Νίκος
Καραγιάννης

Η χρονιά που μόλις τέλειωσε μας έδωσε κάποια σημαντικά έργα, τα περισσότερα όχι πολύ μεγάλα. Αν εξαιρέσουμε τον Μορέα, τα υπόλοιπα ήταν είτε “δείγματα” του τι έρχεται είτε έργα τοπικού ενδιαφέροντος. Για το 2017, έχει μείνει το σπουδαίο κομμάτι των έργων που ξεκίνησαν την προηγούμενη δεκαετία.

Αν επαληθευτούν αυτά που με θέρμη υποστηρίζουν στο Υπουργείο Υποδομών, όλος εκείνος ο όγκος έργων που είναι σε εξέλιξη σε λίγους μήνες θα ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μας.

Η αρχή θα γίνει τον Μάρτιο με την παράδοση των 4 μεγάλων αυτοκινητόδρομων που συνεχίζουν να κατασκευάζονται: Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός, το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα του Ε65 και η Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμών θα δοθούν στην κυκλοφορία αλλάζοντας ταυτόχρονα τα κυκλοφοριακά δεδομένα δεκαετιών. Μέχρι τον Μάρτιο όμως περιμένουμε ότι θα δοθούν κάποια μικρά τμήματα των δρόμων αυτών.

Μεγάλες παραδόσεις θα έχουμε και στην Εγνατία Οδό. Ολοκληρώνονται οι 3+1 κάθετοι που είναι σε κατασκευή: Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Κομοτηνή-Σύνορα και Αρδάνιο-Ορμένιο σταδιακά θα λειτουργήσουν σε όλο τους το μήκος μέχρι το καλοκαίρι.

Στα Σιδηροδρομικά έργα θα δούμε μέχρι το καλοκαίρι στην κυκλοφορία το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι και Πειραιάς-Αθήνα με ηλεκτροκίνηση ενώ μέχρι το τέλος του έτους σε κυκλοφορία μετά από 12 χρόνια το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη, με διπλή γραμμή αλλά όχι ηλεκτροκίνηση. Μέχρι την Άνοιξη θα ολοκληρωθεί και το μεγάλο έργο στο Θριάσιο Πεδίο.

Ένα μεγάλο κτιριακό project που ολοκληρώνεται είναι η κατασκευή των 24 σχολείων στην Αττική με ΣΔΙΤενώ ολοκληρώνονται σημαντικά οδικά έργα στην Κεντρική Μακεδονια: Μουδανιά-Ποτίδαια, Πατρίδα-Νάουσα Μαυρονέρι-Κιλκίς. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα ολοκληρωθεί το λιμενικό έργο στην Πάτρα και η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Χανίων.

Μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργήσει το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας, το Εργοστάσιο Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, το πρώτο στη χώρα και ο Βιολογικός Κορωπίου-Παιανίας.

Προς το τέλος της χρονιάς περιμένουμε να λειτουργήσει η πρώτη μεγάλη επέκταση του Τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV