Connect with us

Επικαιρότητα

6+3 πολύ μεγάλα έργα οδηγούνται προς δημοπράτηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα μεγάλα έργα οδηγούνται σε υλοποίηση

Σε μεγάλη αναμονή είναι πλέον οι ισχυρές τεχνικές εταιρείες της χώρας. Κάτι η μετάβαση από το ένα στο άλλο, κάτι το μειωμένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις στην παραγωγή νέων μεγάλων έργων.

Όπως φαίνεται όμως τους επόμενους μήνες αυτό θα τελειώσει. Όπως έχουμε καταγράψει εδώ στο ypodomes.com, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, οπότε και ανοίγει η δημοπράτηση για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, θα ακολουθήσει μία σειρά από μεγάλα τρανταχτά έργα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για την βελτίωση των υποδομών της χώρας αλλά και για την επιβίωση των τεχνικών εταιρειών.

ΚΑΣΤΕΛΙ
Το νέος Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί σε λιγότερο από 1 μήνα και το κόστος του φτάνει τα 800εκ.ευρώ. Στις 11 Νοεμβρίου θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν για τα επόμενα 30 χρόνια την κατασκευή και τη διαχείριση του νέου μεγάλου αεροδρομίου της Κρήτης. Οι πληροφορίες μιλούν για τρανταχτές συμμετοχές. Απομένει να το δούμε.

ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ
Στις 27 Ιανουαρίου θα δημοπρατηθεί το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος. Με μήκος 75χλμ και κόστος 443εκ.ευρώ, θα είναι το μεγαλύτερο εν ενεργεία δημόσιο οδικό έργο της χώρας. Σε αυτό περιμένουμε να δημιουργηθούν μεγάλες συμμαχίες για την αναδοχή του και να δοθούν σκληρές μάχες.

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ 4- ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ
Στις αρχές του χρόνου αναμένεται σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες να ξεκινήσει η α`φάση του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο έργο Μετρό της τρέχουσας δεκαετίας και το νέο μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας. Με κόστος 1,2δις ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) θα συγκεντρώσει το καθολικό ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Προ των πυλών η δημοπράτηση, που θα γίνει αν όλα πάνε καλά στις αρχές του έτους. Το κόστος δεν είναι τεράστιο (περίπου 100εκ.ευρώ) αλλά πρόκειται για εμβληματικό έργο που πρόκειται να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης. Φορέας υλοποίησης είναι η Αττικό Μετρό και με τις ευλογίες του Ιδρύματος Ωνάση αναμένεται να έχει πολλές συμμετοχές.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-ΡΙΟ-ΜΠΟΖΑΪΤΙΚΑ
Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει το σιδηροδρομικό τμήμα που φτάνει μέσα πλέον στην πόλη της Πάτρας. Έργο στρατηγικό που θα βοηθήσει να φτάσουμε στην τελική αναβάθμιση του σιδηρόδρομου και προπομπός του τελευταίου έργου που θα φτάσει το σύγχρονο σιδηρόδρομο στο κέντρο και το λιμάνι της Πάτρας. Με κόστος 170εκ.ευρώ είναι σίγουρο πως θα τραβήξει όλες τις μεγάλες εταιρείες αλλά πιθανότατα και κοινοπραξίες μεσαίων εταιρειών. Η προκήρυξη της δημοπράτησης αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ
Στα τελευταία στάδια προετοιμασίας το έργο που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Με μειωμένο κόστος (γύρω στα 200εκ.ευρώ) αναμένει τις τελευταίες εγκρίσεις και οδεύει προς δημοπράτηση. Μεγάλης περιβαλλοντικής και συγκοινωνιακής αξίας έργο για την Αθήνα θα φέρει μεγάλες συμμετοχές στο έργο. Τις μελέτες υπογράφει ο Renzo Piano με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου.

ΥΠΟΘΑΛΛΑΣΙΕΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΥΛΙΚΗ
Στις αρχές του χρόνου μετατέθηκε η εκκίνηση της δημοπράτησης τους αλλά με 6 αναβολές στο κάθε έργο, έχει δημιουργηθεί ένα αβέβαιο μέλλον για αυτά τα 3 σημαντικά έργα. Περιμένουμε εξελίξεις.

Αυτά είναι τα σπουδαιότερα έργα του επόμενου εξαμήνου. Έργα που είναι πολυδιαβασμένα και μερικά από αυτά πολύ-ταλαιπωρημένα. Το πόσο τελικά θα τα δούμε να υλοποιούνται, αυτό εξαρτάται και από το πολιτικό σκηνικό που δείχνει λίγο ασταθές.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα