Connect with us

Επικαιρότητα

3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – Χρήστος Διονέλης: Η νέα γενιά μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που προετοιμάζει η ΕΡΓΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τη νέα γενιά μεγάλων έργων που σχεδιάζει η ΕΡΓΟΣΕ μίλησε χθες ο Χρήστος Διονέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, στο 3ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας.

Ο κος Διονέλης αναφέρθηκε αρχικά, στον απώτερο στόχο των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, ο οποίος δύναται να επαναφέρει το τραίνο στο ρόλο που του αρμόζει στο πεδίο των χερσαίων μεταφορών.

Σε αυτή τη βάση, υπογράμμισε πως απαιτείται βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης, σε όρους χρόνου διαδρομής, άνεσης και ποιότητας ταξιδιού, προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και ανάπτυξη των σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ κομβικών σημείων  όπως σε λιμάνια και ΒΙ.ΠΕ.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας απαρίθμησε τα έργα, που ολοκλήρωσε την περίοδο 2018-2019 η ΕΡΓΟΣΕ με πρωταγωνιστή την ολοκλήρωση του αποπεράτωση του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, μήκους 500 χλμ. με τα σπουδαία τεχνικά έργα, όπως οι σήραγγες του Καλλιδρόμου (δίδυμη, μήκους 9 χλμ.) και Όθρυος (επίσης δίδυμη, μήκους 6 χλμ.), που περιόρισε δραστικά τον χρόνο του ταξιδιού σε λιγότερο από 4 ώρες με προοπτική περαιτέρω μείωσης.

Προχωρώντας μια αποτίμηση των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε, ο κος Χρήστος Διονέλης αναφέρθηκε στο Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου, το οποίο αποδόθηκε προς χρήση στον ΟΣΕ το 2018 αλλά και στην κάτω διάβαση των σιδηροδρομικών γραμμών της οδού Αγ. Παρασκευής στην περιοχή της Νέας Μενεμένης στην Θεσσαλονίκη.

Συνέχισε την τοποθέτησή του με τα υπό κατασκευή έργα, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε την υπογειοποίηση Σεπολίων, την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης σε τμήματα της γραμμής Κιάτου – Πάτρας (Κιάτο-Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη Μποζαΐτικα), συνολικού μήκους 94 χλμ., τα πρόσφατα συμβασιοποιημένα έργα που αφορούν στις εργασίες κατασκευής νέων σιδηροδρομικών γεφυρών στο Γαλλικό ποταμό και την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμού – Λουτρακίου με ηλεκτροκίνηση.

Σχετικά με τον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας – Πάτρας, προανήγγειλε τη δημοπράτηση δύο ακόμη εργολαβιών  για τα τμήματα Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος – Ρίο με αντικείμενο την ολοκλήρωση της νέας γραμμής, ήτοι για τις εργασίες επιδομής, σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτροκίνησης και κατασκευής σταθμών/στάσεων, με συγχρηματοδότηση από το Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020.

Σε επίπεδο επικείμενων δημοπρατήσεων, ο κος Διονέλης ανέφερε ότι αναμένεται άμεσα ο διαγωνισμός  για το έργο της ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης στην υφιστάμενη μονή γραμμή Λάρισας – Βόλου προσθέτοντας πως σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται επίσης η εργολαβία για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στην υφιστάμενη μονή γραμμή Πλατύ – Βέροια – Έδεσσα.

Αποτυπώνοντας το φάσμα των προγραμματισμένων έργων, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, συμπεριέλαβε εξίσου σημαντικά έργα που βαίνουν προς  δημοπράτηση όπως η κατασκευή νέας στάσης στο Ν. Παντελεήμονα Πιερίας, τεχνικά έργα για την κατάργηση των ισόπεδων διαβάσεων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Γέφυρας και Βέροιας, χωρίς φυσικά να παραλείψει το εμβληματικό έργο που αφορά τις υπολειπόμενες εργασίες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας.

Από τις μελέτες που ήδη εκπονούνται ή βρίσκονται στην τελική διαγωνιστική φάση, ο κος Διονέλης, κατά την παρουσίασή του, ανέδειξε, αυτές που αφορούν στην υλοποίηση νέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του δικτύου με τον 6ο προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης και τον εμπορικό Λιμένα Καβάλας, τη μελέτη σκοπιμότητας για την σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας (η οποία προβλέπεται να εξυπηρετεί και το αεροδρόμιο της Καστοριάς), την ανάπτυξη του Προαστιακού δικτύου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και την αναβάθμιση της υποδομής στο σιδηροδρομικό τμήμα ΣΚΑ – Οινόη.

Αναφέρθηκε επίσης στις μελέτες για τη σύνδεση του ΣΚΑ με τον βασικό σιδηροδρομικό άξονα προς τη Βόρεια Ελλάδα, παρακάμπτοντας τον Δήμο Αχαρνών, στις μελέτες αναβάθμισης, της υποδομής του τμήματος Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα με ηλεκτροκίνηση και την  επικαιροποίηση των μελετών σκοπιμότητας και κόστους – οφέλους για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Πάτρας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην πόλη και το λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Ο επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ, σχολιάζοντας τα προβλήματα που ταλανίζουν την εταιρεία, αναφέρθηκε στις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες της, τη σοβαρή έλλειψη διοικητικού προσωπικού και την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της με τον ΟΣΕ.

Εντόπισε επίσης διαχρονικά προβλήματα που μαστίζουν γενικότερα τον κλάδο των κατασκευών, προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία, όπως οι χρονοβόρες απαλλοτριώσεις, η γραφειοκρατία αλλά και οι χρονίζουσες εργολαβίες που «κουβαλάνε μαζί τους την ηλικία τους», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι μοιραία προκαλούν νέες, αθροιστικές καθυστερήσεις καθώς πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε φορά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Τέλος, έθιξε το μείζον ζήτημα της διαλειτουργικότητας η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διασφάλιση των διεθνών διασυνδέσεων, εστιάζοντας στις ελλείψεις που παρατηρούνται στα τελικά πιστοποιητικά τα οποία εκδίδουν οι Κοινοποιημένοι Οργανισμοί για τα έργα που παραδίδονται στον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τους από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γ.Καραγιάννης: Απομακρύνθηκαν 90.000κ.μ καμμένης ξυλείας από το Μάτι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάτι οικόπεδο καμμένης ξυλείας

Τον καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα στο Μάτι μέσα από την αντιμετώπιση του, ανέδειξε με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Να θυμίσουμε ότι εχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών απομάκρυνσης και καθαρισμού. Όπως αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στο Μάτι και η αναγέννηση της περιοχής, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η εκκαθάριση του οικοπέδου στο οποίο είχαν μαζευτεί εύφλεκτα υλικά αλλά επί ένα χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα για την απομάκρυνσή τους, ήταν από τις πρώτες εντολές που έδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, στην επίσκεψή μας στον χώρο, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για όσα έχουμε κάνει και όσα σχεδιάζουμε μετά την εντολή του, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Έχουν ήδη απομακρυνθεί 90.000m3 καμένων δέντρων, κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών που καθιστούσαν το οικόπεδό ωρολογιακή βόμβα για όλη την περιοχή. Και μάλιστα, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες προσέφεραν δωρεάν τις εργασίες τους.

Είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, το οικόπεδο μπορεί να καθάρισε αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα