Connect with us

Αφιερώματα

8ος Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Σεπ.14): Φράγμα Ασωπού Κορινθίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα Έργα στην Ελλάδα

Το φράγμα του Ασωπού, το μεγαλύτερο υπό κατασκευή αναπτυξιακό έργο της Κορινθίας. Με την κατασκευή του φράγματος η υδροδότηση των αγροτικών καλλιεργειών θα γίνεται απρόσκοπτα λύνοντας το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το 2003, χρηματοδοτήθηκε η οριστική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε το 2006 και το κόστος της ανήλθε  στα 2.100.000€.  Το έργο χρηματοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 και δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2007.

Μετά τη δικαστική διαδικασία, στην οποία προσέφυγαν συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου στις 31 Οκτωβρίου 2008, όπου ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρία «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε,» με ποσοστό έκπτωσης 44,62%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε στα 58.750.000 €, από τα οποία 1.500.000 € αφορούσαν στις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που απαιτήθηκαν και τα 2.500.000 € στο κόστος των τεχνικών συμβούλων. Η σύμβασης κατασκευής του έργου έγινε στις 14 Ιουλίου του 2010. Ο απαιτούμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες από την έναρξή του. Το έργο παρουσιάζει καθυστερήσεις  έχει εισέλθει πλέον στην κατηγορία, “παγωμένα” και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Σε αυτή τη φάση το έργο παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις οδηγούν το έργο σε ολοκλήρωση το 2015.

 Με την κατασκευή του φράγματος αξιοποιούνται τα νερά του ποταμού Ασωπού αρδεύοντας 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, στην πεδινή Κορινθία, και θα εξυπηρετηθούν περισσότερες από 4.000 αγροτικές οικογένειες.Με το φράγμα Ασωπού εξασφαλίζεται η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με νερό άρδευσης, άριστης ποιότητας, δίνοντας έτσι νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας, προστατεύοντας παράλληλα τις πεδινές γεωτρήσεις από τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης.

 

Το έργο του φράγματος του Ασωπού, είναι όχι μόνο αρδευτικό, υδρευτικό αλλά και τουριστικό. Η δε λίμνη, ανάντη του φράγματος, μήκους 6,0 περίπου χιλιομέτρων, θα είναι πόλος έλξεως των επισκεπτών επηρεάζοντας συγχρόνως και το μικροκλίμα της περιοχής. Η κατασκευή του φράγματος θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη της περιοχής, της Κορινθίας και της Πελοποννήσου γενικότερα. Για την λειτουργία του φράγματος και των λοιπών έργων απαιτείται φορέας διαχείρισης ο οποίος θα καθορίζει του όρους αξιοποίησης του φράγματος και της περιοχής, της εκμετάλλευσης του υδάτινου δυναμικού και όλων των συναφών έργων.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή χωμάτινου φράγματος στον ποταμό Ασωπό Ν. Κορινθίας ύψους 68 μέτρων, που κατασκευάζεται στα όρια των Δήμων Συκιωνίων και Βέλου, ανάμεσα στα χωριά Παραδείσι και Στιμάγκα. Συγκεκριμένα βρίσκεται 2 χλμ περίπου ΝΑ του οικισμού Παραδείσι και 4χλμ περίπου ΒΔ από τον οικισμό Στιμάγκα.

Επίσης θα κατασκευαστούν όλα τα συναφή έργα του φράγματος (εκτροπής, εκκενώσεως, υπερχειλίσεως, υδροληψίας κ.λ.π) καθώς και τα έργα του αγωγού μεταφοράς του νερού στις προς αξιοποίηση περιοχές και της οδοποιίας για την αποκατάσταση τη οδικής επικοινωνίας.

Το μήκος της στέψης του φράγματος θα είναι 425μ, το μέγιστο πλάτος στη βάση του θα φθάνει τα 450μ, ενώ ο όγκος του επιχώματος θα είναι 4.000.000 κυβικά μέτρα. Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης του φράγματος θα είναι 29.100.000 κυβικά μέτρα και με τη συνεχή ροή του ποταμού υπολογίζεται ότι θα αξιοποιούνται 41.000.000 κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο. Για τη μεταφορά του νερού προς τα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης, προβλέπεται κατασκευή κεντρικού αγωγού μήκους 4.100 μέτρων και διατομής 1,2 μέτρων.

*Το έργο ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, περιλαμβάνεται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ του ypodomes.com και η κατασκευή του προχωρά με προβλήματα.


**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου: 12


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα εργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014


Πηγή: ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα