Connect with us

Λοιπά Έργα

500 έργα από την Κρήτη στο ΕΣΠΑ μέχρι τέλος του 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Αισιόδοξος αλλά και αποφασισμένος για συγκρούσεις, αναφορικά με τα έργα που θα ενταχθούν αλλά και αυτά που θ’ απενταχθούν, εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην τεχνική συνάντηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, για την πορεία υλοποίησης των έργων , στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007- 2013.

 

Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης  στοχεύει, τα έργα που θα έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, να φτάνουν τα 500. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ήταν απόλυτα κατηγορηματικός σχετικά με έργα που πρόκειται ν’ απενταχθούν, είτε επειδή παρουσιάζουν από μηδενική έως χαμηλή απορροφητικότητα είτε επειδή οι απαλλοτριώσεις τους ξεπερνούν τον προϋπολογισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης ξεκαθάρισε ότι οι απεντάξεις θα δρομολογηθούν μέσα στο μήνα.

 

Στην τεχνική συνάντηση είχαν κληθεί και συμμετείχαν Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων και των ΔΕΥΑ, καθώς και αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης και υλοποίησης των έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

 

Στη ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης- ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για την επάρκεια και τη δουλειά τους- ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των φορέων που καλούνται ή θα  κληθούν να διαχειριστούν έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα και τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται και θα σταθεί αρωγός στους φορείς και στους δήμους που δεν έχουν τη διαχειριστική επάρκεια.

 

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιας αποφασιστικής συνδρομής, όπως είναι η υπογραφή της σύμβασης τη Δευτέρα για τα δίκτυα του Κισσάμου ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, η δημοπράτηση των έργων της Γεωργιούπολης, τα έργα στο χώρο της υγείας, διάφορα έργα και εξοπλισμοί σε Μητροπόλεις κ. α.

 

Ο ίδιος έθιξε και το θέμα των έργων που εντάσσονται με προβληματικές μελέτες, οι οποίες και αποτελούν «αγκάθι» για τη συνέχισή τους και επέστησε την προσοχή των Δήμων. Η αυστηρότητα μας –τόνισε- θα εξαντληθεί και αυτό θα φανεί στις απεντάξεις, καθώς η Κρήτη δε μπορεί να χάνει κοινοτικούς πόρους.

 

«Προσωπικά παρακολουθώ κάθε έργο χωριστά που υποβάλλεται στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Στόχος είναι να μη χαθούν κονδύλια, αλλά και να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους προσθετικούς πόρους για τη Κρήτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ)  και του ΕΠΕΡΑ. «Θέλω να ευχαριστήσω το ΕΠΕΡΑ που χρηματοδοτεί στην Κρήτη έργα 200 εκατομμύριο ευρώ για το περιβάλλον -όπως είναι οι Βιολογικοί Καθαρισμοί. Νούμερο ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι το ΠΕΠ για την Κρήτη είναι 529 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικά είναι και τα ΟΣΑΠΥ για τους Δήμους, όπου άμεσα μπορούν να ενταθούν 240 έργα σε όλο το νησί» κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα