Μαρίνα
Ξυπνητού

Το πράσινο φως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση λειτουργίας του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης έλαβε η Gastrade.

Ειδικότερα, η έγκριση λειτουργίας είναι αορίστου χρόνου και αποτελεί επί της ουσίας το τελευταίο λιθαράκι για να μπει το FSRU Αλεξανδρούπολης σε τροχιά υλοποίησης.

Όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, η εμπορική λειτουργία του project αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου καθώς η εταιρεία επιλύει το πρόβλημα που έχει προκύψει με το σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών, οι οποίοι συνδέουν το FSRU με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου.

Το FSRU είναι ύψους 380 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022, προσθέτοντας ένα σημαντικό κρίκο στη αλυσίδα των έργων που προωθούν την απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Τι περιλαμβάνει το νέο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης

Α. Πλωτή αποθήκη και μονάδα αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU – FLOATING STORAGE AND REGASIFICATION UNIT)
– Διαστάσεις πλωτής μονάδας: Μήκος: 288 m, Πλάτος: 44 m
– Ύψος εξάλων: 16,8 m (άδειες δεξαμενές) / 14,45 m (γεμάτες δεξαμενές)
– Κορυφές δεξαμενών αποθήκευσης ΥΦΑ: 23,39 m από την ίσαλο γραμμή (άδειες δεξαμενές και 21,05 m (γεμάτες δεξαμενές)
– Ύψος κρύας καμινάδας: 40,7 m από την ίσαλο γραμμή (άδειες δεξαμενές) και 38,85m (γεμάτες δεξαμενές).
– Χωρητικότητα δεξαμενών: 4 δεξαμενές ΥΦΑ τύπου μεμβράνης με σύνολο 153.500 m³ (3 δεξαμενές χωρητικότητας 43.040 m3 ΥΦΑ και 1 δεξαμενή 24.380 m3 ΥΦΑ).
– Μέση ωριαία δυναμικότητα συνεχούς αεριοποίησης φυσικού αερίου σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας (maximum sustainable regasification rate): 625.000 Nm3/h ή 5,5 bcm/έτος
– Μέγιστη ωριαία δυναμικότητα συνεχούς αεριοποίησης φυσικού αερίου σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας (maximum sustainable regasification rate): 944.000 Nm3/h
– Παροχή φυσικού αερίου προς το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου: Μέγιστη ωριαία σε συνθήκες κανονικής συνεχούς λειτουργίας: 944.000 Nm3/h
– Μέγιστη ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου: 8,3 bcm/έτος.
– Μέγιστος Ρυθμός μετάγγισης ΥΦΑ με κρυογενικούς εύκαμπτους σωλήνες (hoses): 7.500 m³/h
– Αντλίες παροχής ΥΦΑ: 2 αντλίες παροχής ΥΦΑ της τάξης των 900 m3/h (σύνολο 1.800 m3/h) και μία 530 m3/h για την παροχή του ΥΦΑ προς τις μονάδες αεριοποίησης
– Ηλεκτροπαραγωγή: Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) συνολικής ισχύος 3×11 MW + 1×5.5 MW και μία εφεδρική 950 KW.
– Εύκαμπτοι σωλήνες: Δύο εύκαμπτοι σωλήνες (flex risers) διαμέτρου 12’’ έκαστος για την μεταφορά φυσικού αερίου από τη πλωτή μονάδα (FSRU) προς τον υποθαλάσσιο αγωγό, μέσω της Πολλαπλής Εξαγωγής Τέρματος Αγωγού (Pipeline End Manifold ή PLEM).

Β. Υποθαλάσσιο τμήμα
– Πίεση Σχεδιασμού υποθαλάσσιου αγωγού: 110 bar
– Εξωτερική επένδυση υποθαλάσσιου αγωγού: Σκυρόδεμα πάχους από 90 έως 120 χιλιοστά
– Μήκος υποθαλάσσιου αγωγού: 24 χιλιόμετρα
– Υποθαλάσσια Πολλαπλή Εξαγωγή Τέρματος Αγωγού (PLEM): Με την υποθαλάσσια Πολλαπλή Εξαγωγή Τέρματος Αγωγού (PLEM) συνδέονται οι εύκαμπτοι σωλήνες με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου. Η PLEM είναι ποντισμένη στον βυθό της θαλάσσης.

Γ. Χερσαίο τμήμα
– Πίεση Σχεδιασμού χερσαίου αγωγού: 110 bar
– Μήκος χερσαίου αγωγού: 4 χιλιόμετρα
– Βαλβιδοστάσιο ακτής (CVS): Το βαλβιδοστάσιο ακτής βρίσκεται εγκατεστημένο στην Παραλία του Απαλού, στην περιοχή σύνδεσης μεταξύ του υποθαλάσσιου και χερσαίου τμήματος του αγωγού για το διαχωρισμό και απομόνωση των δύο τμημάτων, για την εκτέλεση εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης, καθώς και για την απομόνωση του χερσαίου τμήματος σε περίπτωσή ατυχήματος ή διαρροής αερίου.
– Εγκατάσταση υποδοχής ξέστρου (PLR): Η εγκατάσταση υποδοχής του ξέστρου, το οποίο εκτοξεύεται από την υποθαλάσσια μονάδα εκτόξευσης (PLEM) βρίσκεται στη περιοχή της Αμφιτρίτης και έχει εγκατασταθεί στο γήπεδο σύνδεσης του χερσαίου αγωγού του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης με το ΕΣΦΑ, μέσω του Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από τον ΔΕΣΦΑ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV