Νίκος
Καραγιάννης

Με οχτώ περιοχές πρόκειται να συνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com. Η Enaon EDA, θυγατρική της Enaon του ομίλου Italgas, προγραμματίζει συγκεκριμένα τη σύνδεση σε Λιβαδειά, Φλώρινα, Καστοριά, Άργους Ορεστικό, Γιαννιτσά, Άμφισσα, Βέροια και της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.

Για την Λιβαδειά, το πλάνο της enaon EDA προβλέπει την κατασκευή 57 χιλιομέτρων δικτύου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,7 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της εταιρείας και από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».

Αντίστοιχα, για Βέροια και Γιαννιτσά ο σχεδιασμός της enaon EDA, περιλαμβάνει συνολικά και για τις δύο πόλεις την κατασκευή 80 χιλιομέτρων δικτύου και υποδομών για την τροφοδότησή τους με την τεχνολογία του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG). Το έργο είναι προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της εταιρείας και από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Συνολικά η εταιρεία, έως την εκπνοή του 2024, προγραμματίζει τη σύνδεση στις εξής περιοχές: Λιβαδειά, Καστοριά, Άργους Ορεστικού, Γιαννιτσά, Φλώρινα, Βέροια, Καρπενήσι, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Αλεξάνδρεια, καθώς και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Σημειώνεται ότι ήδη από τον Μάρτιο στα Γρεβενά έχει ενεργοποιηθεί το δίκτυο φυσικού αερίου.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει ήδη το ypodomes.com, εντός Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στα Ιωάννινα, ενώ στόχος της εταιρείας είναι τα Ιωάννινα να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο έως τα τέλη του 2025. Στο διαδικαστικό κομμάτι, το πρώτο μέρος των εργασιών θα αφορά την κατασκευή του δικτύου μέσης πίεσης που θα συνδέσει την βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων και την περιοχή Ελεούσα με την πόλη των Ιωαννίνων.

Αυτή την στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται κατασκευαστικές εργασίες σε συνολικά 24 πόλεις ανά την Ελλάδα (πλην της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας).

Όπως έχει κάνει γνωστό, για το τρέχον έτος η Enaon EDA αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με τα 106 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2023.

Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης δικτύου, ψηφιοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και σε διάφορες πρόσθετες επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Enaon διαχειρίζεται περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των νέων συνδέσεων έως το 2028 να εξυπηρετούν πάνω από 1.100.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV