Νίκος
Καραγιάννης

Σε μεγάλη άνοδο βρίσκεται πλέον η αγορά των logistics parks στη χώρα καθώς οι επενδύσεις από τις εταιρείες real estate και ΑΕΕΑΠ συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό. Υπολογίζεται ότι στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων οι επενδύσεις που εκτελούνται και που προγραμματίζονται ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών κατέχει το Θριάσιο Ι, του οποίου η εκκίνηση της κατασκευής αναμένεται αλλά και το Θριάσιο ΙΙ όπου ο διαγωνισμός είναι σε ώριμη φάση.

Παράλληλα βλέπουμε μεγάλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου με μεγάλα ονόματα όπως η Trastor, η Streem GLobal (HIG Capital), η Premia Properties, η Prodea κ.α. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά της Θεσσαλονίκης καθώς η εγγύτητα της με τα σύνορα προς Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη δημιουργεί σοβαρές επενδυτικές συνθήκες.

Στην περιοχή του Ασπροπύργου η Prodea Investments προχωρά την μεγάλη επένδυση για την ανέγερση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής αποτελούμενο από τέσσερα (4) αυτόνομα κτήρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ. H επένδυση εκτιμάται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της υπάρχουν 150.000 τ.μ. και θα προστεθούν ακόμα 110.000 τ.μ. με την αξία τους να εκτιμάται πως θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Streem Global, κλάδος του fund HIG CAPITAL που δραστηριοποείται εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα έχει σε εξέλιξη μεγάλη επένδυση στο ακίνητο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Εκεί τα έργα εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν το 2025 για να ολοκληρωθούν σταδιακά το 2026 και το 2027.

Αφορά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300εκ. Το οικόπεδο εκτείνεται σε 291 στρέμματα και περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων.

Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία. Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge.

Μεγάλη επένδυση στον χώρο των logistics ετοιμάζει και η Trastor A.E.E.A.Π. η οποία έγινε κάτοχος ακινητου συνολικής επιφάνειας 185.110 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, επί των οποίων θα ανεγερθεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο εμπορικής αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας 74.766 τ.μ.

Η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των €216 εκατ. και επιφάνειας 240χιλ. τ.μ., με το 54% αυτού να είναι πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο αειφορίας LEED και το 80% να αποτελεί απόθεμα σύγχρονων προδιαγραφών κατασκευασμένο κατά την τελευταία τετραετία.

Τον ίδιο δρόμο έχει ακολουθήσει και η Trade Estates η οποία σχεδιάζει και δύο νέες επενδύσεις logistics: στην Ελευσίνα, σε έκταση 106 στρεμμάτων, με εκτιμώμενη μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 58.500 τ.μ. και στον Ασπρόπυργο, σε έκταση 111 στρεμμάτων, με εκτιμώμενη μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 51.100 τ.μ..

Το Κέντρο Διανομής 50.000τμ που θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ (κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός). Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024 και θα ολοκληρωθούν το 2025.

Στον Ασπρόπυργο επένδυσε και η Skroutz όπου απέκτησε νέες σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι στρατηγικά τοποθετημένες και εύκολα προσβάσιμες, με χώρους αποθήκευσης που φτάνουν τα 11.000 τ.μ. και υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 30.000 μοναδικούς κωδικούς προϊόντων.

Πρόσφατα οοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση logistics της Noval Property στη Μάνδρα Αττικής. Το ακίνητο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 9.830 τ.μ., είχε πλήρως εκμισθωθεί πριν από την έναρξη κατασκευής του, ενώ το συνολικό κόστος επένδυσης ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ.

Τα logistics parks από το Δημόσιο

Σε διαδικασία υλοποίησης όμως είναι και 4 μεγάλοι χώροι από διαγωνισμούς του Δημοσίου. Αφορούν στα 3 logistics parks για το Θριάσιο Ι, το Θριάσιο ΙΙ και το ακίνητο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη αλλά και το Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή. Τα δύο πρώτα τρέχουν από την ΓΑΙΑΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τα δύο επόμενα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Θριάσιο Ι είναι σε αναμονή εκκίνησης της ανέγερσης των αποθηκών και της δημιουργίας των σχετικών υποδομών. Προσφάτως η ΓΑΙΑΟΣΕ έλαβε απόφαση για την παράταση της έναρξης ισχύος της σύμβασης παραχώρησης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Στον χώρο θα δημιουργηθούν αποθήκες δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών σε μια επένδυση που εκτιμάται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Στο Θριάσιο ΙΙ έχουμε σε προχωρημένο στάδιο τον διαγωνισμό για άλλη μια σύμβαση παραχώρησης. Εκεί έχει υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Φθινοπώρου στην προσφορά του σχήματος Hellenic Train-Damco για να κλείσει το προσυμβατικό μέρος του διαγωνισμού που είναι να εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να γίνει ο κυρωτικός νόμος στη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί αναμένουμε την υπογραφή της σύμβασης εντός του 2024 και την έναρξη της παραχώρησης το 2025.

Πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησε, με την διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής από το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δήμου Φυλής. Το Επιχειρηματικό Πάρκο, συνολικής επιφάνειας περίπου 437 στρεμμάτων, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με ενδιαφέρον από 5 σχήματα.

Τέλος υπάρχει και ο σχεδιασμός για το logistics park στη Θεσσαλονίκη. Το “ΕΚΕΘΕ” θα αναπτυχθεί στο πρώην στρατοπέδου Γκόνου, έκτασης 672 στρεμμάτων, με στόχο να αποτελέσει ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο εθνικής εμβέλειας. Το κέντρο θα διασυνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω συνδυασμένων μεταφορών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων. Ο διαγωνισμός που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μέσα στο 2024. H επένδυση εκτιμάται σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV