Σήμερα είναι η μέρα που πρόκειται να εκπνεύσουν τα τελευταία ορόσημα για να μπορεί να μπει και στην πράξη σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν στο κείμενο της συμφωνίας που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με την τροπολογία για τον επιμερισμό 50 – 50% του κόστους, μέχρι σήμερα θα πρέπει η Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου να εγκρίνει και εκείνη τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο πλαίσιο προέβλεπε ότι το γεωπολιτικό ρίσκο θα επιμεριζόταν με την ίδια ποσόστωση που θα γινόταν και η απόσβεση του έργου, δηλαδή κατά 63% από την Κύπρο και κατά 37% από την Ελλάδα. Μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς, σε περίπτωση που η υλοποίηση της διασύνδεσης καθυστερήσει ή ματαιωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων τότε η ανάκτηση των δαπανών που θα έχουν γίνει έως τότε, θα κατανεμηθεί τελικά ισόποσα στις δύο χώρες. Η τροπολογία στην ελληνική πλευρά ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί και από την Κυπριακή.
Ταυτόχρονα, πρέπει να παρθεί και η απόφαση για το έσοδο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας, θα πρέπει μέχρι σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, η ΡΑΑΕΥ και η ΡΑΕΚ να εγκρίνουν και το έσοδο του έργου για τη διετία 2024-2025.
Επισημαίνεται ότι με την κοινή απόφαση που έλαβαν οι δύο ρυθμιστικές αρχές πριν από λίγες ημέρες, αναγνώρισαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του φορέα υλοποίησης. Η έγκριση του εσόδου θα γίνει με βάση τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τα λειτουργικά έξοδα και το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου σε κάθε χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για τον καθορισμό των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Μετά από όλες αυτές τις εγκρίσεις, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου μπορεί να μπει και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης.
Το έργο
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040.
Παράλληλα, θα δώσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου, χάρις στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Αντιστοίχως θα δώσει την δυνατότητα για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και προς το Ισραήλ, τις οποίες θα τροφοδοτήσει τόσο το εγχώριο δυναμικό ΑΠΕ, όσο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι ενταγμένη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τόσο υψηλή χρηματοδότηση ενός διασυνοριακού έργου, έχει προβεί σε λεπτομερείς μελέτες κόστους – οφέλους, οι οποίες έχουν αποδείξει το όφελος για τους καταναλωτές και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2030.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV