Κατερίνα
Παναγέα

Με αποθήκευση ενέργειας προχωρά νέο φωτοβολταϊκό στη Δράμα.

Αναλυτικά, τροποποιείται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 29,37168MW, στη θέση «ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ», στην περιοχή αγροκτήματος Πετρούσας, σε τμήμα εμβαδού 327.825,31τ.μ. αγροτεμαχίου και κατασκευή υποσταθμού 33/150kV στη θέση «ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ», σε γήπεδο εμβαδού 42987,49,τ.μ. και συνοδά έργα κατασκευής δικτύου μέσης τάσης, εντός των διοικητικών ορίων, του Δήμου Προσοτσάνης, Π.Ε. Δράμας» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Φορέας του έργου είναι η ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Η τροποποίηση αφορά

  • στην προσθήκη σταθμού ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ) μέγιστης ισχύος έγχυσης 29,37168MW, σύμφωνα με απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.,
  • στην χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ εντός του ήδη αδειοδοτημένου πολυγώνου.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού (Φ/Β)σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 29,37168MW, από την εταιρεία «ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

Για το έργο εκδόθηκε η Βεβαίωση παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 29,37168MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 29,37168MW στη θέση ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ, της Δ.Ε. Προσοτσάνης , του Δήμου Προσοτσάνης της Π.Ε. Δράμας, η οποία τροποποιήθηκε με απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ., προκειμένου για την εισαγωγή διατάξεων αποθήκευσης.

Η βεβαίωση παραγωγού έχει χορηγηθεί για έκταση εμβαδού 327.825,31τ.μ. (πολύγωνο ΡΑΕ) η οποία αποτελεί τμήμα του αγροκτήματος Πετρούσας.

Ο σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα εγκατασταθεί σε τμήμα του ανωτέρω γηπέδου, εμβαδού 3095,23τ.μ., το οποίο ορίζεται από κορυφές Α, Β, Γ, Δ, Ε.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ και την μελέτη τροποποίησης προβλέπονται οι εξής εγκαταστάσεις:

Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Προβλέπεται η εγκατάσταση 54.392 φωτοβολταϊκών γεννητριών, της εταιρείας LONGI Solar (τύπου LR5- 72HBD-540M) ονομαστικής ισχύος 540W έκαστη. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αναπτυχθεί στο ως άνω γεωτεμάχιo εμβαδού 327.825,31τ.μ. και σύμφωνα με το Διάγραμμα Κάλυψης που συνοδεύει την μελέτη τροποποίησης, η πραγματοποιούμενη κάλυψη των φ/β πλαισίων ανέρχεται σε 126949,84τ.μ.

Ο τύπος και ο αριθμός των πλαισίων και η υλοποιούμενη κάλυψη αναφέρονται ενδεικτικά, ενώ δεσμευτική είναι η μέγιστη ισχύς παραγωγής του έργου για την οποία χορηγήθηκε η Βεβαίωση παραγωγού όπως τροποποιήθηκε με απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ..
Εκτός από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, ο σταθμός θα αποτελείται και από τον παρακάτω εξοπλισμό και εγκαταστάσεις:

  • Βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων,
  • Αντιστροφείς ισχύος και προκατασκευασμένα συγκροτήματα οικίσκων (συγκροτήματα κεντρικών αντιστροφέων / μετασχηματιστών ΜΤ/ πεδίων ΜΤ),
  • τερματικό σταθμό ΜΤ στο όριο του φ/β σταθμού
  • Υποδομή συστήματος ασφαλείας και επιτήρησης
  • διάφορες άλλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (καλωδιώσεις, γειώσεις, κ.α.),
  • κατασκευή περίφραξης.

Η πρόσβαση στη θέση εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού εξυπηρετείται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής και δεν προβλέπεται η διάνοιξη νέων οδών.

Η διασύνδεση του έργου με το Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης 33 KV, μήκους περί τα 5,8χλμ., σε νέο Υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 33/150kV στη θέση «ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ» και συγκεκριμένα σε τμήμα εμβαδού 42.987,48τ.μ., στην ζώνη όδευσης της υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης.

Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ο σταθμός ηλεκτροχημικής αποθήκευσης (μπαταρίες) θα είναι εγκατεστημένης χωρητικότητας 71,552MWh και εγγυημένης ωφέλιμης χωρητικότητας 59,138MWh, χωρίς δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο. Η μέγιστη ισχύς έγχυσης και η μέγιστη ισχύς απορρόφησης ανέρχεται σε 29,37168 MWh. Ο ΣΑΗΕ θα αποτελείται από 28 μονάδες συσσωρευτών (battery units) τύπου ST2752UX του οίκου Sungrow, ονομαστικής χωρητικότητας 2752kWh η κάθε μία. Η κάθε μονάδα (battery unit) είναι εγκατεστημένη σε προκατασκευασμένο τυποποιημένο οικίσκο (container) και αποτελείται από τις μπαταρίες, τα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης (BMS) και τα βοηθητικά συστήματα πυρασφάλειας και ψύξης.

Εκτός του κύριου εξοπλισμού πρόκειται να κατασκευαστούν/χρησιμοποιηθούν:

  • Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης.
  • Βάσεις σκυροδέματος τοποθέτησης οικίσκων (containers).
  • Σύστημα γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας σταθμού.
  • Σύστημα Ασφάλειας / επιτήρησης -απομακρυσμένης παρακολούθησης.
  • Οικίσκος Μέσης Τάσης (MV switch room) και Οικίσκος Ελέγχου (control room).
  • Βοηθητικοί οικίσκοι (π.χ. κλιματιζόμενος οικίσκος προσωρινής αποθήκευσης συσσωρευτών προς αντικατάσταση διαστάσεων, κλπ).

Οδοποιία

Η πρόσβαση στη θέση εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού εξυπηρετείται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής και δεν προβλέπεται η διάνοιξη νέων οδών για την πρόσβαση.

Διασύνδεση

Από τον τερματικό σταθμό μέσης τάσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα κατάλληλα πεδία μέσης τάσης για προστασία, απόζευξη και μέτρηση της ισχύος των εισερχομένων και εξερχομένων γραμμών, θα εκκινεί υπόγειο καλώδιο μέσης τάσης. Η διασύνδεση του έργου με το Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης 33 KV, μήκους περί τα 5,8χλμ., σε νέο Υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 33/150kV στη θέση «ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ» και συγκεκριμένα σε τμήμα εμβαδού 42.987,48τ.μ., στην ζώνη όδευσης της υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV