτός απασχόλησε τον κατασκευαστικό κλάδο από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έφτασε να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2010 εν μέσω της κατάρρευσης της χώρας σε μια δεκαετή οικονομική κρίση.

Το έργο πέρασε από πολλούς σκόπελους, σταματήματα, ξεκινήματα, αλλαγές εταιρειών, για να φτάσει το 2019 να παραδοθεί ένα πρώτο τμήμα, το 2022 ένα δεύτερο και τελικά στις αρχές του 2024 με την εργολαβία της ΜΕΤΚΑ να παραδοθεί και το τελευταίο τμήμα και να λειτουργήσει ο δρόμος των 49 χιλιομέτρων.

Λίγο αργότερα, το Πάσχα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έκλεισε ακόμα μια μεγάλη εκκρεμότητα με την λειτουργία δύο τμημάτων στον αυτοκινητόδρομο Ε65. Δίδεται στην κυκλοφορία το νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα και ο άξονας αποκτά επιτέλους, 6,5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ημέρα δίνεται στην κυκλοφορία και το πρώτο υποτμήμα στα βόρεια από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα. Συνολικά προστέθηκαν 57 χιλιόμετρα κλειστού αυτοκινητόδρομου και δημιουργήθηκε ένας διαμπερής άξονας από την Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα μήκους 136 χιλιομέτρων.

Το έργο είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο. Ξεκίνησε με την σύμβαση παραχώρησης το 2007 και το 2013 διαχωρίζεται σε τρία τμήματα: το μεσαίο διασώζεται και ξεκινά η υλοποίηση του και το νότιο και το βόρειο μένουν για το μέλλον. Το 2018 ξεκινά η κατασκευή του νότιου και το 2021 η κατασκευή του βόρειου τμήματος μέρος του οποίου είναι ακόμα σε κατασκευή. Τα έργα υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ.

Πριν από τρεις σχεδόν εβδομάδες κλείνει ίσως η μεγαλύτερη εκκρεμότητα του υπουργείου ΥΠΟΜΕ με το παρελθόν. Το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινά την εμπορική του λειτουργία 18,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του. Το 2004 ξεκινά ο διαγωνισμός, το 2006 υπογράφεται η σύμβαση με ορόσημο ολοκλήρωσης το 2012.

Αντ` αυτού το έργο θα αντιμετωπίσει δεκάδες προβλήματα και αναχώματα κάνοντας τον ορίζοντα ολοκλήρωσής του από αβέβαιο μέχρι επισφαλή. Τελικά το έργο μπόρεσε να βρει ρυθμό και ολοκληρωθεί κατασκευαστικά. Η εκκίνηση της λειτουργίας του είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εδώ και χρόνια καθώς έληξε μια δύσκολη περίοδο για την Θεσσαλονίκη που έμενε δέσμια των εργοταξίων. Το έργο έφερε εις πέρας το σχήμα AKTOR-GHELLA-ALSTOM.

Εχθές ήρθε η σειρά του Ιωάννινα-Κακαβιά, έργο επίσης με μεγάλη ιστορία. Μπορούμε να διακρίνουμε την αρχή του νήματος στα μέσα του 2000 όταν υπήρξε η συζήτηση για την ένταξη του στην παραχώρηση της Ιόνιας Οδού. Τελικά το τμήμα μένει εκτός και αρχίζει η περιπέτεια του.

Εντάσσεται και απεντάσσεται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η οικονομική κρίση κάνει σχεδόν αδύνατη την υλοποίηση του έργου καθώς με 70 χιλιόμετρα απαιτεί μεγάλα κεφάλαια. Τελικά το 2021 ανασχεδιάζεται το έργο από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, λαμβάνει τις πρώτες εγκρίσεις και το 2023 ξεκινά ο διαγωνισμός για το έργο και ολοκληρώνεται με επιτυχία και με χρήματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η υπογραφή του έργου έληξε μια περίοδο περίπου 10 ετών στην οποία φορείς και κάτοικοι στην Ήπειρο, πίστεψαν ότι το έργο δεν θα γίνει και πως η περιοχή δεν θα ξαναζήσει μεγάλα έργα. Σήμερα το έργο μπαίνει επίσημα σε ράγες υλοποίησης με την AVAX να αναλαμβάνει την ευθύνη να το ξεκινήσει και να το τελειώσει.

Οι 4 τελευταίες εκκρεμότητες στα αιώνια έργα

Το 2025 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα κληθεί να κλείσει τους λογαριασμούς με τα “αιώνια έργα” έχοντας τρία μέτωπα σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία-Δ.Μακεδονία και Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά την ολοκλήρωση και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Πρόκειται για ένα κλασικό αιώνιο έργο του οποίου οι ρίζες εντοπίζονται στην δεκαετία του 2000.

Το τμήμα (όπως και η συνέχεια του μέχρι την Τσακώνα) ήταν ενταγμένο στην σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού που υπεγράφη το 2008. Με την οικονομική κρίση απεντάσσεται το δυτικό τμήμα και ξεκινά η περιπέτεια του Πάτρα-Πύργος.

Ξεκινά ένας πρώτος διαγωνισμός που ακυρώνεται και ακολούθως ξεκινούν 8 διαγωνισμοί. Τρεις θα υπογραφούν και με νέα στροφή ακυρώνονται και το τμήμα εντάσσεται στο τέλος του 2021 και πάλι στην Ολυμπία Οδό. Το 2022 ξεκινούν τα έργα και σήμερα είμαστε περίπου στο 70%. Tα έργα εκτελούν οι: ΤΕΡΝΑ, AKTOR, AVAX.

Το 2025 θα είναι η χρονιά όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο αυτοκινητόδρομος θα λειτουργήσει στο σύνολό του κλείνοντας ένα πολυετές σήριαλ. Ευτύχημα για το έργο αποτέλεσε η παρέμβαση οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο άξονα, που από μια από τις μεγαλύτερες καρμανιόλες με πολλά θύματα ετησίως να μετατρέπεται σε έναν άξονα αρκετά ασφαλή δίνοντας την πίστωση χρόνου μέχρι να λειτουργήσει ο αυτοκινητόδρομος.

Το 2025 επίσης θα δούμε από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ τη δεύτερη δόση του Μετρό Θεσσαλονίκης με την λειτουργία της επέκτασης Καλαμαριάς. Το έργο το οποίο ξεκίνησε το 2012 έχει και αυτό στην πλάτη του μεγάλες καθυστερήσεις καθώς επρόκειτο αρχικά να λειτουργήσει το 2018.

Με την καθυστέρηση στα έργα της βασικής γραμμή, το έργο πήγε πίσω και πλέον αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου 2025 να λειτουργήσει δημιουργώντας ένα πρώτο μικρό δίκτυο μετρό με 18 σταθμούς. Θα είναι ακόμα μια μεγάλη λήξη για ένα “αιώνιο έργο”. Τα έργα εκτελεί η AKTOR.

Μέσα στο 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για το έργο-φάντασμα του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά. Το έργο μπαίνει και βγαίνει από τα συρτάρια εδώ και 15 χρόνια όμως φαίνεται πως το υπουργείο είναι αποφασισμένο να βγει οριστικά από την ναφθαλίνη και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του. Με αυτό το έργο θα δοθούν μεγάλες ανάσες στην περιοχή του Ασπροπύργου που σήμερα αναπτύσσεται άναρχα με αποτέλεσμα οι δρόμοι του να είναι αντιμέτωποι με φαινόμενα κορεσμού. Είναι από τα νέα στοιχήματα του Υποδομών.

Για τα τέλη του 2025 ή κάπου αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το τελευταίο “αιώνιο έργο” που δεν είναι άλλο από το βόρειο τμήμα του Ε65 το οποίο θα σημάνει και την συνολική λειτουργία του Ε65 από την Λαμία μέχρι τα Γρεβενά.

Το έργο που έμενε καθηλωμένο για πολλά χρόνια με μεγάλες προσπάθειες κατάφερε το 2021 να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και να μπορέσει να ξεκινήσει η περίοδος υλοποίησης του. Όπως γράφτηκε και παραπάνω κλείνει μια περίοδο αβεβαιότητας πολλών ετών και δίνει στη χώρα τον τρίτο της κάθετο άξονα μετά το Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και το Αντίρριο-Ιωάννινα-Κακαβιά.

Από το 2026 η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα έχει μπροστά της νέες προκλήσεις στην υλοποίηση ή την ολοκλήρωση έργων αλλά οι εκκρεμότητες με τα “φαντάσματα” των έργων θα έχει πλήρως διευθετηθεί.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV