Για πρώτη φορά το σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις δεν δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και η χώρα αποκτά ένα σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη των λιμανιών.
Στο σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των Θυγατρικών της και Λοιπές Διατάξεις» για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου περιλαμβάνεται ρύθμιση (άρθρο 36) για τη διεύρυνση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, προβλέπεται η σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με την ονομασία «Ειδικός Λογαριασμός Ανάπτυξης Λιμενικών Υποδομών» στον οποίο αποδίδεται το 50% από τις συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών προκειμένου να χρηματοδοτούνται έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης των λιμανιών της χώρας.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη διότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την ανάπτυξη των λιμανιών υπό δημόσιο έλεγχο, δεδομένου ότι:
– Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τίμημα 80 εκατ. ευρώ.
– Έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα «Φιλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας έναντι τιμήματος 33,9 εκατ. ευρώ.
– Έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ.
– Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η διάταξη, επίσης, σηματοδοτεί διεύρυνση του σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έως το τέλος του έτους θα απορροφηθεί μαζί με το ΤΧΣ από το Υπερταμείο.
Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου
Οι αρμοδιότητες του οργάνου που μέχρι τώρα ήταν γνωστό ως Εποπτικό Συμβούλιο περιορίζονται, ώστε να αντιστοιχούν σε όργανο εποπτείας του Υπερταμείου και όχι καθημερινής διοίκησης. Για να τονισθεί ο νέος ρόλος του οργάνου αυτού, μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ).
Πράξεις καθημερινής διοίκησης, στις οποίες δεν έχει ρόλο πλέον τότε ως Εποπτικό Συμβούλιο/ πλέον ΣΕΔ, είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Υπερταμείου, η ανάκληση των μελών των ΔΣ των άμεσων θυγατρικών του και η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας. Με τις αλλαγές αυτές το ΔΣ του Υπερταμείου καθίσταται το όργανο που είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διοίκηση της εταιρείας, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα εταιρικά σχήματα. Επιπρόσθετα, η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στο ΣΕΔ καθίσταται πλέον θεσμική και θα γίνεται από έναν από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έναν από τους Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ. Με τον τρόπο αυτό εκπροσωπούνται οι θεσμοί, των οποίων η λειτουργία έχει τη μεγαλύτερη συνάφεια με τον νέο ρόλο του Υπερταμείου, ιδίως μετά την απορρόφηση του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.
Συγχωνεύσεις στο Υπερταμείο
Η αποστολή τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ΤΧΣ έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Άλλωστε, με βάση τον συστατικό του νόμο, το ΤΧΣ έχει διάρκεια ως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Η συγχώνευση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου θα γίνει κατόπιν αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών που θα ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Έως τότε θα έχει εκδοθεί και Υπουργική Απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο. Σημειώνεται ότι η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων, η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα. Σύμβουλος του Υπερταμείου θα αναλάβει την εσωτερική αναδιοργάνωση δομών και οργάνων μετά τη συγχώνευση.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV