Τα Γρεβενά αποτελούν τον 7ο σταθμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ύστερα από Έβρο, Ζάκυνθο, Αργολίδα, Φωκίδα, Πιερία και Καστοριά. Αποτέλεσμα της συνεργασίας κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, είναι το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Γρεβενών το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο αποτελεί κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη. Θα είναι, αναλυτικά, ένα σχέδιο 437 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς και ενδεικτικές παρεμβάσεις που προτεραιοποιήθηκαν και απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμαση για την υλοποίησή τους το επόμενο διάστημα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Θ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στον εθνικό στόχο της διπλής σύγκλισης που είχε θέσει ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής & Τοπικής Ανάπτυξης. «Δουλεύουμε συστηματικά για την αξιοποίηση των μοναδικών πλεονεκτημάτων των Γρεβενών. Στηρίζουμε τον πληθυσμό, ενισχύουμε την οικονομία. Θα χρειαστεί επίμονη και λεπτομερή δουλειά και θα τα καταφέρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση συνεργάζεται με την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς για την ωρίμαση προτάσεων που αφορούν την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού με έμφαση στον ορεινό τουρισμό, την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής, κίνητρα συγκράτησης πληθυσμού και επανακατοίκησης, θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, την αξιοποίηση του μανιταριού, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής, θέματα προστασίας και ανάδειξης του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, ενώνοντας ουσιαστικά τη Βασιλίτσα με τη Βάλια Κάλντα, τον ποταμό Βενέτικο, την αγροτική παραγωγή αλλά και το υπό σχεδιασμό Παλαιοντολογικό Κέντρο.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να ωριμάσει και να «τρέξει» τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, ώστε να ενισχυθεί ο ορεινός τουρισμός με σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
Η κατασκευή του αυτοκινητόδρουμου Ε65 στο τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία Οδός, έργο προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνεχίζεται και η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται στο 70%. Με την ολοκλήρωση του έργου η διαδρομή Αθήνα – Γρεβενά θα διαρκεί 4 ώρες.
Στον τομέα της ενέργειας, προχωρούν τα έργα για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου. Έχει ήδη κατασκευαστεί πάνω από το 80% των έργων και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί 32 χλμ συνολικών έργων.
Στο πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού, θα υπογραφεί άμεσα η ανάθεση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Γρεβενών, ενώ για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δεσκάτης έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανάθεση της σύμβασης και οι μελετητές έχουν εκκινήσει το πρώτο στάδιο της ανάλυσης. Στο πλαίσιο εκπόνησης της Ειδικής Περιβάλλοντικής Μελέτης και του Σχεδίου Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτείται η δημιουργία μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας. Στα Γρεβενά προβλέπεται η διαμόρφωση και ανάδειξη ενιαίου δικτύου μονοπατιών, το οποίο διασχίζει μεγάλο μέρος της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, με αφετηρία την περιοχή του χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας (οικισμός Αβδέλλας) και τερματισμό στον οικισμό του Κηπουριού, καθώς και ένα κυκλικό μονοπάτι στην περιοχή του ορειβατικού καταφυγίου της Δεσκάτης.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αποβλήτων, είναι σε στάδιο μελετών η αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) σε Μονάδα Ανάκτησης-Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), έργο ΣΔΙΤ 12 εκατ. ευρώ που θα εξυπηρετήσει το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση.
Για τη θωράκιση της περιοχής έναντι της κλιματικής κρίσης, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ένα πλέγμα δράσεων και έργων για την ενίσχυση του εξοπλισμού και την αναβάθμιση των υποδομών, αλλά και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Για τη στέγαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των διοικητικών υπηρεσιών έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες για την παραχώρηση κτιρίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα και άμεσα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Για την αποπεράτωση του 2ου ορόφου του νέου κτιρίου που στεγάζεται το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Το νέο κτίριο θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει 180-200 εκπαιδευομένους.
Στον τομέα της υγείας, εκτελείται η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης. Παράλληλα, έχει αυξηθεί τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο, ενώ έχει ενισχυθεί κατά 118% ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από το 2019 έως το 2023. Σχεδιάζουμε την ίδρυση εκπαιδευτικού κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιστημονικής έρευνας και δια βίου μάθησης του ΕΚΑΒ για θέματα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας πρώτων βοηθειών. Ολοκληρώνεται, μάλιστα, η διαδικασία παραχώρησης κτιρίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα για την στέγαση του ΕΚΑΒ. Μετά την αποκατάστασή του, το ΕΚΑΒ θα στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο σε τοποθεσία που θα συμβάλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας