Για να προστατευτούμε από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τα έντονα φυσικά φαινόμενα που προκαλούνται χρειάζονται υποδομές. Πρώτα, όμως, πρέπει να ελέγξουμε τις υφιστάμενες υποδομές, να τις καταγράψουμε ώστε για να γνωρίζουμε πόσες και ποιες είναι και να προχωρήσουμε σε συντηρήσεις και ενισχύσεις αυτών. Πολλές είναι για χρόνια εγκαταλελειμμένες και κακοσυντηρημένες», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Ν. Μακέδος, μιλώντας διαδικτυακά με το ΕΤΒΑVIPE Studio που λειτουργεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου της Κομοτηνής και στήθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την παρουσίαση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
«Όλοι πλέον, ακόμη και οι μεγαλύτεροι αμφισβητίες και οι πλέον κακόπιστοι, έχουμε καταλάβει ότι η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ. Το βιώνουμε στην όποια μορφή της με πολύ πιο γρήγορους και επαναλαμβανόμενους ρυθμούς», τόνισε ο κ. Μακέδος.
Η ένταξη του κλιματικού κινδύνου
«Το σημαντικό για μας τους μηχανικούς είναι η ένταξη του κλιματικού κινδύνου στις κατασκευές, στις υποδομές, στον σχεδιασμό των έργων, στα υλικά που χρησιμοποιούμε, στον τρόπο που ενισχύουμε τις κατασκευές μας και μάλιστα με ένα τέτοιο κόστος που να μπορεί να το αντέξει η κοινωνία και οι προϋπολογισμοί των κρατών» πρόσθεσε ο κ. Μακέδος.
Υπενθύμισε με την ευκαιρία, ότι η καταγραφή των υφιστάμενων υποδομών ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και γίνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ). Πρόκειται για το μητρώο των έργων όπως γέφυρες, σχολεία, δημόσια κτίρια κά.
Είπε ότι κατά τη γνώμη του, «το υπουργείο Υποδομών όπως και το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» στο θέμα αυτό και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «με τις ενέργειες του ΤΕΕ και της τεχνικής κοινότητας θα έχουμε -όπως είχαμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια- αξιόπιστες δομές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται σε επίπεδο λαίλαπας».
Κλείνοντας το κεφάλαιο περί κλιματικής κρίσης, ο κ. Μακέδος τόνισε: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει όμως, ως κοινωνία, να λειτουργούμε θετικά, όχι να κινδυνολογούμε».
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι τεχνικές εταιρείες τόσο σε επίπεδο μικροχρηματοδότησεων όσο και σε επίπεδο δανείων για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. «Για να γίνουν όλα τα έργα που απαιτούνται στη χώρα πρέπει να έχουμε έναν υγιή τεχνικό κόσμο που θα τα υλοποιήσει», είπε ο κ. Μακέδος και ανέπτυξε το σκεπτικό του: «Πρέπει να έχουμε τεχνικές εταιρείες που μετά από μια υπερδεκαετή κρίση, να μπορέσουν πλέον να λειτουργήσουν ομαλά, να μεγεθυνθούν και να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο. Πρέπει, κατ΄ επέκταση, οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορούν με ανταγωνιστικά επιτόκια να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν».
Αναφέρθηκε τόσο στα δάνεια κίνησης μέχρι και 400.000 ευρώ που δίνονται στις εταιρείες του κλάδου, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, όσο και στις μικροχρηματοδοτήσεις (έως 25.000 ευρώ) που μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο οι εταιρείες του κλάδου για να αναπτυχθούν όσο και κάποιοι νέοι του χώρου που στο ξεκίνημά τους χρειάζονται ένα αρχικό κεφάλαιο για να στήσουν το γραφείο τους και να καλύψουν φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Μιλώντας για τα δάνεια κίνησης έως 400.000 ευρώ, υπενθύμισε ότι είναι ένα προϊόν που προήλθε από τη συνεργασία του ΤΜΕΔΕ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την εγγύηση που παρέχουν οκτώ συνεργαζόμενες τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τις μικροπιστώσεις, είπε ότι είναι ένας νέος θεσμός για την Ελλάδα, αν και στην Ευρώπη λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, στην Ευρώπη το χαρτοφυλάκιο του θεσμού έχει καταχωρημένους 1,3 εκατ. δανειολήπτες με συνολικές δανειοδοτήσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ, όταν στην Ελλάδα οι δανειολήπτες συνολικά (όχι μόνο του ΤΜΕΔΕ) δεν ξεπερνούν τους 1.000 και το ύψος των δανειοδοτήσεων τα 10 εκατ. ευρώ.
Το ΤΜΕΔΕ είναι ο πρώτος θεσμικός φορέας στην Ελλάδα που (το 2020) αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να χορηγεί κεφάλαια κίνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV