Κατερίνα
Παναγέα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νέο οδικό έργο στην Αττική.

Το έργο της παρούσας περιβαλλοντικής μελέτης αφορά σε «Επεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο. 91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο», με Αρμόδια Αρχή την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Αττικής – Τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού Αττικής.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη νέο οδικό έργο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8/5/2024.

Το προφίλ του έργου

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το μελετώμενο έργο αφορά το τμήμα της ΕΟ-91 (ή αλλιώς Λεωφόρο Σουνίου) από τη Λίμνη Βουλιαγμένης έως τον οικισμό Θυμάρι. Η ΕΟ-91 βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της νότιας – νοτιοανατολικής Αττικής.

Πιο αναλυτικά, η παρούσα μελέτη αφορά στο τμήμα της Ε.Ο-91, από τον ισόπεδο κόμβο (ΙΚ) που βρίσκεται στο τέλος του ρυμοτομικού σχεδίου της Βουλιαγμένης προς Λίμνη Βουλιαγμένης, έως την είσοδο στον Οικισμό «Θυμάρι».

Με χρήση της υφιστάμενης χιλιομέτρησης του οδικού άξονα, όπως αυτή υπάρχει υλοποιημένη με τους χιλιομετρικούς δείκτες, η αρχή της μελέτης βρίσκεται στην Χ.Θ. 23+758 (Χ=480859 & Υ=4184190) και το πέρας αυτής βρίσκεται στην Χ.Θ. 54+181 (Χ=494581 & Υ=4172628).

Το συνολικό μήκος της εξεταζόμενης Λ. Βουλιαγμένης – Βάρκιζας – Σουνίου είναι περί τα 31 Km και διέρχεται από την Βάρκιζα, το Λαγονήσι, την Σαρωνίδα, την Παλαιά Φώκαια και φτάνει ως τον οικισμό Θυμάρι.

Από το σύνολο των 31 Km, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν στα 18,6 Km.

Το μελετώμενο έργο περιλαμβάνει :

  • Βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων των καμπύλων της κεντρικής αρτηρίας της ΕΟ- 91, προκειμένου να εξασφαλιστεί ταχύτητα μελέτης από 50 Km έως 70 Km σε όλο το εξωαστικό μήκος της οδού
  • Διαχωρισμό των αντίθετων ρευμάτων κυκλοφορίας. Με κεντρική διαχωριστική νησίδα στα τμήματα που διέρχονται αστικοποιημένων περιοχών και με στηθαίο ασφαλείας τύπου New Jersey (NJ) στα τμήματα που διέρχονται σε αδόμητες περιοχές, προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα αναστροφών, κάθετων διελεύσεων και χρήση του αντίθετου ρεύματος σε προσπεράσεις.
  • Κατασκευή δέκα (10) κυκλικών κόμβων σε διασταυρώσεις που καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγάλο φόρτο, οι οποίοι ρυθμίζουν με ασφάλεια όλες τις κινήσεις, αυξάνουν την κυκλοφοριακή ικανότητα της υφιστάμενης αρρύθμιστης διασταύρωσης και επιτρέπουν την αναστροφή στην κίνηση.
  • Κατασκευή πεζοδρόμιων εκατέρωθεν της οδού όπου κρίθηκε αναγκαίο.
  • Κατασκευή ενός (1) παράδρομου, σε επιλεγμένο σημείο, προκειμένου να συνδεθούν κάθετοι οδοί που συμβάλουν σε ακατάλληλη θέση σε προτεινόμενο κυκλικό κόμβο.
  • Κατασκευή ενός (1) ποδηλατόδρομου
  • Κατασκευάζονται επεκτάσεις υφιστάμενων κάτω διαβάσεων πεζών και νέων όπου αυτό απαιτείται.
  • Εντοπίζονται φυσικοί αποδέκτες για την παραλαβή των όμβριων της οδού.

Το έργο οδοποιίας της κεντρικής αρτηρίας της Ε.Ο 91 είναι μήκους 18.029,97 m.

Οι επεμβάσεις στην Ε.Ο 91 θα γίνουν με βάση την τυπική διατομή γ4ν* σε όλο της το μήκος. Με βάσει τις οδηγίες ΟΜΟΕ (ΟΜΟΕ-ΛΚΟΔ), οι επιτρεπτές ταχύτητες μελέτης για την συγκεκριμένη λειτουργική κατάταξη οδού και τυπική διατομή είναι (50), 60 και 70 km/h οι οποίες εφαρμόζονται κατά τμήματα, ανάλογα με την γεωμετρία της οδού. Ο μέγιστος κυκλοφοριακός φόρτος που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διατομή είναι 3250 οχ/h (ενδεικτική τιμή με βάση τις OMOE).

Οι δέκα (10) νέοι κυκλικοί κόμβοι σχεδιάζονται κατά μήκος του οδικού άξονα των 31 χλμ.

Η ανάγκη αύξησης της ασφάλειας κίνησης των οχημάτων στις λωρίδες εσόδου και εξόδου του κάθε σκέλους τους κυκλικού κόμβου επιβάλει (όπου είναι δυνατόν) την διαμόρφωση νησίδων διαχωρισμού των αντίθετων λωρίδων κυκλοφορίας ενώ όπου δεν είναι δυνατόν επιβάλλεται η διαμόρφωση διαγραμμισμένου χώρου αποκλεισμού κίνησης την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα φορτηγά οχήματα σε έκτακτες περιπτώσεις.

Βασικά στοιχεία των φάσεων κατασκευής και λειτουργίας του έργου

1. Φάση κατασκευής

Το μελετώμενο έργο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα στάδια. Στο πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθούν οι χωματουργικές εργασίες (εκσκαφές και επιχωματώσεις). Σε δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθούν οι κατασκευές των τεχνικών του έργου οδοποιίας. Σε τρίτο στάδιο θα εκτελεστούν οι εργασίες οδοστρωσίας και τέλος στο τέταρτο στάδιο θα υλοποιηθούν οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού της κεντρικής αρτηρίας της Ε.Ο 91 και των δέκα (10) ισόπεδων κυκλικών κόμβων της ενώ συγχρόνως θα πραγματοποιηθεί διαγράμμιση και η σήμανση αυτής.

2. Φάση λειτουργίας

Στην φάση λειτουργίας του το μελετώμενο έργο οδοποιίας θα εξυπηρετεί τις κυκλοφοριακές ανάγκες τουλάχιστον των 79.981 κατοίκων των οικισμών της περιοχής μελέτης (Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Βάρη, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Δημήτριος, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι). Βάσει της τεχνικής έκθεσης της μελέτης οδοποιίας ο μέγιστος εξυπηρετούμενος αριθμός αυτοκινήτων θα είναι 3.250 αυτοκίνητα/ώρα με ταχύτητα 50 έως 70 Km/h.

Οφέλη από το έργο

Τα οφέλη από το συγκεκριμένο έργο είναι πολλαπλά. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

  • Θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο κυκλοφοριακός φόρτος εντός των οικισμών Βάρκιζας, Βάρης, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Δημήτριος, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι λόγω του ότι οι παραθεριστές και λουόμενοι στις παραλίες της μελετώμενης περιοχής θα χρησιμοποιούν τους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους και δεν θα εισέρχονται εντός των οικισμών για να κάνουν αναστροφή με ασφάλεια.
  • Θα μειωθεί η εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων (καυσαέρια) εντός των οικισμών Βάρκιζας, Βάρης, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Δημήτριος, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι, φορτίζοντας όμως τον περιβάλλοντα χώρο του έργου. Για την συγκεκριμένη περίπτωση ο συνδυασμός των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα του ελέγχου των καυσαερίων και η πιο ομαλή κίνηση των οχημάτων, κάνει προφανή τον εκμηδενισμό των επιπτώσεων των καυσαερίων στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον.
  • Εντός των οικισμών Βάρκιζας, Βάρης, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Δημήτριος, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι θα μειωθούν οι στάθμες κυκλοφοριακού θορύβου, οι οποίες θα αυξηθούν αντίστοιχα στον περιβάλλοντα χώρο του έργου, χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια των δεικτών οδικού θορύβου.
  • Μείωση των ατυχημάτων ιδιαίτερα με πεζούς λόγω της κατασκευής πεζοδρομίων αλλά και υπόγειων διαβάσεων πεζών στους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους που θα κατασκευαστούν. Αποτέλεσμα της μείωσης των ατυχημάτων είναι η μείωση (α) του κόστους νοσηλείας, (β) του κόστους λόγω θανάτου, (γ) του κόστους συνταξιοδότησης αναπηρίας και (δ) του κόστους επισκευής των οχημάτων.
  • Μείωση των ατυχημάτων ιδιαίτερα με οχήματα λόγω της κατασκευής ισόπεδων κυκλικών κόμβων, νησίδων (σε ορισμένα τμήματα της οδού) και στηθαίων ασφαλείας τύπου NJ στον άξονα της οδού (στα υπόλοιπα τμήματα της οδού). Αποτέλεσμα της μείωσης των ατυχημάτων είναι η μείωση (α) του κόστους νοσηλείας, (β) του κόστους λόγω θανάτου, (γ) του κόστους συνταξιοδότησης αναπηρίας και (δ) του κόστους επισκευής των οχημάτων.
  • Μείωση του χρόνου διαδρομής προς τους προαναφερόμενους προορισμούς (Βάρκιζας, Βάρης, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Δημήτριος, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι) λόγω της κυκλοφοριακής ρύθμισης με την κατασκευή των ισόπεδων κυκλικών κόμβων.

Το έργο διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής.

Φορέας του έργου είναι η ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV