Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει σταδιακά η κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην περιοχή του Ρουφ, που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Το έργο περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2022-2031, που έχει εκπονήσει ο Διαχειριστής.
Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άναψε το πράσινο φως να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου, καθώς το υπουργείο ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους.
Το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας τόσο για την ενίσχυση του συστήματος της Αττικής, όσο και για την απομάκρυνση των εναέριων καλωδίων, που συνδέουν την περιοχή με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου.
Το έργο
Στο χώρο του ΚΥΤ θα ανεγερθούν τρία κτίρια για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και οι μετασχηματιστές και αυτεπαγωγές του έργου.
Η κατασκευή του νέου σταθμού θα πραγματοποιηθεί εντός του χώρου των εγκαταστάσεων του ΑΔΜΗΕ και σε χώρο εφαπτόμενο του υφιστάμενου Υποσταθμού Ρουφ, ο οποίος σταδιακά θα αποξηλωθεί και οι λειτουργίες του θα μεταφερθούν στο νέο ΚΥΤ.
Μάλιστα, για την ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου χώρου κατασκευής του ΚΥΤ και την αρμονικότερη ενσωμάτωση του έργου στο περιβάλλον, προτείνεται η κατασκευή κλειστού τύπου ΚΥΤ σύμφωνα με την τεχνολογία GIS (Gas Insulated Substation).
Τα ΚΥΤ τεχνολογίας GIS διαφέρουν από τα συμβατικά ΚΥΤ ως προς το ότι όλα τα υψηλής τάσης τμήματά αναπτύσσονται εντός κτιρίου.
Το εν λόγω ΚΥΤ θα είναι ένας ενεργειακός κόμβος στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς που θα διασυνδέει τα δίκτυα των 400 kV και 150 kV επιτρέποντας τη διαμεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο των 400 kV στο δίκτυο του Λεκανοπεδίου της Αττικής των 150 kV και στα Κέντρα Διανομής των Αθηνών.
Όλες οι εναέριες γραμμές μεταφοράς οι οποίες συνδέονται σήμερα στον υφιστάμενο Υ/Σ Ρουφ, και διέρχονται από πυκνοκατοικημένες περιοχές θα αποξηλωθούν. Οι δε υφιστάμενες υπόγειες γραμμές μεταφοράς από τον Υ/Σ Ρουφ προς τα Κέντρα Διανομής των Αθηνών θα συνδεθούν στην πλευρά του νέου ΚΥΤ Ρουφ. Μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΤ Ρουφ, το οποίο θα είναι κλειστού τύπου (GIS), θα προχωρήσει η αποξήλωση του παλαιού και υπαίθριου τύπου Υ/Σ Ρουφ και των υφισταμένων εναερίων ΓΜ 150.
Η σπουδαιότητα του έργου
Σύμφωνα το σκεπτικό του ΑΔΜΗΕ, αποφασιστική συμβολή στην τροφοδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής αποτελεί η ανάπτυξη ενός νέου ΚΥΤ στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Το γήπεδο του υφισταμένου Υ/Σ Ρουφ θεωρείται κατάλληλο για την ανάπτυξη νέου ΚΥΤ στο κέντρο της Αθήνας, διότι πληροί ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα:
Βρίσκεται πολύ κοντά στα μεγάλα Κέντρα Διανομής τα οποία τροφοδοτούν το κέντρο της Αθήνας και έχει ισχυρές συνδέσεις με αυτά διότι παραδοσιακά ήταν το κύριο κέντρο τροφοδότησης της κατανάλωσης της πρωτεύουσας (ιδιαίτερα πριν την ανάπτυξη δικτύου 400 kV, αλλά και στη συνέχεια).
Εμφανίζει πλεονεκτήματα σε ότι αφορά τη σύνδεσή του με το Σύστημα 400 kV (με το ΚΥΤ Αχαρνών και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου) μέσω υπογείων Καλωδίων.
Επιπλέον, η σύνδεση του νέου ΚΥΤ με το Σύστημα 150 kV αναμένεται ότι θα είναι δυνατό να υλοποιηθεί εύκολα, διότι η υλοποίησή του δε θα απαιτήσει την κατασκευή νέων εναέριων Γ.Μ. 150 kV, αλλά αντίθετα θα επιτρέψει την αποξήλωση των υφιστάμενων εναερίων Γ.Μ. οι οποίες συνδέονται στον Υ/Σ Ρουφ.
Ο τρόπος σύνδεσης του ΚΥΤ Ρουφ παρέχει τη δυνατότητα της αποξήλωσης των εναερίων Γ.Μ. από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το Ρουφ.
Επειδή όλες οι γραμμές μεταφοράς διέρχονται από πυκνοκατοικημένες περιοχές, η κατασκευή του ΚΥΤ Ρουφ – το οποίο θα είναι κλειστού τύπου (GIS) – με τη συνακόλουθη αποξήλωση του παλαιού και υπαίθριου τύπου Υ/Σ Ρουφ και των υφισταμένων εναερίων Γ.Μ. 15 οι οποίες έως και σήμερα τον τροφοδοτούν, θα συμβάλλουν σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των γειτονικών περιοχών.
Τέλος, εντός του χώρου του ΚΥΤ Ρουφ θα περιλαμβάνεται και Υ/Σ υποβιβασμού, η υλοποίηση του οποίου εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, με την εγκατάσταση και 3 νέων Μ/Σ 40/50 MVA, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου Υ/Σ Ρουφ που θα αποξηλωθεί. Το έργο συσχετίζεται με την πρόοδο υλοποίησης του συνολικού έργου του νέου ΚΥΤ Ρουφ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας