Σε 5,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να φτάσουν τα σωρευτικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τη δεύτερη Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα (Μνημόνιο 2), φέτος προγραμματίζεται να έλθουν έσοδα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όλα θα έλθουν στο β΄ εξάμηνο του έτους.
Ο πλέον πρόσφατος προγραμματισμός εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπει μηδενικά έσοδα στο α΄ εξάμηνο του έτους, έσοδα 1,1 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του έτους ?πιθανώς από μια συμφωνία πώλησης ΔΕΠΑ/ΔΕΣ-ΦΑ? και άλλα 2,5 δισ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2012.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ παραμένει, αλλά σε μακρύτερο χρονικό ορίζοντα απ? ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί. Ο στόχος για το 2015 έχει πλέον τεθεί στα 19 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από φέτος που θα προστεθούν έσοδα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, στα 1,6 δισ. ευρώ που υπήρξαν το 2011.
«Αν και λίγες συναλλαγές (σ.σ. αποκρατικοποιήσεις) έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, οι μηχανισμοί σταδιακά βελτιώνονται έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια συνεχής τροφοδοσία περιουσιακών στοιχείων στην αγορά» αναφέρει η επίσημη έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες από τον κ. Ματίας Μορς, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα. Η έκθεση μάλιστα δικαιολογεί την καθυστέρηση διάθεσης περιουσιακών στοιχείων που σημειώθηκε στα δύο τελευταία τρίμηνα.
Ωστόσο στην έκθεση αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο οι καθυστερήσεις να συνεχιστούν. Πολλά περιουσιακά στοιχεία χαρακτηρίζονται ως «ανώριμα» ακόμη για ιδιωτικοποίηση, παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί σύμβουλοι που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ωρίμανσή τους δε, απαιτούνται ενδιάμεσα βήματα, όπως η αναδιάρθρωση των ζημιογόνων επιχειρήσεων, η επίλυση θεμάτων κρατικών ενισχύσεων, η αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται, ζητήματα ρύθμισης αγορών κ.ά. «Ολα αυτά τα ενδιάμεσα βήματα», αναφέρει η έκθεση, «είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις με όρους εσόδων, αλλά και ότι αυτές θα συμβάλλουν στο άνοιγμα του ανταγωνισμού σε κάποιους τομείς».
Η έκθεση ακόμη θεωρεί καθοριστικό βήμα τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, η οποία θα επιταχύνει την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων) που θα πωληθούν, αλλά και την αποσαφήνιση των διοικητικών όρων αξιοποίησης.
Εκ των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην προώθηση μιας διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, ξεχωρίζει ο ΟΠΑΠ που βαρύνεται με υπόθεση κρατικής ενίσχυσης, η ΕΑΣ για τον ίδιο λόγο, αλλά κι επιπλέον γιατί απαιτείται νόμος για να καθοριστεί το νέο καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης. Επίσης νομοθετική ρύθμιση απαιτείται για την πώληση του ΟΔΙΕ, ο οποίος επίσης βαρύνεται με υπόθεση κρατικής ενίσχυσης. Για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ η τρόικα αξιώνει την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Paneuropean μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΑΘ/ΕΥΔΑΠ προαπαιτεί τη δημιουργία αρχής ρύθμισης της αγοράς. Για τη ΔΕΗ η τρόικα απαιτεί την αναδιάρθρωση της εταιρείας μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενώ για τη Λάρκο απαιτείται νόμος για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης.
Ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΔΕΠΑ εξέφρασε για άλλη μια φορά η Gazprom. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η εταιρεία αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ