Connect with us

Αφιερώματα

8ος Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Σεπ.14): Έργα Μαλιακού, Στυλίδα-Ράχες & Παράκαμψη Λαμίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα Έργα στην Ελλάδα

Τα οδικά έργα στον Μαλιακό Κόλπο εντάσσονται στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο έργα που ξεκίνησαν το 2006 με σκοπό να παραδοθούν το 2009 και το 2010 αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω προβλημάτων της εταιρείας που τα κατασκεύαζε (ΑΤΤΙΚΑΤ).

Το 2009 σταμάτησε η κατασκευή και των δύο έργων και για 3 χρόνια είχαν μείνει «παγωμένα». Από το 2011 ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση τους και αυτή τη στιγμή και τα δύο έργα κατασκευάζονται από άλλες εταιρείες και στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Το έργο της παράκαμψης Λαμίας ανέλαβε η εταιρεία ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ με το ποσό των 41,7 εκ.ευρώ και ολοκλήρωση σε 800 μέρες (27 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2012. Αυτή την εποχή τα έργα στην παράκαμψη Λαμίας είναι τελική φάση. Το έργο ως προς το οδικό του μέρος αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το αντιπλημμυρικό κομμάτι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015.

Στο έργο του τμήματος Στυλίδα-Ράχες μήκους 19χλμ ανέλαβε η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ με την διαδικασία υποκατάστασης του αναδόχου (δηλαδή συνεχίζοντας την ίδια σύμβαση) με ποσό 45εκ.ευρώ. Τα εργοτάξια δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς και ίσως στο τέλος του 2014 να έχουμε ολοκλήρωση και παράδοση στην κυκλοφορία αυτου του τμήματος.

 

Με την ολοκλήρωση των 2 έργων το “πέταλο” του Μαλιακού θα μεταβληθεί πλήρως σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας και στηθαίο ασφαλείας. Όλο το τμήμα από τα Σκάρφεια Φθιώτιδας μέχρι και τις Ράχες Φθιώτιδας που αποτελούν το οδικό μέρος του Μαλιακού Κόλπου όταν ολοκλήρωθούν  τα δύο έργα θα παραδοθεί στην κοινοπραξία Κεντρική Οδός. Όπως αναφέρεται το συγκεκριμένο τμήμα είναι μέρος της σύμβασης παραχώρησης. Να θυμίσουμε πως η Κεντρική Οδός είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε65 που περιλαμβάνει και τον άξονα Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Εγνατία.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Για το τμήμα της παράκαμψης Λαμίας αντικείμενο του έργου είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος του ΠΑΘΕ από την Νέα Κοίτη Σπερχειού έως το τέλος του Α.Κ. Ροδίτσας, στο οποίο περιλαμβάνονται:
1. η αρτηρία, μήκους περίπου 4,06km, ως διαπλάτυνση ή/και βελτίωση της χάραξης της υφιστάμενης Ν.Ε.Ο.,
2. ο ανισόπεδος κόμβος Ροδίτσας (μορφής “τρομπέτας”), που εξυπηρετεί την σύνδεση της πόλης της Λαμίας με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.,
3. οι παράπλευρες, οι εγκάρσιες οδοί και οι τοπικές οδοί,
4. η αναδιευθέτηση της Νέας Κοίτης του Σπερχειού, από την εκβολή αυτού μέχρι τη Χ.Θ. 5+561 (περίπου 250m ανάντη του ΠΑΘΕ), η οποία Χ.Θ. ταυτίζεται με την Χ.Θ. 5+600 της υδραυλικής μελέτης,
5. η αναδιευθέτηση της Τάφρου Λαμίας από τη εκβολή αυτής στην Νέα Κοίτη Σπερχειού (Χ.Θ. 0+000) έως τη Χ.Θ. 5+000,
6. η αναδιευθέτηση τμήματος του χειμάρρου Ξηριά, μήκους περίπου 660m
7. η αποκατάσταση των επηρεαζόμενων έργων των αρδευτικών δικτύων Ανθήλης – Ροδίτσας.

Για το τμήμα Στυλίδα-Ράχες το αντικείμενο του έργου είναι συνολικά σε μήκος 19,3 χλμ,  με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και περιλαμβάνει:
1.Τρεις σήραγγες διπλού κλάδου συνολικού μήκους 3,4 χλμ. με τα δύο (2) κτίρια εξυπηρέτησης αυτών (ΚΕΣ)
2.Τέσσερις κοιλαδογέφυρες, τρεις διπλού κλάδου και μία μονού, συνολικού μήκους 1,8 χλμ.
3.Μία γέφυρα (ρέματος Βελλιά)
4.Τρεις άνω διαβάσεις και 11 κάτω διαβάσεις
5.Τρεις ανισόπεδοι κόμβοι: Αγίας Μαρίνας Στυλίδας, Στυλίδας- Καραβόμυλου και Καραβόμυλου – Αχινού.  

*Τα έργα ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβάνονται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ του ypodomes.com και η κατασκευή τους σε τελικό στάδιο.

**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση των έργων: ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, 2-3 μήνες


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα έργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014.


Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα