Μαρίνα
Ξυπνητού

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για το ρυθμιστικό πλαίσιο των δυναμικών πορτοκαλί τιμολογίων που θα κάνουν την εμφάνιση τους από το νέο έτος.

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, αμέσως μετά την εισήγηση στο ΥΠΕΝ θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση έτσι ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο το νέο πλαίσιο να είναι γνωστό και από την νέα χρονιά να…. συστηθεί και επίσημα σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές.

Μεταξύ άλλων, στην εισήγηση της η ΡΑΑΕΥ προβλέπει ότι ο εκάστοτε προμηθευτής θα πρέπει να ενημερώνει κάθε ημέρα τους πελάτες του για 24 χρεώσεις, δηλαδή μία για κάθε ώρα της επόμενης ημέρας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την εισαγωγή των πορτοκαλί τιμολογίων με σκοπό όσοι έχουν «έξυπνους» μετρητές σε πρώτη φάση να μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές τις ώρες μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ αλλά και για να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Διευκρινίζεται πως τα πορτοκαλί τιμολόγια θα τα έχουν σε πρώτη φάση επιχειρήσεις και αργότερα θα πάρουν την σκυτάλη τα νοικοκυριά που θα εγκαταστήσουν «έξυπνο» μετρητή.

Εκτός των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές.

Τι άλλο αλλάζει

Αλλαγές θα υπάρξουν και στη σημερινή μορφή των σταθερών μπλε τιμολογίων, δεδομένου ότι σε συνέχεια ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας που πρέπει να ενσωματωθεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, σταθερά τιμολόγια θα θεωρούνται μόνο όσα έχουν διάρκεια ισχύος 12 μήνες και πάνω. Με απλά λόγια τα 6μηνα που λανσάρουν τώρα οι εταιρείες δεν θα θεωρούνται σταθερά.

Αναφορικά με τα ειδικά πράσινα τιμολόγια, θα υπάρξουν και σε αυτά με το νέο έτος αλλαγές, καθώς πια οι προμηθευτές δεν θα υποχρεούνται να τα παρέχουν στους νέους πελάτες, ωστόσο οι υφιστάμενοι που υπολογίζονται σε περίπου 5 εκατ. να μπορούν να τα έχουν χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια.

Η έτερη αλλαγή είναι το νέο το «διζωνικό» τιμολόγιο, μέσω του οποίου το υπουργείο προχωρά στην αντικατάσταση του νυχτερινού ρεύματος με φθηνότερες τιμές τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα.

Ειδικότερα, θα αλλάξει το ωράριο που ισχύει σήμερα – το οποίο είναι 2-8 π.μ. και 4-5 μ.μ. τον χειμώνα και 11 μ.μ.-7 π.μ. το καλοκαίρι – και θα μεταφερθεί σε μια ζώνη μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. τις καλοκαιρινές μέρες και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα. Κατά τις ώρες αυτές οι τιμές στο Χρηματιστήριο είναι χαμηλότερες – έως και μηδενικές – εξαιτίας της υπερπροσφοράς ενέργειας από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή και της χαμηλής ζήτησης τα Σαββατοκύριακα.

Οι νέες ζώνες μειωμένων χρεώσεων αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης, που υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.. Για τους υπόλοιπους η εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου θα γίνεται εφικτή καθώς προχωρά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV