Newsroom

«Η Ελλάδα στηρίζει την ανάπτυξη ρεαλιστικών μέτρων για από-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, σήμερα, στο 8ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

«Τα τελευταία χρόνια μιλάμε όλοι – και σωστά – για από-ανθρακοποίηση, καινοτόμες τεχνολογίες, νέα καύσιμα και υποδομές, καθώς και για την τιμολόγηση του άνθρακα. Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μέχρι το 2050. Είναι άλλωστε χρέος μας να κληροδοτήσουμε όχι απλά ένα βιώσιμο, αλλά ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές.

Για το σκοπό αυτό, επεξεργαζόμαστε μέτρα στον ΙΜΟ και την Ε.Ε., ώστε η ναυτιλία να συνεχίσει απρόσκοπτα να προσφέρει στην παγκόσμια και εθνική οικονομία. Μπαίνοντας ταυτόχρονα, με ρεαλιστικό τρόπο στον δρόμο της από-ανθρακοποίησης.

Η υιοθετηθείσα στρατηγική του ΙΜΟ 2023 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ορόσημο, για να διασφαλιστεί ότι οι διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές συμβάλλουν δίκαια στην επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι, υποστηρίζουμε ολόψυχα τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την ανάπτυξη ρεαλιστικών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, που θα οδηγήσουν σε μια ναυτιλία ουδέτερη από άνθρακα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του 9ου «Our Ocean Conference» που διοργάνωσε η χώρα μας τον Απρίλιο, ανακοίνωσα μια σειρά από δεσμεύσεις του Υπουργείου μας στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση και της ακτοπλοΐας και των λιμενικών υποδομών. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν:

  1. Στην ανάπτυξη στρατηγικής για την ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους,
  2. Στην χρήση πλοίων χαμηλών εκπομπών, σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις δημόσιας υπηρεσίας, όπως στα δρομολόγια που επιδοτούνται από το κράτος, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή “πράσινων” πλοίων, τα οποία δεν θα βασίζονται πρωτίστως σε ορυκτά καύσιμα.
  3. Στο “πρασίνισμα” και τον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, με έμφαση στην ηλεκτροδότηση ελλιμενιζόμενων πλοίων – το λεγόμενο “cold-ironing” – έως το έτος 2030. Μέχρι τότε, τουλάχιστον δώδεκα (12) λιμάνια στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα θα διαθέτουν υποδομές “cold-ironing”.
  4. Επίσης, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοινώσαμε προ ολίγων ημερών τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως μέλος, στην πρωτοβουλία Clean Energy Marine Hubs, υπό την αιγίδα του Clean Energy Ministerial (CEM).

Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται αποκλειστικά στα ναυτιλιακά καύσιμα, στοχεύοντας να αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα προωθήσει τη διαθεσιμότητα, χρήση και μεταφορά καθαρών καυσίμων, στην αναγκαία κλίμακα – δηλαδή σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο πιο ριζικός μετασχηματισμός που έγινε ποτέ στη ναυτιλία, η σταδιακή μετάβαση σε μια ναυτιλία – και οικονομία γενικότερα – που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επιτάσσει να περάσουμε, σταδιακά, από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις. Και θα διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν, τα προσδοκώμενα για το περιβάλλον, οφέλη. Και ταυτόχρονα, ένα μίγμα στοχευμένης και ευέλικτης, ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV