Την ανάγκη αντικατάστασης της Γέφυρας Βαρυμπόμπης επεσήμανε από το βήμα του 5ου ΣΔΙΤ Φόρουμ ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος ο οποίο παράλληλα έκανε γνωστό ότι αναζητούνται πόροι για την υλοποίηση της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης.
Ειδικότερα για την περίπτωση της Γέφυρας Βαρυμπόμπης σημείωσε πως από το 2017 μέχρι σήμερα που δεν έχει αντικατασταθεί έχει κοστίσει 147 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο ενώ το κόστος των έργων είναι 20 εκατ. ευρώ. Αυτό σε μεγάλο βαθμό, όπως είπε, είναι γιατί δεν εφαρμόζονται διόδια που στη περίπτωση της Κηφισιάς είναι 55 λεπτά, 95 λεπτά στον Άγιο Στέφανο και 65 λεπτά στην Άνοιξη.
Αυτό σημαίνει πως ο παραχωρησιούχος δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία εργασία βάσει σύμβασης καθώς σήμερα είμαστε σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Δηλαδή το υπουργείο αποζημιώνει με δημόσιο χρήμα τον παραχωρησιούχο για την μη καταβολή διοδίων και από την άλλη γιατί δεν του έχει αποδοθεί το συγκεκριμένο τμήμα από την Μεταμόρφωση μέχρι τα διόδια Αφιδνών.
Η γέφυρα η οποία παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας έχει μπει σε διαδικασία κατεδάφισης και ανακατασκευής από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί η σχετική χρηματοδότηση του έργου για να ξεκινήσουν οι εργασίες από την παραχωρησιούχο Νέα Οδό. Ο υφυπουργός ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ληφθεί η τελική απόφαση για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του έργου.
Το αρχικό σχέδιο, προβλέπει ότι η γέφυρα Βαρυμπόμπης θα κατεδαφιστεί και ο κόμβος Βαρυμπόμπης θα μετατραπεί σε κυκλικό δακτύλιο, πάνω από την εθνική οδό, ενώ εκατέρωθεν του κόμβου θα κατασκευαστούν δύο μικρότεροι δακτύλιοι για να διευκολύνουν τη σύνδεση με το τοπικό οδικό δίκτυο.
Αναφορικά με τον υφιστάμενο ανισόπεδο κόμβο Βαρυμπόμπης, γίνονται σε τακτά διαστήματα έλεγχοι για την στατικότητα και την λειτουργικότητα του. Ωστόσο πρόκειται για μια γέφυρα η οποία έχει κατασκευαστεί από την δεκαετία του 1960 και θεωρείται αρκετά επιβαρυμένη. Η λύση στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, είναι η κατασκευή μιας νέας σύγχρονης γέφυρας που να πληροί τα κριτήρια λειτουργίας που έχουν τεθεί από την σύμβαση παραχώρησης.
Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης
Αν τα πράγματα στην περίπτωση της Γέφυρας Βαρυμπόμπης είναι περίπλοκα, στην υπόθεση της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης είναι μάλλον γόρδιος δεσμός. Μιλώντας για το θέμα ο κ.Ταχιάος σημείωσε πως ξεκίνησε ο σχετικός διαγωνισμός με μηδέν πιστώσεις και με τον όρο ότι θα προχωρήσει εφόσον βρεθεί χρηματοδοτικό σχήμα. Το θέμα όμως είναι πως το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί πλέον οδικά έργα στην Αττική αλλά μόνο οδικής ασφάλειας. Επί της ουσίας δεν υπάρχουν ακόμα εξασφαλισμένοι πόροι.
Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο είναι σε αναζήτηση λύσης για να μπορέσει να προχωρήσει ένα από τα πλέον απαραίτητα έργα για την περιοχή της Βόρειας Αθήνας καθώς θα δώσει μεγάλες ανάσες στο υπερφορτωμένο τμήμα της Αττικής οδού Μεταμόρφωση-Δ.Πλακεντίας. Να θυμίσουμε πως επιπρόσθετα το έργο είναι μπλοκαρισμένο και από προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου που ζητά αλλαγή της χάραξης και της τεχνικής λύσης που έχει προκύψει. Εδώ αναμένουμε την συζήτηση της υπόθεση από την οποία μπορεί να έχουμε επίσης νέα δεδομένα.
Με όλα τα παραπάνω για να βρεθεί το έργο σε κατάσταση υλοποίησης θα πρέπει να λυθεί ο διπλός γόρδιος δεσμός τόσο σε χρηματοδοτικό όσο και σε νομικό πλαίσιο. Να σημειωθεί πως ανάδοχο για την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-INTRAKAT.
Το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 352,3 εκατ. ευρώ (284,3 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και η ανακήρυξη αναδόχου έγινε σχετικά γρήγορα, μέσα στο ίδιο έτος. Η διάρκεια των εργασιών της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης έχει οριστεί σε 48 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Ο υφυπουργός Υποδομών μίλησε για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν προκύψει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως ανέφερε, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ που μας αφορά είναι μόνο 1,9 δισ. ευρώ και πρέπει να χωρέσουν η γραμμή 4, το Μετρό Θεσσαλονίκης, τα λεωφορεία, οι νέοι συρμοί και άλλα έργα. Σημείωσε πως τα έργα συγκοινωνιών είναι προτεραιότητα για την μείωση της χρήσης του ι.χ. και το υπουργείο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης προέκυψε και η ανάγκη για 1,5 δισ. ευρώ που αφορά τις οδικές και σιδηροδρομικές αποκαταστάσεις στη Θεσσαλία και όπως είπε ο κ.Ταχιάος τα έργα θα δημοπρατηθούν 5-6 Δεκεμβρίου.
“Μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα δημοσιονομικά όρια της χώρας. Προφανώς πρέπει να γίνουν έργα στην Αττική. Πρέπει όμως να το δούμε αλλά πρέπει να σέβονται τις δημοσιονομικές ανάγκες που μπορούν να εξυπηρετηθούν” είπε ολοκληρώνοντας ο κ.Ταχιάος.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV