Newsroom

Εμβληματικό έργο για την Κεντρική Μακεδονία χαρακτήρισε το φράγμα του Αλμωπαίου και το εγγειοβελτιωτικό στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος αρδευτικών έργων «Ύδωρ 2.0» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση στην ημερίδα με θέμα «Νερό: Πηγή Ζωής και Πολύτιμος πόρος σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το portal www.makthes.gr.

Το κόστος κατασκευής του φράγματος ανέρχεται σε περίπου 210 εκατομμύρια μαζί με το εγγειοβελτιωτικό, ανέφερε ο κ. Σταμενίτης τονίζοντας ότι τα έργα αυτά είναι σε φάση δημοπράτησης. «Αναμένεται μέσα στο 2025 να έχουμε οριστικό εργολάβο και συμβασιοποίηση. Για το εγγειοβελτιωτικό έργο που αφορά Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένος ο εργολάβος εντός τριών χρόνων να έχει παραδώσει» ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι η κατασκευή του φράγματος έχει ένα μεγαλύτερο χρόνο υλοποίησης τονίζοντας ότι στην πενταετία θα έχει δοθεί για λειτουργία και έτσι 135.000 στρέμματα, που σήμερα αρδεύονται με γεωτρήσεις θα είναι σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα άρδευσης και θα υπάρχει μεγάλη ωφέλεια.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα 16.22 είπε ότι και τα 180 έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2025 αρχές του 2026. Για το μεγάλο πρόγραμμα 23.27 τόνισε ότι αναμένεται εντός του 2024, το αργότερο αρχές του 2025 να βγει η πρόσκληση ώστε οι περιφέρειες που είναι δικαιούχοι να υποβάλουν πρόταση και διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμα υλοποίησής του είναι πέντε χρόνια.

Το έργο «Ευφυής Γεωργία» αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, οπότε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα από αυτή την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια, υπογράμμισε ο κ. Σταμενίτης τονίζοντας ότι είναι κάτι που μάλλον μόνο στη χώρα μας θα αναπτυχθεί.

Θα υπάρξουν 3.000 σταθμοί, συστήματα καταγραφής του περιβάλλοντος στην αγροτική εκμετάλλευση, ενημέρωση του παραγωγού, των τεχνικών συμβούλων και των συνεταιρισμών στον πραγματικό χρόνο, ώστε άμεσα ο παραγωγός να μπορεί να παρέμβει, επισήμανε.

Τα σοβαρά προβλήματα, όπως τόνισε, είναι ότι το 80% του νερού καταναλώνεται για άρδευση, το ότι η άρδευση από υπόγεια ύδατα είναι πολύ μεγάλη και ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες στα υφιστάμενα δίκτυα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV