Connect with us

Επικαιρότητα

50.000 απούλητα εξοχικά σε όλη την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 50.000 υπολογίζονται οι απούλητες εξοχικές κατοικίες ανά την Ελλάδα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα για τον κλάδο από την Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί πάνω από 30% τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό της μείωσης της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 28,2% κατά την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Ετσι, το μέγεθος της αγοράς σε αξία περιορίστηκε σε 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.

Οπως αναφέρει η υπεύθυνη του τμήματος Κλαδικών Στοχεύσεων κ. Χριστίνα Γκιόκα, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 20%-30% την περίοδο 2008-2011, ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου έχει κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός εξοχικών κατοικιών, η πτώση των τιμών είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Ρεγκούζα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Στόχασις, εκτιμάται ότι ορισμένες από τις απούλητες κατοικίες, διατίθενται πλέον προς ενοικίαση, με βασικό στόχο την προσέλκυση ξένων πελατών (τουρίστες), αλλά και Ελλήνων του εξωτερικού.

Πάντως, οι πωλήσεις εξοχικών σε ξένους αγοραστές δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου των αγοραπωλησιών διαχρονικά, αν και κατά την τετραετία 2008-2011, το ποσοστό της διείσδυσης των ξένων αγοραστών έχει αυξηθεί σε 15%, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης.

Οι λόγοι για την πτώση της ζήτησης από Ελληνες είναι παρόμοιοι με αυτούς που έχουν προκαλέσει τη συνολική κάμψη της αγοράς κατοικίας, καθώς η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση, έχουν καταστήσει την απόκτηση ακινήτων μία μη ελκυστική επιλογή, ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για εξοχικά ακίνητα, τα οποία θεωρούνται είδος «πολυτελείας».

Οσον αφορά τη διάρθρωση των εξοχικών κατοικιών προς πώληση ανά περιοχή, παρατηρείται ότι, η διάθεσή τους σε Κρήτη, νησιά Αιγαίου και Δωδεκάνησα είναι αντίστοιχη με αυτή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 12% των πωλούμενων εξοχικών βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, το 18% στην Κρήτη, το 14% στα νησιά του Ιονίου και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 37% εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μικρότερα είναι τα ποσοστά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών, προτού λάβουν τις αποφάσεις τους.

Βάσει αυτών, η Στόχασις επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι υποδομές και λοιπές παροχές που βρίσκονται στην τοποθεσία πέριξ του εκάστοτε εξοχικού ακινήτου, όπως π.χ. μαρίνες, γήπεδα γκολφ, ή χιονοδρομικά κέντρα, όταν πρόκειται για χειμερινή κατοικία. Επίσης, σημαντική είναι και η προσβασιμότητα στο εξοχικό, δηλαδή η σύνδεση με αεροδρόμιο, ή λιμάνι και η συχνότητα των σχετικών δρομολογίων. Σημαντικές παράμετροι είναι επίσης, το αν η κατοικία βρίσκεται εντός, ή εκτός οικισμού, η ποιότητα κατασκευής και ο σχεδιασμός της.

Οσον αφορά την αγορά εξοχικής κατοικίας στη Νότια Ευρώπη, σημειώνεται ότι αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,9%, ο οποίος αντιστοιχεί σε 240.000 νέες εξοχικές κατοικίες κατ’ έτος περίπου. Η Ισπανία επέδειξε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες) την περίοδο 2001-2011.

 

Πηγή:Καθημερινή / Ν.Ρουσάνογλου

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα