Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθεί – έως τον προσεχή Μάιο – σε λειτουργία ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία. Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, σε αυτή τη φάση οι εργασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς έτσι ώστε το έργο να συνεισφέρει στο σύστημα το συντομότερο δυνατόν.
Το κατασκευαστικό σκέλος, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024 ενώ μέχρι την άνοιξη του 2025 θα πραγματοποιούνται οι απαραίτητες δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όλα είναι και στην πράξη εντάξει.
Ό πρώτος αγωγός που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει και υδρογόνο σε ποσοστό 100%, έχει ανάδοχο τη κοινοπραξία Prometheus Gas S.A.-Damco Energy S.A., υπεργολάβο την Avax S.A., το Detailed Engineering έχει αναλάβει η C&M Engineering S.A., το Third Party Inspection η Moody Tottrup Hellas S.A., την εποπτεία η Asprofos S.A. και προμηθευτής σωλήνων είναι η εταιρεία Σωληνουργεία Α.Ε..
To προφίλ του έργου
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, ο 157 χλμ. μήκους αγωγός θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη εποχή μετά το λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών.
Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από 157 χλμ αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τα οποία τα:
– 93,4 χλμ./αγωγό 30” ΥΠ ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει βόρεια της Πτολεμαΐδας (νέο βανοστάστιο Κομνηνά)
– 29,8 χλμ./ αγωγό 14” ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ Καρδιάς
– 3,4 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Άσπρου Σκύδρας
– 9,1 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Περδίκα Εορδέας
– 21,3 χλμ./ αγωγό 10” ΥΠ κλάδος για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροια/Νάουσα συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων συνοδών εγκαταστάσεων και βανοστασίων για την ορθή λειτουργία του έργου, καθώς και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων.
Σε σχέση με τη διαδρομή, ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, καθιστώντας εφικτή την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταξύ άλλων το έργο θα περιλαμβάνει τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή.
Αναμένεται να υπάρξουν με την παράδοση του σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για τη χώρα συνολικά. Παράλληλα, εκτιμάται πως θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της Κεντρικής και της ∆υτικής Μακεδονίας, ενώ θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων και θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας, μέσω και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην περιοχή.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV