Connect with us

Αφιερώματα

8ος Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Σεπ.14): Αεροδρόμιο Μακεδονία, Αναβάθμιση-επέκταση διαδρόμου 10-28

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Κατάλογο με τα Μεγάλα Έργα στην Ελλάδα

Τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης είναι τα μακροβιότερα έργα σε Αεροδρόμιο σε όλη την επικράτεια.  Η δημοπράτηση και η σύμβαση του έργου για την επέκταση του διαδρόμου 10-28 κατά 1.000 μέτρα στη θάλασσα έγινε το 2005. Η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2005 με αρχική παράδοση τον Ιούλιο του 2011.

Αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς υπήρξαν αντιδράσεις, υποχρηματοδότηση κλπ. Όμως ο κύριος λόγος των χρονικών καθυστερήσεων ήταν η αλλαγή τοποθεσίας για την προμήθεια  και μεταφορά των υλικών επίχωσης στον πυθμένα για την επέκταση του διαδρόμου που από την κοντινή περιοχή του Αγγελοχωρίου που είχε αρχικά αποφασιστεί μεταφέρθηκε στην παραλία του Λιτόχωρου..

Μετά και την νέα παράταση που δόθηκε το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 εφόσον δεν έχουμε άλλα παρατράγουδα. Το σημαντικό είναι πως το έργο τελικά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο του υπάρχοντος διαδρόμου (βλέπε παρακάτω) και ακολούθως να τελειώσει το σύνολο της αναβάθμισης. Η τελευταία παράταση που δόθηκε στο έργο ήταν για τις 31.12.2015. Ανάδοχος του έργου είναι η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ.

Εκτός από το κύριο έργο γίνεται και επέκταση του παράλληλου τροχιόδρομου. Για την κατασκευή των δύο διαδρόμων επιχωματώνεται θαλάσσιο τμήμα μήκους 1.064 μέτρων και πλάτους 450 μέτρων. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ήταν 246 εκατ. ευρώ, αλλά η συμβατική του αξία μειώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ με την προσφορά που έδωσε ο ανάδοχος «ΚΞ Άκτωρ-Αθηνά ΑΤΕ», ενώ με τις συμπληρωματικές συμβάσεις έχει φτάσει μέχρι σήμερα περίπου στο ποσό των 163εκ.ευρώ.

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ
Εκτός από την επέκταση του διαδρόμου 10-28 στη θάλασσα υπάρχει και ένα εξίσου σημαντικό συμπληρωματικό έργο αυτό της αναβάθμισης του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10-28. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΕΤΕΘ με έκπτωση που έφτασε στο 40,18% του αρχικού προϋπολογισμού των 38.745.000 ευρώ.

Με το έργο αυτό το υφιστάμενο χερσαίο τμήμα του διαδρόμου 10-28 αποκτά τα ίδια λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά με το νέο τμήμα που κατασκευάζεται στη θάλασσα, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εκτεταμένος διάδρομος, ο οποίος θα μπορεί να δέχεται με ασφάλεια όλα τα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων και των υπερατλαντικών.

Το έργο υπογράφηκε στις αρχές του 2013 και το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014. Εδώ υπήρξε σοβαρή εμπλοκή λόγω εύρεσης οβίδων από τον β` Παγκόσμιο Πόλεμο πράγμα που οδήγησε την ΕΤΕΘ σε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας. Ενώ οι εξελίξεις τρέχουν το έργο πήρε προς το παρόν παράταση για ολοκλήρωση μέχρι τις 3 Μαρτίου 2015. Ωστόσο θεωρείται άγνωστο πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη εργολαβία. Φορέας Υλοποίησης των 2 έργων είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Το έργο της επέκτασης έχει ως αντικείμενο την επέκταση του διαδρόμου κατά 1.000 μέτρα στη θάλασσα, καθώς και την επέκταση σε αντίστοιχο μήκους του παράλληλου τροχόδρομου.

Για την κατασκευή των δύο διαδρόμων θα επιχωματωθεί θαλάσσιο τμήμα μήκους 1.064 μέτρων και πλάτους 450 μέτρων, ενώ την κατασκευή θα θωρακίζει περιμετρικό τείχος. Το έργο συγχρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και από κοινοτικούς πόρους.

Αναφορικά με το χερσαίο υφιστάμενο τμήμα του διαδρόμου 10-28, με μήκος 2.440 μέτρα, θα ανακατασκευαστεί πλήρως, ώστε να έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, αντοχή και φωτοσήμανση με τον διάδρομο της επέκτασης, στον οποίο θα κουμπώσει. Θα γίνουν εργασίες εξυγίανσης, οδοστρωσίας και κατασκευής νέου αντιολισθηρού τάπητα.

*Τα έργα ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ  του ypodomes.com και η κατασκευή των έργων είναι σε εξέλιξη.

**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση των έργων:  Έργο 1: 15 μήνες Έργο 2: 6 μήνες


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα έργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014


Πηγή: ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα