Newsroom

Από 5 χρηματοδικές ροές θα εισρεύσουν 2,25 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς την Ελλάδα για τη στήριξη της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Αυτό προέκυψε μετά την επίσκεψη και συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο.

Οι 5 ροές αφορούν:

  • μη δαπανηθέντα κονδύλια συνοχής της τελευταίας περιόδου, τα οποία διαφορετικά θα χαθούν —επομένως πρόκειται για νέο χρήμα. Θα πρέπει επίσης να επισπευθούν τμήματα των τρεχόντων κονδυλίων συνοχής.
  • το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί.
  • η Κοινή Γεωργική Πολιτική, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Εδώ υπάρχουν μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά εξετάζονται και κονδύλια στο πλαίσιο του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ.  Επίσης, θα εξεταστεί το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασών ή των γεωργικών υποδομών.
  • η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει το ελληνικό αίτημα για στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Εδώ, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν επί της πρότασης για τη συμπλήρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Εάν συμβεί αυτό, του χρόνου θα μπορούσαμε να διατεθούν έως και 400 εκατ. ευρώ.
  • ενδεχόμενο χρήσης ορισμένων από τους πόρους του NextGenerationEU.

Αναλυτικά η δήλωση της Φον ντερ Λάιεν

Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο,

Σε ευχαριστώ πολύ που ήρθες εδώ στο Στρασβούργο. Έχω συγκλονιστεί από τις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Μου έδειξες τις φωτογραφίες. Η καταστροφή είναι απερίγραπτη. Πρώτα είδαμε τη χώρα σας να έρχεται αντιμέτωπη με τις πιο δραματικές πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε καταστραφεί μια τόσο μεγάλη έκταση από πυρκαγιές. Και, έπειτα, πλημμύρες σάρωσαν μεγάλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τον θεσσαλικό κάμπο. Οι εικόνες από τη Λάρισα είναι συνταρακτικές. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι σκέψεις μας πάνε σε όλες τις γυναίκες, τους άντρες και τα παιδιά που αντιστέκονται με θάρρος σε αυτές τις καταστροφές. Ταυτόχρονα πενθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους.

Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού. Και θα ήθελα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να ξέρουν ότι τους συμπαραστεκόμαστε. Η Ένωσή μας είναι μια Ένωση αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικό σημαντικό για εμάς το ότι μπορέσαμε σήμερα να βρεθούμε —σε ευχαριστώ πολύ Κυριάκο που ήρθες εδώ — για να συζητήσουμε για την αλληλεγγύη αυτή μαζί με τους Υπουργούς σας και τους Επιτρόπους μας. Συζητήσαμε ποιοι θα ήταν οι καλύτεροι τρόποι να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση. Αλλά αυτή τη στιγμή απαιτείται και μεγάλη άμεση στήριξη και βοήθεια για την αποκατάσταση των μέσων βιοπορισμού. Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Επιτροπή θα είναι εφευρετική, γρήγορη και ευέλικτη: Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε πέντε σημαντικές χρηματοδοτικές ροές που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν.

Πρώτον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μη δαπανηθέντα κονδύλια συνοχής της τελευταίας περιόδου, τα οποία διαφορετικά θα χαθούν —επομένως πρόκειται για νέο χρήμα— και να επισπεύσουμε τμήματα των τρεχόντων κονδυλίων συνοχής. Δεύτερον, το ίδιο ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί. Και αυτά τα κονδύλια θα χάνονταν και μπορούν να εκταμιευθούν φέτος. Έτσι, ένα μέρος των χρημάτων που μπορούν άμεσα να στηρίξουν τους Έλληνες πολίτες θα είναι και ευρωπαϊκά χρήματα. Το τρίτο στοιχείο είναι η Κοινή Γεωργική Πολιτική, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Εδώ υπάρχουν μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά εξετάζουμε και κονδύλια στο πλαίσιο του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ. Επίσης, θα εξετάσουμε το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασών ή των γεωργικών υποδομών. Πολλά πρέπει να γίνουν. Συνολικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει το ελληνικό αίτημα για στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Εδώ, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν επί της πρότασής μας για τη συμπλήρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Εάν συμβεί αυτό, του χρόνου θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως και 400 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ορισμένων από τους πόρους του NextGenerationEU. Φυσικά, στο NextGenerationEU, όλοι πρέπει να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, διότι μόλις υποβλήθηκε η αναθεώρηση. Επομένως, βάσει αυτής θα εργαστούμε.

Οι υπηρεσίες μου θα συνεργαστούν στενά με τις ελληνικές αρχές για όλες αυτές τις επιλογές. Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ειδική ομάδα που θα αρχίσει αμέσως τις εργασίες της, ήδη από σήμερα. Μαζί, θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη για γρήγορη στήριξη και μέγιστη ευελιξία. Και στεκόμαστε στο πλευρό σας όχι μόνο σε αυτή τη στιγμή μεγάλης έντασης, αλλά και για να ανοικοδομήσουμε και να ανασυγκροτήσουμε.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV