«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει, ότι για μακρύ χρονικό διάστημα η υποστήριξη της Πολιτείας σε αυτό τον δυναμικό κλάδο δεν ήταν αντίστοιχη με τη δυνατότητά του κλάδου και γι’ αυτό αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αρ. Αϊβαλιώτης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΜΕ υπό τον τίτλο: «Καινοτομία και Ψηφιακή μετάβαση στην Εξορυκτική Βιομηχανία- Εφαρμογές και Προκλήσεις», στη Δράμα στις, 11/6/2024, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κος Κ.Γιαζιτζόγλου Πρόεδρος του ΣΜΕ, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε: «Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής τόσο στο κομμάτι του εξοπλισμού όσο και στο κομμάτι της διαχείρισης της επικοινωνίας και της πληροφορίας, δηλαδή των ψηφιακών εφαρμογών που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Η εκδήλωση στη Δράμα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το «Έτος Ορυκτών Πόρων» στοχεύει να αναδείξει μια πτυχή του εξορυκτικού κλάδου που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Δυστυχώς για τον πολύ κόσμο η εξορυκτική δραστηριότητα θεωρείται ακόμα μια δραστηριότητα χαμηλής τεχνολογίας.
Πέρα από την ανάδειξη της συνδρομής του κλάδου στην εισαγωγή συγχρόνων τεχνολογικών λύσεων στη χώρα μας, στην εκδήλωση θα συζητηθεί και το θέμα της εκπαίδευσης των στελεχών μας, δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αλλά και στο πώς αυτό το περιεχόμενο θα παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας.»
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκδηλώσεων κος Αθανάσιος Κεφάλας ανέπτυξε γιατί ΣΜΕ αφιέρωσε το 2024 στους Ορυκτούς Πόρους αφού αυτοί είναι από χιλιετηρίδες στην υπηρεσία του ανθρώπου, βρίσκονται παντού στις ανθρώπινες δημιουργίες, πρωταγωνιστούν στην υποστήριξη της ενεργειακής και Πράσινης Μετάβασης και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελληνική οικονομία. Επίσης παρουσίασε χαρακτηριστικές ημερομηνίες της 100χρονης πορείας του ΣΜΕ, από τις 28/5/1924 μέχρι σήμερα και στιγμιότυπα από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις στο πλαίσιο των « 7+1 Εκδηλώσεις» μνήμης, τιμής και προβολής θέσεων.
O Γενικός γραμματέας του ΣΜΕ κ. Φώτης Στεφανής επισήμανε « Ο ΣΜΕ έχει επεξεργασθεί και επικοινωνήσει αρμοδίως σειρά θέσεων που αφορούν την εξόρυξη σε περιοχές Νatura, την υπόγεια εκμετάλλευση μαρμάρων, τις λιμενικές εγκαταστάσεις των εξορυκτικών βιομηχανιών, την Δασική Νομοθεσία και την απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όμως δεν μπορώ να αποφύγω λίγα παραπάνω λόγια για τον Λατομικό Νόμο Ν.4512/18, τον κύριο νόμο της λατομικής δραστηριότητας που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργασιών στη περιοχή αυτή.
Τον υποδεχθήκαμε με θετική άποψη, όμως 6 χρόνια μετά απαιτείται να βελτιωθεί ώστε να απαλειφθούν σημεία που δημιουργούν περιττές καθυστερήσεις, ευνοούν αθέμιτα λατομικές δραστηριότητες σε βάρος των νομίμως λειτουργούντων λατομείων και με επιβολή τελών αποθαρρύνουν την μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των λατομικών ορυκτών με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.»
Καταλήγοντας ο κος Στεφανής και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της πολιτείας ζήτησε «…να σκύψουν στα προβλήματα του κλάδου, για να κάνουν περισσότερα και γρηγορότερα ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί, γιατί όταν μία ανανέωση άδειας εκμετάλλευσης τριετίας καθυστερεί πολλά χρόνια, τότε οι αγοραστές που γνώρισαν και υποστήριξαν μία ποιότητα μαρμάρου δεν θα περιμένουν και θα στραφούν στον ανταγωνισμό…».
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Αρ. Αϊβαλιώτης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ήδη έχουμε αναθέσει στις υπηρεσίες μας την επικαιροποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα που μετά από αρκετά χρόνια θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ελκυστικός για επενδυτικούς σκοπούς. Ο Μεταλλευτικός Κώδικας απαιτεί την ουσιαστική παρέμβασή μας ώστε να γίνει απλούστερη, ευκολότερη και συμβατή με τις απαιτήσεις των καιρών, η διαδικασία εκμίσθωσης των μεταλλευτικών χώρων. Για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρελθόντος έχουμε ενεργοποιήσει μια Ομάδα Έργου που θα φέρει μια νομοθετική ρύθμιση για το Post Mining, δηλαδή ανενεργούς εξορυκτικούς χώρους και την αποκατάστασή τους ώστε να μην εγκαταλείπονται οι χώροι εξόρυξης, με απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον.
Η ίδια ομάδα θα προτείνει σχέδιο νόμου για την φύλαξη, συντήρηση και εναλλακτική αξιοποίηση των χώρων αυτών με στόχο την αξιοποίησή τους με παράλληλη διατήρηση και ανάδειξη της μεταλλευτικής κληρονομιάς. Όσον αφορά τις κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες, τα μέχρι τώρα δεδομένα της έρευνας για το μεταλλείο στους Μολάους είναι πολύ ενθαρρυντικά για την ύπαρξη Γερμανίου, ενώ προχωρούμε στην προκήρυξη διαγωνισμού για τα αποθέματα Αντιμονίου στη Χίο. Παράλληλα, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες παραγωγής Γαλλίου από τα βωξιτικά κοιτάσματα.
Σημαντικό αντικείμενο της προσπάθειας μας για τις κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες είναι η θέσπιση και ενεργοποίηση του «one single point contact» όπως αυτό προβλέπεται στην CRMA. Αυτό όμως θα ισχύσει για όλες τις ορυκτές πρώτες ύλες. Πρόθεσή μας δεν είναι η ύπαρξη δύο διαφορετικών μηχανισμών αδειοδότησης, αλλά η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αδειοδότησης, για όλες τις ορυκτές πρώτες ύλες. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις μας.
Ακόμη έχουμε βάλει ως στόχο εντός του ετήσιου σχεδίου δράσης του Υπουργείου, το σχεδιασμό ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον τομέα των ΟΠΥ, το οποίο θα υποστηρίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες αδειοδότησης, αλλά και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο ειδικότερα μετά την δημοσίευση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, που -μεταξύ άλλων- επιτάσσει την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του τομέα και την εξωστρέφεια της πληροφορίας προς διευκόλυνση των επενδύσεων. Ένα τέτοιο Σύστημα θα αποτελέσει εργαλείο πληροφόρησης αλλά και λήψης αποφάσεων στον τομέα της εξόρυξης, με τη συμμετοχή σε αυτό όλων των υπηρεσιών που εκδίδουν σχετικές διοικητικές πράξεις.»
Ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων_Μεταλλουργών του ΕΜΠ Ανδρέας Μπενάρδος έκανε την εισαγωγική ομιλία για τα αντικείμενα της εκδήλωσης.Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της καινοτομίας στην μεταλλευτική υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων μέσα στο πλαίσιο της 4η βιομηχανικής επανάστασης. Τόνισε ότι η μεταλλευτική είναι ένας κλάδος ο οποίος πάντα χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί την καινοτομία και τα εργαλεία που αυτή προσφέρει για να μπορέσει να επιτύχει τη μείωση του κόστους, την αύξηση της ασφάλειας, τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας αλλά και την αύξησης της αποληψιμότητας των ορυκτών πρώτων υλών.
Ταυτόχρονα, παρουσίασε και αξιολόγησε τα πεδία και αντικείμενα στα οποία δύναται να στοχεύσει και να αναπτύξει ο εξορυκτικός κλάδος τα επόμενα χρόνια, αλλά και την διαδικασία υλοποίησης της μετάβασής του σε ένα ψηφιοποιημένο και διασυνδεδεμένο περιβάλλον λειτουργίας. Τέλος, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης και την υλοποίηση των δράσεων που γίνονται σε αυτή ώστε να παράξει εκπαιδευμένα και καταρτισμένα στελέχη, ικανά να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις και που τελικά θα επανδρώσουν τις εταιρίες του κλάδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV