Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

20 εκ. ευρώ σε κίνδυνο για τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ για το έργο κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία

Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν αν το έργο κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας τεθεί εκτός ΕΣΠΑ λόγω μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης, ενώ άλλα 8 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο η ζημία που θα υποστούν οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας του έργου στη Δ. Θεσσαλονίκη. Αυτά επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας μετά τις συνεχείς καταλήψεις από ομάδες κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή του για περιβαλλοντικούς λόγους, και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να «φρενάρουν» και πάλι οι εργασίες.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, βάσει του χωροταξικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων για όλο τον νομό, λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια στην ανατολική πλευρά της πόλης, στον Φοίνικα, ο πρώτος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο ΣΜΑ Φοίνικα «λειτουργεί άψογα με όλες τις προδιαγραφές δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και σε νοσοκομείο, χωρίς οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα θορύβων, οσμών ή άλλων μολύνσεων, κι αυτό σημαίνει ότι οι νέοι ΣΜΑ που θα κατασκευαστούν με τη σύγχρονη τεχνολογία θα είναι πιο ασφαλείς και αποδοτικοί», τονίζουν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Ωστόσο, η κατασκευή του αντίστοιχου στη Δ. Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι μετέωρη 9 μήνες μετά την είσοδο των χωματουργικών μηχανημάτων στον χώρο. Εξαιτίας των καταλήψεων έως τώρα έχει πραγματοποιηθεί το 60% των χωματουργικών και 15% του συνόλου, αν και το έργο δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Πέρυσι δόθηκε παράταση ενός έτους λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής η οποία έληξε μόλις πριν από λίγες ημέρες και οι εκπρόσωποι του συνδέσμου κατέθεσαν αίτημα για δεύτερη παράταση.

Υπέρ της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας -στον οποίο θα γίνεται συμπίεση για μεταφορά των απορριμμάτων με κοντέινερ, διαδικασία απαραίτητη για να μην οδηγηθεί σε κορεσμό ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης- έχουν ταχθεί όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με εξαίρεση τον Δήμο Παύλου Μελά στα όρια του οποίου αυτός κατασκευάζεται, ενώ οι ομάδες των κατοίκων που αντιδρούν έχουν την υποστήριξη των βουλευτών Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικών στελεχών και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ωστόσο μέχρι στιγμής και σε αντίθεση με τη ΔΗΜΑΡ που θεωρεί το έργο αναπτυξιακό και φιλικό προς το περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως δεν έχει πάρει θέση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης Σ. Δανιηλίδης, υπογραμμίζει ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας έχει πάρει πάνω από 70 εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις, έχουν απορριφθεί όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί για το έργο, ενώ η τελευταία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης λέει ότι «η κατασκευή του επιβάλλεται για την προστασία της δημόσιας υγείας». Η αντιπρόταση των αντιδρώντων είναι να κατασκευαστούν μικροί ΣΜΑ σε κάθε δήμο. Οπως είπε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, δήμαρχος Βόλβης Δ. Γαλαμάτης, ξεκινάει εκ νέου διαβούλευση στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Με ευθύνη του συνδέσμου, τον Ιούλιο-Αύγουστο ολοκληρώθηκε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία που κατέληξε σε 15 αλλαγές, αλλά ακολούθησαν και πάλι κινητοποιήσεις.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisement

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα