Connect with us

Αφιερώματα

8ος Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Σεπ.14): Σιδηροδρομικό έργο Ανάταξης Σηματοδότησης Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα Έργα στην Ελλάδα

Σε ρυθμούς κατασκευής είναι ακόμα ένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο. Άλλο ένα μεγάλο έργο δημοπρατεί η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για το έργο «ANAΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ TOY ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 70 ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΕ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ» .

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 και ανάδοχος είναι η Κ/Ξ ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. – ALSTOM TRANSPORT SA με έκπτωση 22,35% και ποσό 41.297.174,41 ευρώ. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται εργασίες σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και σιδηροδρομικές εργασίες επιδομής και υποδομής. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ, ενώ η ημέρα δημοπράτησης ήταν στις 4 Φεβρουαρίου 2014.

Το έργο είναι συμπληρωματικό στα 3 μεγάλα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στον σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Τα έργα που είναι υπό κατασκευή είναι το έργο ανάταξης της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα-Τιθορέα, το έργο σκούπα Τιθορέα-Δομοκός και τα έργα στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 52.753.400 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και η διάρκεια ολοκλήρωσης των έργων είναι 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Σύμφωνα με τα παραπάνω τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2016.

Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» περιόδου 2007-2013 και εντάσσεται στην πράξη με τίτλο: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ-ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΠΛΗΝ ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΡΓΟ
Η υλοποίηση της εν λόγω σύμβασης είναι απολύτως αναγκαία καθώς:
–    παρέχει στον ΟΣΕ την δυνατότητα πλήρους λειτουργίας της σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και συνεπώς μέγιστη ασφάλεια στην κυκλοφορία των συρμών
–    παρέχει την μεγαλύτερη ευελιξία σε χειρισμούς μειώνοντας τις τυχόν καθυστερήσεις, καθώς η εποπτεία της γραμμής θα γίνεται από μεγάλα Κέντρα Τηλεδιοίκησης
–    παρέχει τη δυνατότητα, σε συνδυασμό και με άλλα υποσυστήματα, σε μεγάλα τμήματα του δικτύου να αναπτυχθεί ταχύτητα έως 200 Km/h (αντί των 160 Km/h που είναι σήμερα), μειώνοντας τον χρόνο της διαδρομής Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Το έργο αποτελεί προϋπόθεση για την εγκατάσταση του ETCS – Level 1, ως εποικοδόμημα της συμβατικής σηματοδότησης. Με την εγκατάσταση δε, του ETCS – Level 1 ως τμήμα του ERTMS, θα επιτευχθεί η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού δικτύου, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές.

Με το πέρας των εργασιών του παρόντος έργου, καθώς και την ολοκλήρωση των υπολοίπων επενδύσεων επί του άξονα ΠΑΘΕ/Π, που υλοποιεί η ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε., θα επιτευχθεί το 2017 αισθητή μείωση του χρόνου διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η οποία θα διανύεται πλέον σε 3,5 ώρες.  

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο είναι πολυεπίπεδο και περιλαμβάνονται εργασίες όπως:
–    η αποκατάσταση (ανάταξη) των συστημάτων Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης, ώστε αυτά να επανέλθουν στην καλή λειτουργική τους κατάσταση αλλά και η αναβάθμιση μέσω προσθήκης δυνατοτήτων και νέων λειτουργιών.
–    η εγκατάσταση καλωδίου οπτικών ινών κατά μήκος του έργου.
–    η προστασία των καλωδιώσεων χαλκού από κλοπές – δολιοφθορές
–    η αναβάθμιση των Σιδηροδρομικών Σταθμών μεταξύ ΟΙΝΟΗΣ – ΔΑΥΛΕΙΑΣ και μεταξύ ΔΟΜΟΚΟΥ – ΛΑΡΙΣΑΣ, και συγκεκριμένα η αντικατάσταση των υφισταμένων αλλαγών τροχιάς με αρμούς, με νέες αλλαγές συγκολλημένες επί στρωτήρων από σκυρόδεμα ή επί ξύλινων.
η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, στο τμήμα μεταξύ Χ.Θ. 29+500 (Νέα Φιλαδέλφεια) και Χ.Θ. 37+074 (Γαλλικός)

*Το έργο ανήκει διοικητικά στις Περιφέρειες: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνεται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ του ypodomes.com και η κατασκευή του βρίσκεται σε εξέλιξη.

**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου: 24


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα έργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014.


Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα