Connect with us

Αφιερώματα

8ος ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ: Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου ξεκινά η αναλυτική παρουσίαση των έργων

Δημοσιεύθηκε

στις

Φτάνει η ώρα για τους νέους καταλόγους του ypodomes.com για τα μεγάλα έργα!

To ypodomes.com πάντα πιστό στο ραντεβού με τους αναγνώστες του σας ανακοινώνει πως φτάνει η ώρα για τον νέο 6μηνο ανανεωμένο 8ο κατά σειρά ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΑ και τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ!

Οι δύο κατάλογοι καταγράφουν τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από τους προηγούμενους καταλόγους που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο του 2014. Στους 6 μήνες που μεσολάβησαν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές τόσο στα έργα του καταλόγου καθώς νέα έργα θα τα δούμε να εισέρχονται στον  κατάλογο και άλλα εξέρχονται καθώς η λειτουργία τους είναι γεγονός!

Περισσότερα από 10 νέα μεγάλα έργα έχουν ενταχθεί στον 8ο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ενώ λιγότερα από 4 είναι τα έργα που ολοκληρώθηκαν και αποχώρησαν από αυτόν. Η δημοσίευση των 2 μεγάλων 6μηνιαίων καταλόγων του ypodomes.com θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα:

«Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΑ» θα δημοσιευτεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2014. Είναι ο μεγάλος κατάλογος του ypodomes.com που δημοσιεύεται κάθε εξάμηνο.

«Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ» θα δημοσιευτεί στις 2 Οκτωβρίου 2014.

Οι δύο κατάλογοι από το 2008 καταγράφουν την πραγματικότητα των υπό κατασκευή έργων στην Ελλάδα ενώ βλέπουμε πόσο ρευστά είναι τα χρονοδιαγράμματα με τα έργα να αλλάζουν συνεχώς την ημερομηνία ολοκλήρωσης τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που έργα έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται από το 2002 (όπως το έργο στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού) και που εξακολουθούν να κατασκευάζονται και αλλά που έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους αλλά παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις και έχουν ως επακόλουθο μεγάλες παρατάσεις. Παρακάτω σας παραθέτουμε τι περιλαμβάνουν οι 2 μεγάλοι κατάλογοι του ypodomes.com.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΑ
Ο κατάλογος αυτός δημοσιεύεται κάθε 6 μήνες και καταγράφει όλα τα μεγάλα υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες έργων. Έργα: οδικά, μετρό, αστικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικά, ενέργειας κλπ. Είναι ο μοναδικός κατάλογος του είδους του στην Ελλάδα και στόχος του είναι εκτός από την καταγραφή, η κατανόηση και η ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη των έργων 2 φορές τον χρόνο.

Σε αυτόν τον κατάλογο έχουμε εισάγει ένα σημαντικό όρο: Για να «υπάρχει» ένα έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής. Η διαφορά είναι πως στους προηγούμενους καταλόγους υπήρχαν και έργα τα οποία ήταν σε διαγωνιστική διαδικασία (ή δημοπράτηση) και είχαν αναδόχους αλλά δεν είχε η σχετική σύμβαση. Από αυτόν εδώ τον κατάλογο αυτό καταργείται.

Μέσα στον κατάλογο θα δείτε τον τίτλο του έργου, τον προϋπολογισμό, τον φορέα υλοποίησης, τον ανάδοχο, την έκπτωση που έχει δώσει καθώς και την προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου.

Η επιλογή των έργων γίνεται με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια. Υπάρχει ο όρος του να έχουν προϋπολογισμό άνω των 20εκ.ευρώ για να θεωρούνται «μεγάλα έργα». Εξαίρεση στον κανόνα αυτό γίνονται για έργα μικρότερου κόστους αλλά είτε αποτελούν σημαντική εθνική υποδομή (έργα σε αεροδρόμια, λιμάνια κλπ) είτε είναι υπερτοπικά.

Μέσα στον κατάλογο θα δείτε και κάποιες σημάνσεις. Η σήμανση «ΠΑΓΩΜΕΝΟ» είναι για έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή αλλά έχουν σταματήσει για διάφορους λόγους (οικονομικοί, κρίση, περιβαλλοντικοί κλπ). Η σήμανση «ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ» είναι για έργα που είναι υπό κατασκευή αλλά η ενημέρωση είναι ελλιπής  είτε από τον φορέα υλοποίησης είτε από το ανάδοχο σχήμα.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Ο δεύτερος κατάλογος του ypodomes.com είναι εκείνος που παρουσιάζει τα μελλοντικά έργα που πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα. Είναι πλέον αναβαθμισμένος καθώς παρουσιάζει εκτός από τα έργα-μακέτες και τα έργα-εξαγγελίες που πολλές φορές δεν τα βλέπουμε να  κατασκευάζονται ποτέ και κάτι νέο.

Το νέο σε αυτόν τον κατάλογο είναι πως παρουσιάζει και τα έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία (ή δημοπράτηση αν θέλετε). Δηλαδή θα βρείτε έργα τα οποία είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν και έχουν συγκεκριμένη (με επίσημη ανακοίνωση του φορέα υλοποίησης) ημερομηνία είτε έχει διεξαχθεί η δημοπράτηση και είτε είμαστε σε αναμονή διακήρυξης αναδόχου είτε υπάρχει ανάδοχος αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση κατασκευής.

Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ποια έργα αυτή την εποχή δημοπρατούνται και θα αποτελέσουν την νέα γενιά έργων υπό κατασκευή.

Στα «κλασσικά» του καταλόγου και έργα που έχουν εξαγγελθεί, ανακοινωθεί, υπολογισθεί αλλά πρόκειται να δημοπρατηθούν σε πιο μελλοντικό χρόνο. Ο μελλοντικός χρόνος μπορεί να ποικίλλει από 6 μήνες μέχρι 6 χρόνια.

Όπως και στον μεγάλο κατάλογο με τα υπό κατασκευή έργα έτσι και σε αυτόν τα υπολογισμένα χρονοδιαγράμματα συνεχώς αλλάζουν είτε λόγω βιαστικών εξαγγελιών, είτε λόγω αλλαγής πλάνων,  έλλειψη χρηματοδότησης, αστοχιών, απαλλοτριώσεων, ατελείωτων μελετών και ότι άλλο μπορεί να συμβεί σε ένα έργο στην Ελλάδα.

Από τις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου θα έχετε και πάλι την ευκαιρία να διαβάσετε με ξεχωριστή παρουσίαση-δημοσίευση όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στον νέο μεγάλο 8ο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ στην Ελλάδα. Σε κάθε δημοσίευση θα διαβάσετε την πρόοδο κατασκευής του  κάθε έργου καθώς και το φυσικό αντικείμενο εργασιών αλλά και όλες τις λεπτομέρειες ή ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Μείνετε καθημερινά μαζί μας γιατί έρχονται οι 2 ανανεωμένοι μεγάλοι κατάλογοι του ypodomes.com γεμάτοι με πληροφορίες και –τι άλλο- μεγάλα έργα!

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα