8ος Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Σεπ.14): Διευθέτηση Ρέματος Εσχατιάς τμήμα Ίλιον-Ευπυρίδων

Το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα Έργα

Το έργο της διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς στην Δυτική Αθήνα αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο αυτή την περίοδο στην Αττική. Αυτή τη στιγμή το έργο που κατασκευάζεται αφορά ένα τμήμα του ρέματος που ξεκινά από την πλατεία Ιλίου και φτάνει ως τη συμβολή αγωγού Ευπυρίδων.

Το ρέμα Εσχατιάς  αποτελεί το βασικό αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής έξι δήμων (Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Περιστερίου) και τον κύριο αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής των δήμων Φυλής, Ανω Λιοσίων και Πετρούπολης (συνολική έκταση λεκάνης απορροής 90 Km2).

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 με αρχικό προϋπολογισμό 68 εκ. ευρώ. Από την διαγωνιστική διαδικασία ανάδοχο σχήμα αναδείχθηκε η Κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. – INTRAKAT». Το ποσό με το οποίο θα κατασκευαστεί ύστερα από την έκπτωση (13,1%) που δόθηκε είναι 59,1 εκ. ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη. Παρά το γεγονός πως δεν υπήρχαν προβλήματα στον διαγωνισμό η υπογραφή της σύμβασης υπογράφηκε στα τέλη Ιουλίου του 2012.  

Ο χρόνος κατασκευής των έργων είναι 34 μήνες και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε το έργο θα είναι ολοκληρωμένο στις αρχές Καλοκαιριού του 2015. Σε αυτή τη χρονική στιγμή τα έργα τρέχουν και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως είμαστε ίσως και λίγο μπροστά απο το χρονοδιάγραμμα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Πρόκειται για την πρώτη φάση των έργων που περιλαμβάνουν τη διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς από την πλατεία Ιλίου μέχρι την συμβολή των αγωγών στην Ευρυπίδου σε μήκος 3.300. μέτρων. Το ρέμα θα υπογειοποιηθεί και θα εγκιβωτιστεί με την κατασκευή δίδυμου κλειστού ορθογώνιου αγωγού. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια ένα πάρκο πρασίνου και χώρος αναψυχής.

Η επόμενη δημοπράτηση θα είναι για το δεύτερο τμήμα του ρέματος από την Αττική Οδό μέχρι την Λεωφόρο Πάρνηθος μήκους 4.800 μέτρων. Η Δυτική Αττική εξακολουθεί να υποφέρει τους χειμερινούς μήνες ενώ με την διευθέτηση του ρέματος θα σταματήσει και η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και μπαζών.

*Το έργο ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβάνεται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ του ypodomes.com και η κατασκευή του τρέχει κανονικά.

**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου: 9


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα έργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πηγή: ypodomes.com