Νίκος
Καραγιάννης

Μια από τις εντυπωσιακότερες πορείες στον χώρο των αερομεταφορών της Ευρώπης και όχι μόνο έχει να επιδείξει η AEGEAN η οποία μέσα διάστημα 25 ετών κατάφερε να ανελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους αερομεταφορείς της Γηραιάς Ηπείρου, όντας η μεγαλύτερη εταιρεία σε Ελλάδα και Νοτιονατολική Ευρώπη.

Το όραμα του ιδρυτής της, Θόδωρου Βασιλάκη όταν ξεκινούσε αυτή την επιχειρηματική πορεία το 1999 έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς στις μεταφορές της χώρας και η πορεία είναι αξιοζήλευτη.

Στι 28 Μαϊου 1999 με δύο δικά αεροσκάφη Avro RJ-100 ξεκινά πτήσεις από την Αθήνα προς το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά εξαγοράζει την Air Greece και δημιουργεί ένα πρώτο δίκτυο 10 προορισμών.

Το 2001 συγωνεύεται με την Cronus Airlines και ξεκινά τις πρώτες πτήσεις προς το εξωτερικό, συνολικά 120 πτήσεις σε καθημερινή βάση. Το 2003 έχει φτάσει ήδη τους σε 2,8 εκατ. επιβάτες ενώ δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το 2005 προχωρά σε παραγγελία 8 νέων αεροσκαφών τύπου Airbus Α-320, την οποία μόλις ένα χρόνο αργότερα θα επεκτείνει, προσθέτοντας άλλα 3 Airbus. Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το 2007, την ίδια χρονιά που η AEGEAN εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 2009 η επιβατική κίνηση φτάνει τους 6,6 εκατομμύρια επιβάτες και το 2010 εντάσσεται στην Star Alliance.

Το 2013 προχωρά στην εξαγορά της πάλαι ποτέ κραταιάς Ολυμπιακής και οι δύο εταιρείες ενοποιούνται. Η εξαγορά της Olympic Air θα φέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων στο επιβατικό κοινό, δημιουργώντας ταυτόχρονα αυξημένες δυνατότητες για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Το 2015 η AEGEAN παραλαμβάνει 4 ακόμη νέα αεροσκάφη Airbus A320 ενώ το 2018 φεύγει από τη ζωή ο ιδρυτής της, Θόδωρος Βασιλάκης. Την εταιρεία αναλαμβάνει ο Ευτύχιος Βασιλάκης, μέχρι εκείνη τη στιγμή Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και ο επί πολλά έτη ιθύνων νους για το στρατηγικό σχεδιασμό και την αναπτυξιακή πορεία της εταιρεία έχοντας στο πλευρό του τον CEO της εταιρείας Δημήτρη Γερογιάννη.

Το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο για την AEGEAN καθώς επισφραγίζεται η παραγγελία 46 νέων αεροσκαφών Airbus A320neo η οποία αργότερα θα επεκταθεί σε 50 αεροσκάφη. Μέχρι και σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση αερομεταφορών (και γενικά στις μεταφορές) στην Ελλάδα.

Το 2019 θα προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους από 150 έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ η διάθεση των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας προσφοράς.

Το 2020 η AEGEAN βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη παγκόσμοα κρίση αυτή του COVID 19 αλλά θα παραμείνει ζωντανή είχε ταμειακά αποθέματα ύψους 510 εκ. ευρώ που διατήρησαν οι διοίκηση και οι μέτοχοι εντός εταιρείας, η στήριξη των τραπεζών, αλλά και ενίσχυση των 120 εκ. που δόθηκε από το κράτος. Το 2021 σταδιακά επανέρχονται τα δρομολόγια.

Το 2022 θα ολοκληρωθεί, με την εταιρεία να ανακοινώνει μια νέα επένδυση ύψους €140. εκατ. Η AEGEAN προχωρά στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων, καθώς και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την CAE, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το 2023 η εταιρεία αποπληρώνει τα warrants από το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζοντας παράλληλα να παραλαμβάνει νέα αεροσκάφη από την παραγγελία του 2018.

Το 2024 η AEGEAN μεγαλώνει και ενισχύει το υπάρχον δίκτυο της Αθήνας, επενδύοντας σε υφιστάμενα δρομολόγια, όπως το Λονδίνο με την προσθήκη 4ης πτήσης, τη Φρανκφούρτη με την 2η καθημερινή πτήση, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται σε νέες αγορές με την προσθήκη προορισμών που δίνουν μια καινούργια δυναμική, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Πρόσφαταη η AEGEAN, προχώρησε σε ένα επόμενο μεγάλο κύκλο ανάπτυξης με την παραγγελία των τεσσάρων νέων αεροσκαφών Α321neo LR που θα καλύπτουν αποστάσεις έως και 7,5 ωρών, από την Ελλάδα προς τις περιοχές του Κόλπου, την Ινδία και την Κεντρική Αφρική και θα επιτρέψουν στα πληρώματα της AEGEAN να προσφέρουν στους επιβάτες ένα νέο επίπεδο άνεσης και εξυπηρέτησης στους μακρινούς, εκτός ΕΕ, προορισμούς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV