Connect with us

Αφιερώματα

8ος Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Σεπ.14): Σιδηροδρομική εργολαβία σκούπα Τιθορέα-Δομοκός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα Έργα στην Ελλάδα

Τα έργα στον σιδηροδρομικό άξονα από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη συμπυκνώνονται στο τμήμα που ξεκινά από την περιοχή της Τιθορέας περνά από το Λιανοκλάδι και φτάνει μέχρι την περιοχή του Δομοκού. Είναι τμήμα μήκους 106χλμ.

Η ιστορία των έργων ξεκινά από το 1997 ενώ ακόμα και σήμερα που μιλάμε υπολείπονται 3 χρόνια για την ολοκλήρωση των έργων και την παράδοση όλου του τμήματος στην κυκλοφορία. Στα έργα περιλαμβάνονται δύο από τις μεγαλύτερες σήραγγες στην Ελλάδα.

Η πρώτη είναι η σήραγγα Καλλιδρόμου που με μήκος 9χλμ θα γίνει η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας και η δεύτερη είναι η σήραγγα Όθρυς με μήκος 6χλμ. Ειδικότερα για την σήραγγα Καλλιδρόμου τα έργα διάνοιξης ξεκίνησαν το 1997 και ολοκληρώθηκαν το 2013 Θεωρείται κατασκευαστικά  ως μία από τις δυσκολότερες σήραγγες στον κόσμο. Η σήραγγα Όθρυος διανοίχθηκε πλήρως τον Ιούνιο του 2014.

Τα έργα χωρίστηκαν σε 6 διαφορετικές εργολαβίες που ξεκίνησαν περίπου από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας χωρίς όμως να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους καθώς άφησαν ανεκτέλεστες εργασίες. Αυτό οδήγησε στη δημοπράτηση μίας απαραίτητης εργολαβίας-σκούπας όπως ονομάστηκε προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα υπολειπόμενα έργα υποδομής αλλά και να εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση και τηλεδιοίκηση.

Τον Δεκέμβριο του 2013 υπογράφηκε περίπου ένα  1 χρόνο μετά τη δημοπράτησης της η εργολαβία  προϋπολογισμού 415εκ.ευρώ που ολοκληρώνει τα έργα εκσυγχρονισμού στον βασικό διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ανάδοχος αναδείχθηκε η Κ/Ξ  ΑΚΤΩΡ-J&P ABAΞ- ΤΕΡΝΑ με έκπτωση 8,34%. Το έργο μόλις ξεκίνησε και αν δεν έχουμε τα γνωστά Ελληνικά προβλήματα η ολοκλήρωση του θα πραγματοποιηθεί σε συνολικά 32 μήνες, δηλαδή περίπου τον Αύγουστο του 2016.

Τα έργα με την ολοκλήρωση τους θα σημάνουν και την οριστική λήξη των έργων αναβάθμισης στον άξονα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη.  Αθροιστικά το κόστος των έργων στο Τιθορέα-Δομοκός αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,5 δις ευρώ. Να σημειώσουμε πως παράλληλα τρέχει άλλη μία εργολαβία-σκούπα από Αθήνα έως  Θεσσαλονίκη για την ανάταξη της σηματοδότησης.

Από τις αρχές του 2017 με την ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται πως θα κυκλοφορούν ηλεκτροκίνητα τρένα τα οποία θα μπορούν κατά τόπους να αναπτύσσουν ταχύτητες 200χλμ/ώρα. Η χρονό-απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων μας πόλεων θα διανύεται σε κάτι παραπάνω από 3 ώρες μειώνοντας κατά πολύ τους σημερινούς χρόνους ενώ  θα εκμηδενιστούν οι ρύποι που εκλύονται σήμερα από τα πετρελαιοκίνητα τρένα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
A.ΤΙΘΟΡΕΑ-ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ
Το πρώτο τμήμα αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από Τιθορέα έως Λιανοκλάδι (Όρος Μπράλος) μήκους 56 χιλιομέτρων με Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ. μήκους 54 χιλιομέτρων.

Η νέα χάραξη διασχίζει το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους εννέα χιλιομέτρων η κάθε μία και ακολουθώντας χάραξη μέσω της πεδιάδας του ποταμού Σπερχειού καταλήγει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Σ.Σ) Λιανοκλαδίου. Έχει σχεδιασθεί για ταχύτητα 200 χλμ/ώρα και ενώ μειώνει την διαδρομή κατά 2 χιλιόμετρα ελαττώνει το χρόνο της διαδρομής Αθηνών – Θεσσαλονίκης κατά 25 λεπτά.

Στο τμήμα αυτό θα υπάρχουν τα παρακάτω μεγάλα τεχνικά έργα: 2 σήραγγες μονής γραμμής μήκους (Σήραγγα Καλλιδρόμου) 18.072,0 μέτρων, 4 Cut & Cover διπλής γραμμής συνολικού μήκους 1.120,0 μέτρων, 4 Cut & Cover μονής γραμμής συνολικού μήκους 448,0 μέτρων, 16 σιδηροδρομικές γέφυρες συνολικού μήκους 1.465,5 μέτρων, 24 ανισόπεδες διαβάσεις συνολικού μήκους 2.227,0 μέτρων και 1 νέο σιδηροδρομικό σταθμό (Σ.Σ.) στο Μώλο.

B.ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΔΟΜΟΚΟΣ
Το τμήμα αυτό αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από το σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου έως τον σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού μήκους 54 χιλιομέτρων με νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή μήκους 52 χιλιόμετρα.

Η νέα χάραξη διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6.380 μέτρων η κάθε μία και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας ανέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού μέχρι τον ομώνυμο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Έχει σχεδιασθεί για ταχύτητα 160 χλμ/ώρα και μειώνει την διαδρομή κατά 2 χιλιόμετρα και το χρόνο διαδρομής κατά 30 λεπτά.

Στο τμήμα αυτό θα υπάρχουν: 2 σήραγγες μονής γραμμής (Σήραγγα Όθρυος) 12.765,00 μέτρων, 12 σήραγγες διπλής γραμμής συνολικού μήκους 4.436,26 μέτρων, 14 Cut & Cover διπλής γραμμής συνολικού μήκους 1.254,75 μέτρων, 2 Cut & Cover μονής γραμμής συνολικού μήκους 1.260,00 μέτρων, 33 σιδηροδρομικές γέφυρες συνολικού μήκους 4.473,20 μέτρων, 7 ανισόπεδες διαβάσεις συνολικού μήκους 475,00 μέτρων και 1 νέο σιδηροδρομικό σταθμό (Σ.Σ.) στον Αγ. Στέφανο.

*Το έργο ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβάνεται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ του ypodomes.com και τα έργα είναι σε εξέλιξη.

**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου: 27

 

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα έργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014.


Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα