Connect with us

Επικαιρότητα

2012: έρχονται πολύ μεγάλα έργα, ελπίδα για ανάπτυξη και απασχόληση

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθώς οι τελευταίες εβδομάδες του 2011 περνούν γίνεται όλο και κατανοητό ότι το κλίμα αλλάζει και η συζήτηση από την θεωρεία περνά στην πράξη μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα.

Το τέλμα στο Μετρό της Αθήνας φαίνεται να φτάνει επιτέλους στο τέλος του ενώ και το θέμα των αυτοκινητόδρομων που έχουν παγώσει δείχνει να μπαίνει και αυτό σε μία σειρά αν και η λύση δεν θα είναι τόσο άμεση καθώς θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, να υπογραφούν νέες συμβάσεις, να καθοριστεί εκ νέου το αντικείμενο των έργων, να υπάρξει χρηματοδότηση και τελικά να αρχίσουν τα έργα.

Την χρονιά που έρχεται περιμένουμε την δημοπράτηση του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 από το ¶λσος Βείκου μέχρι τον Ευαγγελισμό.

Εκτός από τους Αυτοκινητόδρομους έχουμε και άλλα έργα που «πάγωσαν» λόγω κρίσης. Ένα από αυτά είναι έργα στην Εγνατία, στον Μαλιακό και σε άλλες περιοχές της χώρας. Φως αρχίζει να φαίνεται και στην υπόθεση του Σιδηρόδρομου με την εργολαβία σκούπα στο τμήμα ΤιθορέαΛιανοκλάδιΔομοκός να παίρνει σειρά καθώς πριν από λίγες μέρες εντάχθηκε όλο το έργο στο ΕΣΠΑ.

Για τον Σιδηρόδρομο τον δρόμο της δημοπράτησης παίρνει και η το τμήμα ΡοδοδάφνηΨαθόπυργος στην Πελοπόννησο που φέρνει το σύγχρονο τρένο ακόμα πιο κοντά στην Πάτρα ενώ και το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο ωριμάζει μελετητικά.

 

Την επόμενη χρονιά θα δούμε όμως και την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, την πρώτη από τις συνολικά 5 που θα γίνουν μελλοντικά να αρχίζει να κατασκευάζεται. Σημαντικό είναι και το γεγονός της αναζωπύρωσης των έργων αναβάθμισης της Περιφερειακής της πόλης με τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 στην είσοδο της πόλης να είναι η αρχή.

Αναφορικά με την Εξωτερική Περιφερειακή, το μεγάλο όνειρο των Θεσσαλονικέων φαίνεται πως το πρώτο της τμήμα θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2012 και θα αφορά το τμήμα ΕυκαρπίαΠεύκα μήκους 7χλμ.

Στην Αθήνα τώρα οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού 11 χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία τους παραμένουν σε θολό τοπίο και δεν φαίνεται να παίρνουν μπρος, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η κατασκευή το πολύ 35 χλμ αυτοκινητόδρομου από τους αρχικούς υπολογισμούς για σχεδόν 70χλμ.

Στην Περιφέρεια, αίνιγμα παραμένει το μεγάλο έργο του Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου που εφόσον δεν δημοπρατήθηκε το 2009 όταν ακόμα οι καταστάσεις επέτρεπαν έργα τέτοιου βεληνεκούς με αυτοχρηματοδότηση, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα του «παγώματος».

Ερωτηματικό παραμένει και η κατασκευή του ΒΟΑΚ που η τακτική της δημοπράτησης πολύ μικρών τμημάτων και η «αιώνια» κατασκευή του άξονα να παραμένει σημαντικό πρόβλημα. Σε άλλους οδικούς άξονες αναμένεται η δημοπράτηση ενός ακόμα τμήματος του κάθετου της Εγνατίας Λάρισα-Κοζάνη-Νίκη αυτή τη φορά κοντά στην Λάρισα.

Αυτά θα είναι και τα σημαντικότερα έργα για το 2012 το οποίο έρχεται πολύ ελπιδοφόρο για την κατασκευαστική κοινότητα. Είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες για την στροφή της χώρας στην Ανάπτυξη και την παύση της ύφεσης παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Τα μεγάλα έργα που περιμένουμε να δημοπρατηθούν και να αρχίσουν  να κατασκευάζονται το  2012
 ΕΡΓΟ
1.Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ράχες Φθιώτιδας -Κλειδί Ημαθίας + σήραγγες Τεμπών)
2.Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα)
3.Κεντρική Οδός Ε65 (Λαμία- Καρδίτσα-Καλαμπάκα-Παναγιά Γρεβενών)
4.Ιόνια Οδός (Αντίρριο-Αγρίνιο-Ιωάννινα)
5.Ολοκλήρωση Μαλιακού Κόλπου (Σπερχειος- Ροδίτσα + Στυλίδα-Ράχες)
6.Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά (Πατρικίου-Μίκρα)
7.Πρώτο τμήμα Γραμμής 4 Μετρό Αθήνας (¶λσος Βείκου- Ευαγγελισμός)
8.Ολοκλήρωση Σιδηροδρομικού έργου Τιθορέα- Λιανοκλάδι-Δομοκός
9. Σιδηροδρομικό έργο Ροδοδάφνη (Αίγιο)- Ψαθόπυργος
10.Τμήμα ΒΟΑΚ Γούρνες- Χερσόνησος
11.Ολοκλήρωση κάθετου Εγνατίας Ορμένιο-Αρδάνιο
12.Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου (Καστέλι)
13.Δυτικό Τμήμα Εσωτερική Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (έως Ευκαρπία)
14.Πρώτο τμήμα Εξωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης Ευκαρπία- Πεύκα
15. Επεκτάσεις Αττικής Οδού
16.Αξιοποίηση Ελληνικού
17.Ανάπλαση Φαληρικού Δέλτα (Εθνική Βιβλιοθήκη– Νέα Λυρική ΣκηνήΠάρκο)
18. Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα