Μαρίνα
Ξυπνητού

Επενδύσεις ύψους 1 δις ευρώ αναμένεται να γίνουν από την Enaon Eda – θυγατρική της Italgas – στην Ελλάδα μέχρι το 2030.

Όπως έγινε γνωστό κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι συνολικές επενδύσεις προς υλοποίηση υπολογίζονται σε 1 δις ευρώ με έμφαση στην περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές που έως τώρα δεν έχουν πρόσβαση, καθώς και στην ανάπτυξη και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου αλλά και στην ψηφιοποίηση του συστήματος.

Ειδικότερα, από το 1 δις ευρώ το 33% αφορά σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται, το 34% σε επεκτάσεις και ανάπτυξη δικτύων για περιοχές που υπάρχει ήδη ενώ ένα σημαντικό ποσό θα διοχετευτεί για τους έξυπνους μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς.

Σε σχέση με τις συνδέσεις, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να φτάσουν από τις 600.000 τις 900.000 μέχρι το 2030, ενώ το μήκος του δικτύου προβλέπεται να ξεπεράσει τα 3.000 χλμ.. Η επέκταση του δικτύου παρέχει μια νέα μορφή ενέργειας σε 18 πόλεις (μεταξύ των οποίων η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Φλώρινα, τα Γρεβενά και η Ορεστιάδα) και αυξάνει το πλήθος των καταναλωτών που εξυπηρετούνται από την Enaon συγκεκριμένα από 615.000 που είναι σήμερα σε 920.000 μέχρι το 2030.

«Βασικός στόχος των επενδύσεων είναι η ανάπτυξη του δικτύου, προκειμένου να καλυφθούν περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχουν πρόσβαση στο αέριο. Προτεραιότητα είναι επίσης η ανάγκη ψηφιοποίησης, για βελτίωση των υπηρεσιών, ενίσχυση της αποδοτικότητας του δικτύου και προετοιμασία για τη διανομή “πράσινων” αερίων. Στόχος είναι οι υποδομές να γίνουν ψηφιακές, έξυπνες και ευέλικτες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο.

Ενιαίο τιμολόγιο

Από τη 1η Δεκεμβρίου έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι νέες χρεώσεις διανομής φυσικού αερίου μετά από σχετική πρόταση της Enaon Eda – για τις οποίες υπάρχει ήδη πλήθος αντιδράσεων – μεταξύ αυτών και από την ΚΕΔΕ.

Η κριτική εστιάζεται στην περιορισμένη επέκταση του δικτύου, καθώς και σε ορισμένες από τις επενδύσεις που προτείνει η εταιρεία, καθώς θεωρείται ότι θα αυξήσουν το κόστος.

«Η πρότασή μας για ενιαία χρέωση στους οικιακούς καταναλωτές, που έγινε δεκτή από τη ΡΑΑΕΥ σχετίζεται με τη δίκαιη μεταχείριση των καταναλωτών. Δεν θα υπάρξει αύξηση των εσόδων του Διαχειριστή, όμως θα επέλθει μεγαλύτερη ισότητα ανάμεσα στους καταναλωτές διαφορετικών περιοχών», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Enaon Μπάρμπαρα Μοργκάντε.

Η κ. Μοργκάντε υπογράμμισε πως με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν περιοχές της χώρας όπου η χρέωση διανομής στα νοικοκυριά ήταν διπλάσια συγκριτικά με άλλες γεωγραφικές ζώνες.

Για παράδειγμα, σε κάποιες περιοχές της χώρας όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία μειώθηκαν οι χρεώσεις κατά 80 ευρώ το χρόνο ενώ σε άλλες έγιναν αυξήσεις 10-30 ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχα, για μία μέση κατανάλωση οικογένειας στην Αττική, θα υπάρξει μείωση 10 ευρώ ετησίως, στη Θεσσαλονίκη αύξηση 35 ευρώ για το μέσο νοικοκυριό, ενώ στη Θεσσαλία αύξηση 10 ευρώ ετησίως.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV