Connect with us

Αφιερώματα

8ος Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Σεπ.14): Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μαλιακός-Κλειδί

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα Έργα στην Ελλάδα

Ο αυτοκινητόδρομος Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ξεκινά από το τέλος του Μαλιακού Κόλπου (Ράχες Φθιώτιδας), περνά από τον Βόλο, τη Λάρισα και την Κατερίνη πριν καταλήξει στην περιοχή Κλειδί Ημαθίας σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Το έργο είναι με τη μέθοδο της παραχώρησης και προβλέπει εκμετάλλευση από ιδιωτικές εταιρείες για χρονική περίοδο 30 ετών και μερική χρηματοδότηση από το Κράτος και από την παραχωρησιούχο εταιρεία.

Είναι το πιο προχωρημένο από όλα τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους με παραχώρηση καθώς τα έτοιμα τμήματα είναι σε μήκος 205χλμ.Το κυρίως έργο όμως είναι η μετατροπή σε κλειστό αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα και ειδικότερα στις περιοχές Τέμπη και Πλαταμώνα με την κατασκευή 3 μεγάλων σηράγγων 2, 6 και 3 χιλιομέτρων ή συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων.

Το μήκος του έργου εκτίνεται σε 230 χιλιόμετρα διαιρούμενο σε 3 Περιφέρειες (Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,3 δις ευρώ και χρηματοδοτείται με  Ίδια Κεφάλαια, Δανεισμό, Κρατική Ενίσχυση και Εκμετάλλευση.

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2005 και η σύμβαση υπογράφηκε στα μέσα του 2007. Ανάδοχο σχήμα είναι η κοινοπραξία των εταιριών Vinci, Hochtief,  ΑΕΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, ΑΘΗΝΑ, J&P ΑΒΑΞ. Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2007.

Το έργο αντιμετώπισε στην αρχή κάποια σοβαρά προβλήματα με φαινόμενα κατολίσθησης στα Τέμπη (το 2010 έμειναν κλειστά για διάστημα 5 μηνών), τις απαλλοτριώσεις που δεν ήταν ώριμες όταν ξεκίνησαν τα έργα και φυσικά την υποχρηματοδότηση που οδήγησε στην διακοπή των εργασιών τον Ιούνιο του 2011. Μέχρι τότε είχε επιτευχθεί η διάνοιξη στις 2 πρώτες σήραγγες 2 και 6 χιλιομέτρων.

Κατά την περίοδο που το έργο ήταν επισήμως σταματημένο οι εργασίες συνεχίστηκαν με μειωμένους ρυθμούς, επι της ουσίας όμως το έργο δεν σταμάτησε ποτέ. Στις 17  Δεκέμβριο του 2013 υπογράφηκε η νέα σύμβαση και τα έργα ξεκίνησαν και πάλι. Μεγάλος στόχος είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2015, δηλαδή σε περίπου 11 μήνες.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο έχει διανοιχθεί πλήρως και τη τρίτη σήραγγα (Τ3) μήκους 3χλμ, γνωστή και ως σήραγγα Πλαταμώνα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το “ντύσιμο” στις σήραγγες, να ετοιμαστούν τα ανοιχτά τμήματα που υπάρχουν και να γίνει το τελικό κούμπωμα τόσο με τις σήραγγες, όσο και με τον αυτοκινητόδρομο πριν και μετά τα έργα, δηλαδή με τον Ευαγγελισμό και τη Σκοτίνα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η Συνολική Πρόοδος του Έργου βρίσκεται στο 85% , και αφορά νέα τμήματα αυτοκινητόδρομου: 33% (σήραγγες 86%), υφιστάμενα τμήματα αυτοκινητόδρομου: 100 %. Την καρδιά του Έργου αποτελούν οι τρεις σήραγγες. Η σήραγγα Τ2 με τη λειτουργία της θα γίνει η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα με μήκος 6 χιλιόμετρα.

Αναβάθμιση Υφιστάμενων Τμημάτων
    Η αναβάθμιση των υφιστάμενων τμημάτων του Αυτοκινητοδρόμου έχει ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος του Έργου ως εξής:
    Ασφαλτοστρώσεις άνω των 4.000.000 τ.μ.
    Νέα διαγράμμιση σε όλο το μήκος της οδού (περί τα 300.000 τ.μ.)
    200.000 μ. στηθαία ασφαλείας έχουν αποκατασταθεί
    12.000 μ. περίφραξης έχουν τοποθετηθεί
    Πλήρη αποκατάσταση του πρασίνου και του συστήματος άρδευσης
    Πλήρη αποκατάσταση του φωτισμού της οδού
    Εγκατάσταση τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης ανά 2 χλμ.
    Εγκατάσταση συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που ελέγχει τους κόμβους του έργου
    Λειτουργία συστήματος μέτρησης της κυκλοφορίας
    Εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών
    Εγκατάσταση συστήματος προστασίας από βραχοπτώσεις στα Τέμπη
   Καθαρισμός και Αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος αποχέτευσης – αποστράγγισης, καθώς και καθαρισμός και αποκατάσταση των φθορών σε 500 υφιστάμενους οχετούς απορροής ομβρίων σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου και της Παλαιάς Εθνικής Οδού
    Αναβάθμιση 27 χώρων στάθμευσης μέσω της κατασκευής και λειτουργίας τουαλετών και της εγκατάστασης τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης

Όλες οι εργασίες ανακατασκευής του υφιστάμενου οδικού δικτύου έχουν ολοκληρωθεί. (2,5 μήνες νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος)

Το έργο ανήκει διοικητικά στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνεται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ του ypodomes.com και η κατασκευή του έργου είναι σε εξέλιξη.

 

**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου: 15 


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα έργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014


Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα