Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Πάνω από 740 χιλ. αυτόνομα οχήματα θα εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά το 2023

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκίνητο με αυτόνομη οδήγηση

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της αυτόνομης οδήγησης, αν και η αγορά των αυτοκινούμενων οχημάτων μακράν απέχει από το να αποτελεί μια ώριμη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2023 αναμένεται ότι περισσότερα από 740.000 οχήματα, με εξοπλισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την αυτόνομη οδήγηση χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, θα μπουν στην παγκόσμια αγορά από 137.129 το 2018. Να σημειωθεί ότι οι καθαρές προσθήκες αντιπροσωπεύουν την ετήσια αύξηση του αριθμού των οχημάτων, που διαθέτουν υλικό για αυτόνομη οδήγηση και όχι πωλήσεις φυσικών μονάδων.

Σύμφωνα με την Gartner, Inc. το 2019, οι καθαρές προσθήκες αυτοκινούμενων οχημάτων για το τρέχον έτος θα είναι 332.932. Η ανάπτυξη της αγοράς της αυτόνομης οδήγησης θα προέλθει κυρίως από τη Βόρεια Αμερική, την ευρύτερη περιοχή της Κίνας και τη Δυτική Ευρώπη, καθώς οι χώρες στις περιοχές αυτές θα είναι οι πρώτες, που θα εισάγουν κανονισμούς γύρω από την αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης

“Δεν υπάρχουν αυτόνομα οχήματα εκτός του σταδίου έρευνας και ανάπτυξης που κινούνται σήμερα στους δρόμους. Σήμερα υπάρχουν μόνο οχήματα με περιορισμένες αυτόνομες δυνατότητες, όμως εξακολουθούν να βασίζονται στην επίβλεψη ενός ανθρώπου οδηγού. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα οχήματα διαθέτουν υλικό, συμπεριλαμβανομένων κάμερας, ραντάρ, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αισθητήρες lidar, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πλήρη αυτονομία. Με μια ενημέρωση λογισμικού “over-the-air”, τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να αρχίσουν να λειτουργούν σε υψηλότερα επίπεδα αυτονομίας, γι’ αυτό τα χαρακτηρίζουμε ως ‘autonomous-ready’”, αναφέρει η Gartner.

Επαγγελματική χρήση

Ενώ η πρόβλεψη για την αγορά της αυτόνομης οδήγησης στα οχήματα για προσωπική χρήση είναι θεαματική, οι καθαρές προσθήκες των αυτόνομων επαγγελματικών οχημάτων παραμένουν χαμηλές σε απόλυτες τιμές. Ο αριθμός των οχημάτων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αυτόνομη οδήγηση χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη στον τομέα των καταναλωτών αναμένεται να φθάσει το 325.682 το 2020, ενώ ο εμπορικός τομέας θα φτάσει μόλις τα 10.590.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, σήμερα δεν υπάρχουν χώρες με ενεργούς κανονισμούς, που αφορούν την αυτόνομη οδήγηση, γεγονός που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και τη χρήση τους. “Οι εταιρείες δεν θα αναπτύξουν αυτόνομα οχήματα μέχρι να είναι σαφές ότι μπορούν να λειτουργούν νόμιμα χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες ευθύνονται για τις ενέργειες του οχήματος κατά την αυτόνομη λειτουργία”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Hardware

Οι αναλυτές προβλέπουν, επίσης, ότι μέχρι το 2026, το κόστος των αισθητήρων που απαιτούνται για την αυτόνομη λειτουργία οδήγησης θα είναι περίπου 25% χαμηλότερο από το 2020. Ακόμη και με μια τέτοια πτώση, αυτές οι συστοιχίες αισθητήρων θα εξακολουθούν να έχουν απαγορευτικά υψηλό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, προηγμένη αυτόνομη λειτουργικότητα θα είναι διαθέσιμη μόνο σε οχήματα υψηλής ποιότητας.

 

Πηγή: sepe.gr

image_print

News in English

Egnatia Odos ready to launch contactless payments mobile app

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Egnatia Odos is introducing a new upgraded contactless payment service. In collaboration with one of the world’s most prominent road service companies, the Canadian IBI Group, drivers will be able to use the new Egnatia Pay App using a QR code, without the need to come into physical contact with the toll stations’ employees.

Egnatia Pay Mobile App is an application that responds to modern customer services standards. The operation is easy: drivers approaching the toll station is directed to a payment lane. There, they display the QR Code on their mobile phones, the toll fee will be deducted allowing them to continue their journey.

How it works for toll stations and subscribers

Once installed on the toll stations, Egnatia Pay App will be available for Android and iPhone devices. From there, anyone who wants to download it for free can register and start using it.

It will be valid for those who are already subscribers and have been supplied with Egnatia cards and in the future for those who choose Egnatia pass transceivers, as it will be connected to the wireless device (the device is available by Egnatia Odos SA). It is worth noting that the application will integrate all discount policies given to Egnatia card holders and e-pass transceivers.

The application is expected to be launched in the summer 2020 and will significantly benefit both local communities along the motorway axis and frequent users.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Δωρεά ύψους 5 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο ΔΕΗ ηλεκτρικό ρεύμα

Μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας, μέρος της δωρεάς της ΔΕΗ Α.Ε. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, αφίχθηκε νωρίτερα το πρωί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ειδικά ναυλωμένη πτήση.

Το υγειονομικό υλικό που παραλήφθηκε σήμερα, αποτελείται από 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12,022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec.

Παρόντες στην παραλαβή του υλικού ήταν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μετά την παραλαβή του υλικού, έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και στο πρόσωπό τους όλους τους εργαζομένους και την εταιρεία, για την πολύ σημαντική βοήθεια αυτών των εξειδικευμένων υλικών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είμαστε υπόχρεοι και ευγνώμονες και όλα αυτά θα πάνε απ’ ευθείας στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., που τα έχουν ανάγκη.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη ΔΕΗ για αυτή την πρωτοβουλία της. Μια πρωτοβουλία που στηρίζει την ευρύτερη εθνική μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Και για να το σκεφτούμε όλοι καλά τι κάνει η ΔΕΗ: παίρνει 0.8 ευρώ από τους λογαριασμούς του καθενός μας κάθε χρόνο, μαζεύει 5 εκατ. ευρώ – γιατί είχε 6.5 εκατ. πελάτες – και στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με πολύ λίγα χρήματα από τον καθένα μας, από κάθε πελάτη της δηλαδή, στηρίζει αυτή τη μεγάλη μάχη. Μπράβο ξανά!»

Γ. ΣΤΑΣΣΗΣ: Στη ΔΕΗ αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προμηθεύσουμε το ΕΣΥ με πάνω από 40 τόνους εξειδικευμένο υλικό προστασίας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας, που δίνουν τη μάχη αυτή τη στιγμή, για να μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να μπορούν να περιθάλψουν καλύτερα τους αγαπημένους μας ανθρώπους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία για τη χώρα μας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Πληροφορίες στον ιστό αναζητά 1 στους 2 Έλληνες για ιατρικά θέματα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Laptop

Ως πηγή πληροφόρησης για μία σειρά ζητημάτων, που σχετίζονται με την υγεία, χρησιμοποιούν πλέον το Διαδίκτυο οι πολίτες, παγκοσμίως. Οι Έλληνες ακολουθούν πιστά τις διεθνείς τάσεις: το 2019 ένας στους δύο πολίτες (50%), ηλικίας 16-74 ετών, αναζήτησε πληροφορίες για θέματα υγείας στον παγκόσμιο ιστό.

Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 47%, όπως και το 2016. Συνολικά, το ποσοστό των πολιτών, που στρέφονται στο Internet για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την υγεία, αυξάνεται σταδιακά στην Ελλάδα: το 2010 το 22% των Ελλήνων χρηστών αναζήτησε online πληροφορίες για ιατρικά θέματα.

Οι ελληνικές επιδόσεις βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο Κοινοτικό όρο, καθώς το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που το 2019 αναζήτησε online ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τραυματισμούς, ασθένειες, διατροφή, ανερχόταν σε 53%. Το 2018, το 51% των Ευρωπαίων πολιτών αναζητούσε στο Διαδίκτυο στοιχεία για ιατρικά ζητήματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν μόλις 34%.

Σύμφωνα με την επίσημη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η online αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία είναι πιο δημοφιλής στη Φινλανδία, η οποία καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών, που ψάχνουν στο Internet στοιχεία για ιατρικά θέματα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το 2019 το 76% των χρηστών του Διαδικτύου στη Φινλανδία έκανε online αναζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με την υγεία τους.

Τα υψηλότερα ποσοστά

Εξίσου υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ολλανδία, με τους Ολλανδούς πολίτες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τους χρήστες που αναζητούν online πληροφορίες σε θέματα υγείας (74%), με την Κύπρο να ακολουθεί (69%), τη Δανία να έπεται (67% ) και τη Γερμανία να βρίσκεται στην πέμπτη θέση (66%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2019, στη Βουλγαρία (30%), τη Ρουμανία (31%), την Ιταλία (35%), την Πολωνία (47%), τη Λετονία και τη Σλοβενία (και τα 48%). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία στο Διαδίκτυο, ενώ το Λουξεμβούργο έχει τη μικρότερη αντίστοιχη αύξηση.

Η Eurostat διαπιστώνει ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο των πολιτών, που αναζητούν ηλεκτρονικές πληροφορίες για την υγεία, έχει αυξηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στην Κύπρο (+53 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από την Κροατία (+37), την Τσεχία (+36) και την Ελλάδα (+35). Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+4 ποσοστιαίες μονάδες), τη Γαλλία (+13), την Ιταλία (+14) και τη Ρουμανία (+ 15).

Πηγή: sepe.gr

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα