Connect with us

Αφιερώματα

8ος Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Σεπ.14): Φράγμα Αποσελέμη Ηρακλείου Κρήτης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα Έργα στην Ελλάδα

Έργο με μεγάλη ιστορία είναι και η κατασκευή του Φράγματος Αποσελέμη στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης. Οι πρώτες μελέτες για το έργο ξεκίνησαν το ..1972 ενώ η οριστική μελέτη του φράγματος πραγματοποιήθηκε το 2000. Η κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη δημοπρατήθηκε στις 14-12-2004, ο πρώτος διαγωνισμός έγινε στις 17-2-2005, η κατακύρωση έγινε 1-4-05 και ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με θετικό πόρισμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο την 1-6-2005.

Συνολικά τρία έργα αποτελούν το μεγάλο έργο του φράγματος με γενικό τίτλο «ΎΔΡΕΥΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ» που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 185εκ.ευρώ. Τα τρία έργα είναι με σειρά αρχαιότητας τα παρακάτω:
–  Κατασκευή φράγματος Αποσελέμη» με αντικείμενο τη κατασκευή χωμάτινου φράγματος ύψους62 μ.,  με τα συναφή του έργα, το οικονομικό αντικείμενο του οποίου  μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 38 εκ.ευρώ, και
– «Εργασίες εκτροπής και  μεταφοράς υδάτων και κατασκευή αγωγών και διυλιστηρίων» ,  το οικονομικό αντικείμενο του οποίου μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 78 εκ.ευρώ.
– Έργα ενίσχυσης ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη από το Οροπέδιο Λασιθίου»  προϋπολογισμού  68.8εκ.ευρώ  που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει προθεσμία περαίωσης 32 μήνες. Την σύμβαση εκτελεί η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ     με έκπτωση 32,14%.
-Εργασίες παρακολούθησης πρώτης πλήρωσης ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη». προϋπολογισμού 5,2εκ.ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια και ολοκλήρωση της εργολαβίας του βασικού έργου που είναι ο ταμιευτήρας και πρέπει τώρα ο ανάδοχος να προχωρήσει τις διαδικασίες για να γεμίσει νερό το φράγμα. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ με προσφορά έκπτωσης 15%.

Το έργο συνολικά αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2016. Το έργο του Φράγματος Αποσελέμη όταν λειτουργήσει πλήρως θα λύσει οριστικά τα προβλήματα ύδρευσης της Ανατολικής Κρήτης και των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων Ηρακλείου και του Αγ. Νικολάου, καθώς των τουριστικών  περιοχών που βρίσκονται ανάμεσά τους.  

Με τα  έργα ενίσχυσης του ταμιευτήρα εξασφαλίζεται η πλήρωση του φράγματος με τα πλεονάζοντα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου , μέσω υπόγειας σήραγγας η οποία δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα και δεν υποβαθμίζει αισθητικά την ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους  περιοχή.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο αποτελείται από:
– Το φράγμα ύψους 55 μέτρων με ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 27.100.000 μ3 νερού
– Τα έργα ενίσχυσης ταμιευτήρα Αποσελέμη από Οροπέδιο Λασιθίου
– Την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού δυναμικότητας 110.600μ3/ημέρα
– Τον αγωγό μεταφοράς νερού από το φράγμα στο Ηράκλειο με αγωγό και σήραγγες
– Τον αγωγό μεταφοράς νερού από το διυλιστήριο στον Αγιο Νικόλαο με αγωγό και σήραγγα. Η μέση ετήσια απολήψιμη ποσότητα για ύδρευση είναι 17.000.000 κυβικά μέτρα νερού.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ
Με τη λειτουργία του Φράγματος θα υδροδοτούνται οι πόλεις του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου καθώς και έξι Δήμοι και δεκαεννέα οικισμοί κατά μήκος του άξονα Λινοπεράματα-Ηράκλειο-Χερσόνησος- όρια Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου-Νεάπολη-Αγιος Νικόλαος-Ελούντα. Τα έργα θα αποτελέσουν, ένα ενιαίο σύστημα υδροδότησης το οποίο θα έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ανεπάρκειας νερού μέχρι το έτος 2035.

Εκτιμάται ότι κατά το έτος αυτό οι ανάγκες ύδρευσης στις προς υδροδότηση περιοχές θα αντιστοιχούν σε μόνιμο πληθυσμό 264.000 κατοίκων καθώς και σε 125.000 ξενοδοχειακές κλίνες.

Τονίζεται επίσης ότι τα προς κατασκευή έργα έχουν και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, διότι χρησιμοποιούνται μεταξύ των άλλων και οι πλημμυρικές παροχές του Οροπεδίου Λασιθίου, το οποίο σε περιπτώσεις εντόνων βροχοπτώσεων κατακλύζεται.

Εξασφαλίζεται νερό πολύ καλής ποιότητας, σε σχέση με το υπάρχον, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της ΕΟΚ για νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (ύδρευση).

Με την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη στην περιοχή Ποταμιές πεδιάδος, γίνεται ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, επιφανειακών και υπόγειων, όπως απαιτεί η αειφόρος ανάπτυξη. Γίνεται δηλαδή εκμετάλλευση των βροχοπτώσεων και μειώνεται η χρήση των γεωτρήσεων που αποδίδουν και κακής ποιότητας νερό.

*Το έργο ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κρήτης, περιλαμβάνεται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ του ypodomes.com και η κατασκευή των έργων τρέχει με μικρές καθυστερήσεις.

**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου: 24


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα εργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πηγή: ypodomes.com

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps