Connect with us

Έργα πόλης

572 έργα πολιτισμού 700 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο θέμα της υλοποίησης του ΕΣΠΑ στον τομέα του πολιτισμού, καθώς και οι προοπτικές για την καινούρια προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ – Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές».

Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, άνοιξε με τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ενταθεί η παρακολούθηση και των 572 έργων ΕΣΠΑ – προϋπολογισμού άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ – που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα.

Δημιουργία 208.000 νέων θέσεων εργασίας

«Με τις καλύτερες προοπτικές ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, όπου η Ελλάδα κατάφερε να πάρει 35,7% μεγαλύτερη κατανομή κονδυλίων σε σύγκριση με την πρόταση της Επιτροπής, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού η συνολική χρηματοδότηση θα φτάσει τα 20,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία 208.000 νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μόνο στο κέντρο της Αθήνας εκτελούνται σήμερα 16 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε στην ομιλία της η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μαζί με το εξαιρετικά σημαντικό έργο της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά και επί πλέον 10 ακόμη έργα στην Περιφέρεια της Αττικής, με κορυφαίο την αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εκτελούμενων έργων στην Αττική έτσι, φθάνει στα 157 εκατομμύρια ευρώ.

Στα νησιά του Αιγαίου υλοποιούνται σήμερα 58 έργα, προϋπολογισμού 59 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 15 (προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ) αφορούν στα μικρά νησιά Χάλκη, Αγαθονήσι, Σύμη και Καστελόριζο. Επίσης, στα πλαίσια των μεγάλων δημοσίων έργων, διεξάγονται 382 σωστικές ανασκαφές, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτουν μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

«Το ΕΣΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή όχι απλώς την ατμομηχανή του πολιτισμού, αλλά τον κύριο οικονομικό πόρο που κρατά ενεργό τον τομέα στις συνθήκες της κρίσης» δήλωσε η κα. Μενδώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τον Μάρτιο του 2012 είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 378 έργα με προϋπολογισμό 530 εκατ. ευρώ και μέσα σε έναν χρόνο προστέθηκαν επιπλέον 199 έργα με επιπλέον χρηματοδότηση 175,5 εκατ. ευρώ. Στα έργα που γίνονται μέχρι σήμερα απασχολούνται περί τα 4.000 άτομα, ενώ μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να απορροφηθούν άλλοι 3.500 εργαζόμενοι.

Χρηματοδότηση έργων από τον σύγχρονο πολιτισμό

Τέλος, το «νέο» ΕΣΠΑ προβλέπεται να χρηματοδοτήσει και έργα από τον σύγχρονο πολιτισμό, όπως η διεθνής συνάντηση σύγχρονης τέχνης Art Athina (600.000 ευρώ), σύγχρονες ελληνικές πολιτιστικές παραγωγές από το Φεστιβάλ Αθηνών (1 εκατομμύριο ευρώ), εκδηλώσεις για την προβολή του αρχαίου δράματος στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (368.000 ευρώ), υπηρεσίες διοργάνωσης της Μπιενάλε Αθήνας 2012-2013 (650.000 ευρώ), καθώς και 16 αντίστοιχες δράσεις στην Κεντρική Μακεδονία, προϋπολογισμού 14,8 εκατ. ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Έργα πόλης

Τροποποιειται το Ρυμοτομικό Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Την Έγκριση Υποβολής Πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο «Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα κοίλα Κοζάνης» αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 1 Ιουλίου, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη ο οποίος και αναφέρει : « Όπως είναι γνωστό, το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του Ν.46102019 – ΦΕΚ 70 Α’07-05-2019 και αποτελούν πλέον το ενιαίο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα Κοίλα Κοζάνης σε μια έκταση 117,5 στρ..
Για την παραπάνω έκταση το Πανεπιστήμιο διαθέτει ήδη από το 1981 εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο όπου καθορίζονται οι χρήσεις και οι όροι δόμησης. Η συνολική όμως έκταση του γηπέδου που βρίσκονται οι σημερινές εγκαταστάσεις ανέρχεται στα 190,9 στρ. και προέκυψε μετά από παραχωρήσεις οικοπέδων από την πρώην Κοινότητα Κοίλων και απαλλοτριώσεις. Για την συνολική αυτή έκταση που είναι εκτός σχεδίου θα πρέπει να καθορισθεί η χρήση και να εκδοθούν όροι δόμησης μετά από τροποποίηση του υπάρχοντος ρυμοτομικού σχεδίου ως Ειδικό Χωρικό Σχέδιο πλέον σύμφωνα με το άρθρο8 παρ. 9α του Ν.4447\2016.
Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η εκπόνηση μιας σειράς μελετών όπως τοπογραφική και κτηματολογική αποτύπωση Μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ), μελέτη γεωλογικής καταλληλόλητας, υδρολογική μελέτη, υδραυλική μελέτη, περιβαλλοντική έκθεση οριοθέτησης ρέματος και μελέτη Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για την έγκριση των οποίων θα γνωμοδοτήσουν διάφορες Υπηρεσίες και Φορείς μετά από δημοσιοποίησή τους σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται στο παραπάνω νομικό πλαίσιο.
Στο τελικό στάδιο ο φάκελος της μελέτης θα αποσταλεί στη Δ/νση ΠΕΧΩΣ Περιφέρειας Δυτική Μακεδονίας για γνωμοδότηση από το ΣΥΠΟΘΑ της Π.Ε. Κοζάνης και στη συνέχεια στο ΥΠΕΝ για την προώθηση των διαδικασιών για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.
Αναλυτικότερη περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου περιλαμβάνεται στο συνημμένο της παρούσας εισήγησης Τεχνικό Δελτίο, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την βούληση της Περιφέρειάς μας να βοηθήσει την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις προσπάθειες που καταβάλει στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειάς μας όπου αυτό αναπτύσσεται»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης για αυτό και

Εισηγήθηκε : την έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τα παρακάτω χαρακτηριστικά :
Άξονας 7 : Ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού – Τεχνική υποστήριξη και
δημοσιοποίηση
Μέτρο 7.1 : Μελέτες και υπηρεσίες για την ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού
Τίτλος Έργου: Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης
Ποσό (σε €): 69.197,89 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
Προτείνων Φορέας : Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Π.Ε. Κοζάνης
Φορέας Υλοποίησης : Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Φορέας Επίβλεψης : Υπηρεσίες Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης σε νέες γεφυρες στα Τρίκαλα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης στις νέες γέφυρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Διάσελο Φαρκαδόνας και στο Διαλεχτό Τρικάλων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη διάθεση πίστωσης ύψους 240.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για τη δημοπράτηση του έργου.

«Τα έργα υποδομής είναι εργαλείο και προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Δημιουργούμε συνθήκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην ύπαιθρο και είμαστε κοντά στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, που αποτελούν παράδειγμα και δύναμη δημιουργίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, συμπληρώνουμε τις υποδομές στις δύο νέες γέφυρες ενισχύοντας την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Smart Park: Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας και νέες συμφωνίες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εμπορικό Smart Park

Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας σημειώνει το Smart Park από την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και μετά, με τον Ιούνιο να εμφανίζει αύξηση 19% και τον Ιούλιο 15% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, αντανακλώντας την προτίμηση του κοινού για ασφαλείς και ανοιχτούς εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Smart Park, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη δημόσια υγεία αλλά και την ελληνική οικονομία εποχή, το Πάρκο ενισχύει το μείγμα των προσφερόμενων υπηρεσιών του, με την προσθήκη νέου καταστήματος λιανικής πώλησης γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ «PINK WOMAN», συνολικής επιφάνειας περίπου 289 τ.μ.

Συγκεκριμένα, η «ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της REDS Α.Ε., που λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Smart Park, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία εμπορικής μίσθωσης ακινήτου με την εταιρεία «INTRAFASHION GROUP Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρία» που διαθέτει το εμπορικό σήμα «PINK WOMAN», για τη δημιουργία εμπορικού καταστήματος, το οποίο θα λειτουργεί στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park στα Σπάτα. H επωνυμία «PINK WOMAN» έχει διεθνή παρουσία στον τομέα της λιανικής πώλησης ένδυσης, με πάνω από 80 καταστήματα σε 5 χώρες.

Υπενθυμίζεται πως το Smart Park επανεκκίνησε σταδιακά τη λειτουργία του την 4η Μαΐου 2020 με έναν περιορισμένο αρχικά αριθμό καταστημάτων, ενώ από την 11η Μαΐου 2020 το Πάρκο επανήλθε στους συνήθεις ρυθμούς του με το  σύνολο των καταστημάτων του να επαναλειτουργεί. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εργαζομένων και των επισκεπτών του Smart Park αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται διαρκώς πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας όλων.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα